用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 08-09根德園K1
樓主: Summer
go

08-09根德園K1 [複製鏈接]

原帖由 gotgot 於 08-9-6 16:24 發表
++媽,

係呀,有時都真係唔多明點解小朋友會有唔同o既轉變?!我記得++返歷奇果陣表現已經好出色,導師對佢o既評語非常好,不過++都只係同你分離時喊,我諗你走o左無耐,佢就可以即時投入上課,睇++可以講返晒上堂o既程序比 ...

gotgot
我ge目標係喊埋今個星期。

原帖由 kiumama920 於 08-9-7 11:10 發表
hi!!   kittynleo ,其實我個囡翹翹都一樣,放學番到屋企淨係識得講老師俾糖同餅餅佢食,其他上課情況一概冇提過,要我問番佢先至識得講少少,不過,最緊要係佢宜家都好喜歡返學,成日話返學好開心。 我亦對 ...

kiumama,
翹翹同我個囡++同一班架喎! 要多d傾下至得!
我個囡話佢係西瓜組, 有個咁ge組別架咩???? 我係度見第二d mami 講, 都淨係出現過apple, orange, banana & stawberry, 未見過有提過西瓜組喎?  唔知係咪佢本身鐘意綠色, 同剛剛係屋企食完西瓜, 所以咁講, 因為佢講果陣時, 係陰陰笑緊架

原帖由 jumbo_mandy 於 08-9-7 21:10 發表

kittynleo

妳囝囝K1I (p.m.), 應該同K1B a.m. 用同一個班房, 我估都係Miss Wong & Miss Ng教, 唔知係唔係? 佢地都好nice, 唔緊要啦, 呢度傾下傾下, 可能就會有同班同學架喇, Anyway, 妳囝囝喜歡返學, 已經係一大 ...

係呀~
原來K1I (p.m.)=K1B a.m,等我又去1b 到八下先
我都唔明,之前返nursery,佢都冇咁鍾意返學架,
返kv之後...成個人變哂....
食飯又肯自己食,水杯毛巾我"汁"遲少少,
佢就會自己"汁"...
初初都怕佢唔適應,又要佢自己搭車...
點知...佢咁喜歡呢間學校

All,

我仔仔呢幾日最鍾意玩的玩意呢, 就係話: 如果邊個企直呢, 就有貼紙(唔係真貼紙, 係想像的). 咁我估係學校老師都有同佢地咁講.

Jumbo_mandy,

++始終係你湊開, 所以你送佢返學佢會喊... 係嘛?同埋過左個者假, 初返學要適應, 我估佢好快就可以唔喊啦, 佢咁另女!

All,

我仔仔呢幾日最鍾意玩的玩意呢, 就係話: 如果邊個企直呢, 就有貼紙(唔係真貼紙, 係想像的). 咁我估係學校老師都有同佢地咁講.

++始終係你湊開, 所以你送佢返學佢會喊... 係嘛?同埋過左個者假, 初返學要適應, 我估佢好快就可以唔喊啦, 佢咁另女!

而家我都黎呢度chat喇, 因為K1G個chatroom只有我一個update, 好似寫緊blog.

sheldon今日又喊番, 一黎可能佢隔左個星期六日, 二黎今日我送佢返學. 佢今朝仲問我係唔係去church? 我話唔係, 係返學. 佢就即刻喊. 唉 ~

點解你地d小朋友咁鍾意返學既?

Felicia,LA,

I should also ask my son what group he belongs to.

They fed fish on last Friday and seperate into two groups. Grils first and then boys. My son said he hold a "ball" (fish food) and fed the fish. The "ball" cannot eat. He also got a sticker and told me the teacher gave the sticker to good boy. He said a lots of his classmate got the sticker too!

原帖由 LA 於 08-9-7 17:30 發表
Felicia726. I saw your message and then asked my girl. She said she is in Apple Group also!

原帖由 stliu 於 08-9-8 08:47 發表
All,

++始終係你湊開, 所以你送佢返學佢會喊... 係嘛?同埋過左個者假,  ...

stliu

++今日冇喊喇, 仲好似好輕鬆咁, 大聲同我講左兩次 : 媽咪, bye bye! 我安樂哂!

jumbo_mandy,

如果淨係聽佢講依句, 加埋佢好似若無其事嘅表情. 都幾cute. 但見到佢喊時, 都又慘慘地又少少可憐.

