用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 堅尼地道聖若瑟書院家長交流區
樓主: fions414
go

堅尼地道聖若瑟書院家長交流區   [複製鏈接]

醒目開學勳章

回覆:堅尼地道聖若瑟書院家長交流區

中一嘅各位媽咪:
其實有冇需要反映吓中文同中史唔好同一日連續咁考呢?
讀到背到嘔泡呀

Best wish,
(\~~/)           天下間沒有不受教的孩子,
(='.'=)           只有不懂教的父母。
(") (")~~O Derdad

醒目開學勳章

回覆:Derdad 的帖子

其實中文卷二同中史對調就已解決問題了。

Best wish,

醒目開學勳章

回覆:Derdad 的帖子

中一嘅媽咪,大家覺唔覺得今次IH嘅考試範圍太多?好似温極都温唔哂咁!

Best wish,

回覆 Derdad 的帖子

其實上到中學, 剛開始, 我還抱有信心, 跟亞仔的功課, 但到現在, 我已不太清楚亞仔考d咩做d咩, 等佢考左今次試, 出左成績, 先再諗下一步

醒目開學勳章

六名代表香港參與第十一屆「國際初中科學奧林匹克」比賽的中四學生,在比賽中奪得三金三銀獎牌的佳績。賽事於十二月二日至十日在阿根廷門多薩舉行,共有來自四十個國家/地區約230位科學資優的中學生參加。

金牌得主分別為顧君彥(荃灣公立何傳耀紀念中學)、戴煒庭(伊利沙伯中學)與于鎧瑋(喇沙書院)。林芷芝(聖保羅男女中學)、文誦進(保良局百周年李兆忠紀念中學)與袁家輝(聖若瑟英文書院)則獲得銀牌

「國際初中科學奧林匹克」是一項為十五歲學生而設的科學比賽,旨在推廣科學教育,加強與世界各地科學精英的聯繫和合作,並提供平台以培育不同國家及地區的科學資優生。

「國際初中科學奧林匹克」的課程綱要是跨學科的,範圍涵蓋生物、化學及物理,並達高中程度。比賽包括多項選擇題測驗、理論考試及實驗考試。實驗考試會涉及一些不常見的難題,要求分析和解難的能力。

除了參加比賽及與各地的科學精英進行學術交流之外,學生更獲得寶貴的機會,參觀比賽主辦國家的博物館與古蹟,藉以擴闊視野及學習不同國家的文化。

由教育局、香港數理教育學會與香港資優教育學苑聯合主辦的「國際初中科學奧林匹克—香港選拔賽(二○一三年)」選出的學生,獲安排參加學苑委託香港中文大學於二○一三年十一月至二○一四年十一月舉辦為期一年的培訓,當中表現最優秀的學生則被挑選為香港代表隊成員。香港資優教育學苑亦於比賽前為香港代表隊成員舉辦了一個情意教育的訓練課程,加強學生的自我認識、溝通與領袖才能。

香港隊的領隊為中華傳道會李賢堯紀念中學物理科老師吳勝文、新會商會中學生物科老師趙瑞芬,與香港資優教育學苑學生課程發展主任吳煒堯。

有關比賽的詳情可瀏覽香港資優教育學苑網頁(www.hkage.org.hk)。
Best wish,

好叻仔, 相信他們花了不少時間去操鍊, 如果我個仔, 肯用多d時間讀書, 花小d時間打機就好

醒目開學勳章

GogoCheung 發表於 14-12-18 11:07

好叻仔, 相信他們花了不少時間去操鍊, 如果我個仔, 肯用多d時間讀書, 花小d時間打 ...
Share the same feeling.
Best wish,

