用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會油塘基顯小學 油塘基顯家長天地
樓主: hermanpapa
go

油塘基顯家長天地 [複製鏈接]

其實本身我都覺得打羽毛球幾好, 不過佢可能佢真係無興趣, 我都想佢搵到樣自己真係有興趣的課外活動學, 轉來轉去始終唔係咁好, 未試過又唔知有無興趣, 所以 lucas 咁鍾意打, 作為佢專長都好ga!  而jacky暫時就好似like圍棋多dd...

係呢下星期中文要三, 四課~ 全都係詞語...邊課默課文呀?

Thank you!

原帖由 LucasMama 於 08-10-4 23:55 發表
onon530,
我覺得Jacky羽毛球打得幾好喎 , 唔打真係好可惜
Lucas 校內只參加了羽毛球, 佢好鍾意, 暑期班完左就時時心思思, 要求搵私人教練, 重話而家一星期二堂唔夠, 想加多堂, 我梗係 ...

各位媽媽早,
有一問題想請教一下, 油塘基顯是 band 幾學校.
請賜教.

thanks

LucasMama

早兩日英文老師派的reading & writing... 係由小朋友自己做 / 你教佢做? 因為見佢有時間限制??

Thank you!

大家好.好久無上來

你真犀利記得晒.今個星期到我小朋友家長會.我都會去.
原帖由 LucasMama 於 08-9-29 14:54 發表
onon530
家長會
1.        介紹各位主任及各班班主任
2.        英文主任鼓勵參加網上閱讀(120蚊果個呢)
3.        每日帶圖書回校閱讀
4.        除了中文也應鼓勵孩子借閱英文書
5.        有傳言李總校長 退休 /  ...

原帖由 onon530 於 08-10-9 11:50 發表
LucasMama

早兩日英文老師派的reading & writing... 係由小朋友自己做 / 你教佢做? 因為見佢有時間限制??

Thank you!

我返工好多時兩日後至返屋企, 所以冇跟足佢D功課
SORRY 答你唔到

原帖由 ksw 於 08-10-10 11:39 發表
你真犀利記得晒.今個星期到我小朋友家長會.我都會去.

今個星期家長會咩? 係咪P.5 P.6 呀? 唔怪得呀仔想返學校探老師, 梁主任叫佢地1-1:30PM啦, 多D老師喎!
KSW, 小朋友係咪準備升中? 我在網上找了一些資料, 你要參考下嗎?

原帖由 ElisaCheung 於 08-10-9 11:29 發表
各位媽媽早,
有一問題想請教一下, 油塘基顯是 band 幾學校.
請賜教.

thanks

我的意見是油基不是什麼名校, 但地區來說是很出名的, 老師好, 政策好, 最重要是校風好, 派位好    ,
所以吸引不少區外學生

MUD 小學都有BANDING 咩

好啊.你給我.我有個問題想問你意見.如果油基選九龍城可唔可行?
原帖由 LucasMama 於 08-10-11 11:57 發表

今個星期家長會咩? 係咪P.5 P.6 呀? 唔怪得呀仔想返學校探老師, 梁主任叫佢地1-1:30PM啦, 多D老師喎!
KSW, 小朋友係咪準備升中? 我在網上找了一些資料, 你要參考下嗎? ...

唔該晒你先!

原帖由 LucasMama 於 08-10-11 11:33 發表

我返工好多時兩日後至返屋企, 所以冇跟足佢D功課ops:" />
SORRY 答你唔到

原帖由 LucasMama 於 08-10-11 12:22 發表

我的意見是油基不是什麼名校, 但地區來說是很出名的, 老師好, 政策好, 最重要是校風好, 派位好    ,
所以吸引不少區外學生

MUD 小學都有BANDING 咩 ...

hello LucasMama,
morning, thanks 你的資料, 我本人都 like 油基. 所以希望攞多d 資料関於佢, 請日後多多賜教.
thanks

原帖由 ElisaCheung 於 08-10-13 10:19 發表

hello LucasMama,
morning, thanks 你的資料, 我本人都 like 油基. 所以希望攞多d 資料関於佢, 請日後多多賜教.
thanks

you're welcome.

ksw,
pls check pm

LucasMama:

morning, 可否告知上年升中情況, 大約全級排幾多名
先有機會入到 band one 中學??

因小兒想入聖言 or 觀瑪, 想知佢入機會幾大?

各位油塘基顯媽媽:

有無冬季校服唔 arm, 可以送出 or 交換嗎?

原帖由 浩朗媽媽 於 08-10-13 12:04 發表
LucasMama:

morning, 可否告知上年升中情況, 大約全級排幾多名
先有機會入到 band one 中學??

因小兒想入聖言 or 觀瑪, 想知佢入機會幾大?

...

小兒P.5時排4X名, 老師說他是BAND 1 頭至中, 所以我相信60名以內都安全; P.6 時排2X名, 1st round 聖言冇份interview, 觀瑪in左入吾到, 2nd round 好彩入到1st choice.
小兒表示, 除左佢(6B班), 其他5名入聖言的都是F班的同學

LucasMama:

多謝晒您回覆, 謝謝!
嘩...你仔咁好成績都無得 in, 睇來我仔想入都難啦!

band one 尾有咩可以選擇呀??

lucasMama
我收不到你pm
原帖由 LucasMama 於 08-10-13 11:21 發表
ksw,
pls check pm

原帖由 ksw 於 08-10-16 10:51 發表
lucasMama
我收不到你pm

just sent again, pls check

原帖由 浩朗媽媽 於 08-10-13 14:22 發表
LucasMama:

多謝晒您回覆, 謝謝!
嘩...你仔咁好成績都無得 in, 睇來我仔想入都難啦!

band one 尾有咩可以選擇呀??

聖言又真係好揀人in , 阿仔入到其實真係靠運氣,
第二志願, 我揀左蒙民偉, 我覺得校風好, 成績好, 不過之前係中中輸蝕左, 但今年教署放寬, 佢又轉反英文lu,
聽講呂郭碧鳳都好, 班主任 都推薦, 不過我冇認真了解過, 唔敢比意見
另外, 我同阿仔都好鍾意福建, 開過家庭會議, 想放棄大抽獎, 去報福建, 後來決定派唔到聖言就即刻去福建叩門.

LucasMama:

再一次多謝你回覆, 我想問下你仔入左中學, ok 嗎?
我想知由中文小學入左英中會難適應嗎?
要在那方便幫助他呢?

另外, 想問我地學校多數會派入邊幾間呢?

唔好意思, 問咁多問題, 請見諒!
‹ 上一主題|下一主題