見你話++今日都有好表現. 咁都係好開始. 我囝今日又係好好呀. 上咗校車即刻笑住同我bye bye. 坐好後又bye bye我. 期望keep住. 因為佢暫時係隔次先正常架.

自己湊開. 真係唔易分離. 係嗲d. 所以我仲未有勇氣送我囝返學呀. 我囝有要求我送佢. 我話去到學校要同我笑住講bye bye. 佢雖然話無問題. 但佢都係靠唔住架. 都係唔好住啦.

原帖由 jumbo_mandy 於 08-9-5 23:34 發表

wasyinyin

妳個仔一句"得我咋", 我真係忍唔住笑左出黎, 好cute!
不過我10月開始都會安排喊包++坐保姆車, 我會輕鬆d, 可以返公司做下野。

wasyinyin,

睇定D先, 或者佢到時真係得呢.
我仔都係, 雖然佢而家好okay, 但如果我送佢, 又未必係果回事, 真係唔想佢返學時已經眼淚漣漣... 應該係開心上學架嘛!

原帖由 wasyinyin 於 08-9-8 16:19 發表

如果淨係聽佢講依句, 加埋佢好似若無其事嘅表情. 都幾cute. 但見到佢喊時, 都又慘慘地又少少可憐.

見你話++今日都有好表現. 咁都係好開始. 我囝今日又係好好呀. 上咗校車即刻笑住同我bye bye. 坐好後 ...

Dorset Crescent
===========
Sheepmom........貓貓....girl.......K1A
Summer ............子文....boy......K1A
fungwongphie................girl.......K1A
Mamami...........<???>..boy .....K1B
fyl....................Jason... boy ....K1C
cacatam.......................boy......K1C
mom-to-be2005..........boy......K1C
huenhuenma....Herbie....girl......K1D
cocochiu.........................boy....K1D
cookiegg........Herrick.... boy ....K1E
gotgot..............Eunis......girl....K1F
Chrisraven ….....皓霖.......boy…...K1F
james-mama.....James.....boy...K1F
Felicia726 ....... Alex .... boy.... K1G
Thundermui……Cassidy....girl …..K1H
Camom.............Calix....boy...…K1H
yanjoyce..........Joyce.....girl......K1H
YanyanMom......Chloe....girl.......K1H
moonychan….......???.....girl.......K1I
candyevitafargo...???.....girl .…...K1I
NamB................Alfred...boy.....K1I

Kent Road (am)
===========
Kattang ….........Anson....girl...…K1A  
iamjackie......Tung Tung...girl....K1A
Yiuyiubama.......…???.......boy…..K1B
LuckyGirl ….........Kyle......boy…..K1B jumbo_mandy.....++........girl.....K1B
kiumama920.....Tiffany.....girl.....K1B
bc8006............Ho Yan.....boy....K1B
benben……........Martin...…boy…..K1D
Keroro_Him.........子謙.....boy......K1C
wasyinyin........................boy.....K1C
chuchumug.....................boy.....K1D
bigfishma.........Eric.........boy.....K1D
mackyfungng ...Isaac......boy.....K1E
Amymitpro .....Arthur.......boy…...K1F
Jocola……….........Ian........boy……K1F
雙子媽媽..........Cyrus........boy....K1F
little_chit ....... Jaden..... boy....K1F
stliu..............Jonathan....boy...K1F
Ng360.............Sheldon....boy....K1G
tommysimmy..................girl....K1G
funbabyhk......................boy...K1G

Kent Road (pm)
===========
kittynleo........Matsu.......boy....K1I
AS1210...........???.........b/g?...K1J
Godivachoc ...….???....... girl…..K1K
shirley_chan....Heather...Girl....K1K
ivychin...............Ian........boy....K1K
RCmommy...........???.......girl....K1K
qqlau.............................boy....K1L
jjhh ...............HimHim....boy....K1N
BBFan............Chi Yau.....girl......K1N
danielmama....Daniel.......boy....K1N

:;pppp: No problem, Please include me

Nausicaa - 1D

原帖由 Summer 於 08-8-28 01:28 發表
我希望開這 Topic 包括08-09 的學生名單, 否則每班開一個Topic, 單是 K1 已有十幾班, 我估會太多Topic & 太散了.  倒不如大家一同分享根德園K1的生活吧! 如果其中一班真的有很多人才開新Topic 好嗎?

