用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 09/10年度升小六 – 得閑入嚟傾下啦
樓主: evelyn317
go

09/10年度升小六 – 得閑入嚟傾下啦 [複製鏈接]

原帖由 Heidi媽 於 09-9-9 07:28 發表
Hi humbertcarol,

係喇! 初小就無所謂, 去到P.6要返咁耐半day, 已經放左咁耐暑假! 我最怕係測考前趕教書!

Heidi媽,

你無講錯, 初小就無所謂,今年我大女及細仔P.6 & P.3, 正值是要面對TSA個試,到時先至趕到死死吓!
今個星期功課都有3-4樣, 下個星期返全日就開始默書了.

醒目開學勳章

原帖由 阿切 於 09-9-8 23:08 發表
我女學校逄二四五要七點八返到學校補課

放學時間又要做精研。。。好似日日都唔得閒!

我都覺得時間唔夠用..補課無得揀參唔參加..
全級小六生都要補...下星期開始..一直補到6月..
原先放學學既羽毛球班..游泳班都要轉去星期六..日..

本身星期六..日都有野學緊架...甘樣搞法..
一個星期七日....日日都唔得閒

Hi, asinai

1st yr 返全日 ja ??
>>e ? 我仲以為已經全日咗添, 皆因我記得我舊年暑假去旅行, 同團有位團友仔都係讀你囡個間, 都好似話續步轉全日, 原來而家先轉到六年級...

今年想同佢cut gum d ECA
>>我就cut無可cut, 而家得個星期五得閒, 不過我囡話寧願係屋企休息, 睇吓佢心愛的卡通片喎

係呢, 你囡校際如果唔join piano, 係咪會join第二樣instrument 呀??

原帖由 asinai 於 09-9-9 09:37 發表
Hi, claudiaho,

sure!

tough.....gum 又未至於.  so far 佢地學校都冇 mud 操練 ga.  may be 今年老師怕教5切書.  其實我女都係1st yr 返全日 ja....so, 我今年想同佢cut gum d ECA.
...

今日才比較空閒可以上來傾傾.我仔仔也派了兩張打針通告,一於照打可也.反而非常擔心學校可能要停貨,因為有一位同學確診豬流感,現時上課人人要戴口罩,若然情況惡化,停課就慘了.已經放了咁耐暑假,玩到心散,若再停課,真是不知如何應付呈分試.

又這三日一早要送仔仔上學(因為爸爸出trip),乘坐巴士時發覺四圍都有流感病人,以昨天為例,在仔仔背後的女士不停咳,前面兩人一個不停包雲吞,一個又是咳,個個都沒有戴口罩,真是四面楚歌,隨時中招.不幸搭車的人又多,全院滿座,想換位置都不可能,惟有自求多褔,幸好仔仔身體算十分健康,有扺抗力.

又有沒有人join過Donny English Team的網上學習英語交流天地?因為學校派了份通告,自由參加,只要交$180就可於23/9開始上網做練習.未交錢,心大心細,又怕仔仔懶惰不肯做.

咁多位媽咪妳們好

今年真係好好好………….擔心,  亞女第一次呈分試考得麻麻,又無任何”特異功能”, 連一張“certificate”都冇,成績一般+麻麻+普通, 根本連profile都5哂同佢做.

雖然有直屬中學, 但講明band 3冇得留低,band 2要視乎學額而定.
亞女12月第二個week考試,第三次呈分試應該3月尾, 但係每日都仲掛住玩.

你地會5會考慮直資,又會5會去心儀的中學睇下環境?

有時間去”升中派位”睇下,都幾informative.

其實我都有上BK “look”, but5識打中文,公司又忙,所以好小入黎吹水.

Let’s keep in touch and sharing

[[i] 本帖最後由 evelyn317 於 09-9-9 14:36 編輯 [/i]]
Evelyn

evelyn,

你囡同我囝好相似喎 , 我囝都係一張"cert"都冇, 連學校要求出示曾參加過音樂性質的活動都冇 所以相信升上自己中學就冇問題(中學係Band2), 但要出去面試真係有難度, 就算係直資, 我住香港區啲直資都唔係肯俾錢就有得讀, 要過五關斬六將, 真係冇可能呀!
原帖由 evelyn317 於 09-9-9 14:34 發表
咁多位媽咪妳們好

今年係好好好………….擔心,
亞女第一次呈分試考得麻麻,又無任何特異功能”, 連一張“certificate”,成績一般+麻麻+普通, 根本連profile5哂同做.

地會5會考慮直資,又會5會去心儀的中學睇下環境?

Heidi媽,

你兩個細囝要面對TSA? 即係孖囝?

另請問那些涼茶最後都是落片糖的嗎?
原帖由 Heidi媽 於 09-9-9 10:54 發表
我家大女和佢兩個弟弟今年都要面對TSA. 大家努力吧!

2010全新版「升中獵校攻略」全套包括:《中學排位》及《校網精算》
2010及2011年入讀中一必讀

http://www.hked.org/sspa.htm

有無聽過?有位網友大家小心d???
Evelyn

Thanks!

有無聽過?有位網友大家小心d??? >>> 我最近很少浦bk, 真係唔知喎!
原帖由 evelyn317 於 09-9-9 15:55 發表
2010全新版「升中獵校攻略」全套包括:《中學排位》及《校網精算》

有無聽過?有位網友大家小心d??? ...

好似有D野窩.........

原帖由 evelyn317 於 09-9-9 15:55 發表

醒目開學勳章

我未見過呢本wo...
我上年買明報果本"升中選校全攻略"..
入面都幾多野睇架(我覺得)
所以今年會再買..

好似係臨熄火前10分鐘落片糖.

原帖由 肥仔媽咪 於 09-9-9 15:22 發表

另請問那些涼茶最後都是落片糖的嗎?

Heidi媽,

你又係P.6 & P.3? 今年大家齊齊努力!
你有冇幫大女儲定D證書之類呀? 我大女今年又自薦校際普通話朗誦, 去年無經驗,上台之後腳震, 希望佢今年會好d啦!

原帖由 kahin2005 於 09-9-8 20:13 發表
我家大少爺又係小六,好擔心,但佢自己一d都唔緊張。
我都係深水埗區校網。 請各位多多指教.

kahin2005,

你好, 我都是深水埗校網, 多多指教.

醒目開學勳章

我女學校, 對tsa 無做d 特別的野
3年級時, 都無話特別要做多d exercise
‹ 上一主題|下一主題