Dorset Crescen ...

Hi nck,

請問Nausicaa 是在根德道還是多實街校舍上課?

原帖由 nck 於 08-9-9 00:57 發表
:;pppp: No problem, Please include me

Nausicaa - 1D

原帖由 wasyinyin 於 08-9-8 16:19 發表

見你話++今日都有好表現. 咁都係好開始. 我囝今日又係好好呀. 上咗校車即刻笑住同我bye bye. 坐好後 ...

wasyinyin

我諗佢地都叫做適應左架喇, 要對佢地有信心吧! 今日++"up"左5個同學ge全名出黎, 其中有2個係帶住口罩ge, 似乎老師即使冇點名, 佢地都可以彼此認識喎!

++ 好叻呀! 好羡慕呀!

Ng360,

其實喊係好好機會去教小朋友說出心中的感受, 當他哭時問他是否唔開心.  告訴他其實這些叫做唔捨得, 媽媽都都唔捨得小孩, 不過媽媽唔會喊, 因為一會見一定會再見, 媽媽會等你的.....

放心啦, 慢慢嚟啦, 有你支持佢會好快適應的. : )

Hi Hi everyone,

見到你地咁多分享, 我都了解多了他們的校園生活, 可能平時夜放工, 每次問佢學校做過d乜, 都沒有什麼說得出.  

之後問工人, 原來剛放學的時候會說很多話給工人姐姐聽, 但睡完午睡後便把時情忘記了, 如在校曾看過巴斯光年, 他是蘋果組, 第二日開始1A班冇人喊, 唱ABC, 在校巴上有小朋借肩膊睡, 而他又依在那小孩旁睡....(不過他們兩個都男孩 )

不過講開校巴, 我見今朝兩人坐位竟坐了三個小孩.  三個K1小孩!!!  

Summer,

哈哈, 你仔仔講校車時互相挨住瞓覺, 好得意呀.
我估佢地真係放學果刻印象最深, 可惜我都要返工, 唔可以接佢校車. 所以唔可以聽倒第一手真相添!  

係呀, 我都知道兩座位坐三個學生呀, 唔知呢個情況係咪普遍呢? 介唔介意講你係邊條路線? 我仔的校車係荃灣線.

原帖由 Summer 於 08-9-9 01:38 發表
Hi Hi everyone,

見到你地咁多分享, 我都了解多了他們的校園生活, 可能平時夜放工, 每次問佢學校做過d乜, 都沒有什麼說得出.  

之後問工人, 原來剛放學的時候會說很多話給工人姐姐聽, 但睡完午睡後便把時情忘記了, ...

stliu,

係呀. 我就係怕影響佢會係學校成日都唔開心. 有過情緒上落會唔開心上堂.

原帖由 stliu 於 08-9-8 17:23 發表
wasyinyin,

睇定D先, 或者佢到時真係得呢.
我仔都係, 雖然佢而家好okay, 但如果我送佢, 又未必係果回事, 真係唔想佢返學時已經眼淚漣漣... 應該係開心上學架嘛!

...

Stliu,

My son also takes the Tsuen Wan line.  His name tag is orange/red color.  Not sure if they are in the same school bus.  

Sorry for not able to type Chinese while i am in office.  

我囝今日都可以開心上校車. 上到車佢仲o係茫茫家長之中要搵我bye bye添.

++講到咁多同學仔d名都表示佢有心機上堂. 無點遊魂. 我囝曾講過一兩個名. 雖然唔點名. 但可能老師叫同學仔時, 佢地有留意o下.

原帖由 jumbo_mandy 於 08-9-9 01:07 發表

wasyinyin

我諗佢地都叫做適應左架喇, 要對佢地有信心吧! 今日++"up"左5個同學ge全名出黎, 其中有2個係帶住口罩ge, 似乎老師即使冇點名, 佢地都可以彼此認識喎! ...
‹ 上一主題|下一主題