醒目開學勳章

數學大師丘成桐指本港中學生讀微積分嘅人數日少,長久會影響本港之科研能力。左丁山讀中學時係文科生,修普通數學,完全未掂過微積分,入到大學讀經濟系就知死,到讀碩士時,更加為咗高級統計、計量經濟而讀到痛不欲生,老早知道自己唔會成為教授,那似得(後來知道)劉遵義在聖保羅男女讀理科,在史丹福主修物理,兩年就畢業,之後轉到柏克萊讀經濟學博士,易如反掌。過往中學未改制成為DSE之時,理科生會修讀附加數學,認識微積分,入到大學讀理學院、工學院,可以銜接得上。點知改為三三四學制之後,連課程、科目都改埋,好多學校怕公開試成績唔好,只准學生修讀六至七科(即必修中英數通識加兩科至三科選修),於是乎,好多理科生不能選延伸數學(類似過往之附加數學),甚至乎在傳統三科理科物化生之中,只修兩科,最近發表嘅學生退修科目之中,中國歷史、中國文學當然上榜,估唔到嘅係,亦有大量學生退修物理,如果中學理科生唔讀物理,唔讀延伸數學,入大學一定唔可以揀物理系,電子工程、電腦工程以及土木、結構等工程學亦非常勉強,正如丘成桐話齋,香港未來之科研能力大受影響,此乃中學學科改制之遺害也,難怪大學內嘅理工科系,名列前茅嘅學生大部份來自大陸,能入研究院攻讀理工科博士嘅,更多來自大陸!對此現象諸多批評嘅議員(主要來自泛民),請唔好批評大學咁多啦,了解吓本地學生在中學讀邊幾科先啦!

香港學生不喜科研,理科尖子爭住讀醫科、藥劑科、環球商業,文科尖子爭住讀法律,繙譯、心理、新聞,近日與一位教授傾起,先知道好多教授或者係遺傳基因好,佢地嘅子女多數入法學院或醫學院,教授話:「做專業人士,前途收入較有保障喎。」做醫生就係啫,做律師就未必,你估個個律師會成為夏佳理或余若海咩,收入冇保證㗎。教授話近年由港大帶動,不少尖子喜歡讀雙學位,如法律與政治、法律與商管、法律與工程等等,佢就不以為然,佢要女兒專心讀法律,考到律師牌先至係真,其他學位待成為律師後先至講,法律與工程喎,萬一兩頭唔到岸,搵嚟搞咩。英美大律師行嘅香港「分店」請見習律師,最緊要係睇法律學科GPA,理得你有冇讀雙學位。律師S一早就教兒子呢個道理,自港大畢業約十年,已在外國大行賺年薪七位數字咯。

左丁山
Best wish,

微積分, 統計都唔係想像咁困難, 只要肯花時間就得, 以前係大學眼見一位女同學, 死係微積分, 退學早早嫁人去, 當時覺得好可惜, 但看她現在的生活很不錯

想當年, 有一位數理化都好好, 終日鑽研課業, 油頭穢面的尖子, 今天都唔知去左邊了, 無論他讀書几叻, 讀完係咪真係個個都有條科硏路可走.  

老實講, 比我都走現實d條路, 走科硏喎, 真係不用為五斗米折腰, 先好講.  

醒目開學勳章

To all mons & SJC students,

Wish you all a Merry Christmas and a fruitful 2015!
Best wish,

回覆:堅尼地道聖若瑟書院家長交流區

各位SJC家長,想請教:
小兒現小六,自行想選St.Joseph
請教各位每天的功課量多嗎?
多謝幫忙!

回覆:baseball 的帖子

完全唔覺個仔有功課做

引用:完全唔覺個仔有功課做 +

原帖由 tswlam 於 14-12-30 發表
完全唔覺個仔有功課做
係唔係做左你唔知乍

醒目開學勳章

共建安全網絡2014 - 「資訊保安由我做起」四格漫畫創作比賽
優異獎 - 饒展彰 (聖若瑟書院)

警惕網絡騙案 保護個人資料

Best wish,

回覆 baseball 的帖子

功課量真是不多, 阿仔lunch time去圖書館已可以做完. 但是St. Joe非常自由, 靠學生自律去溫習, 所以要看小朋友是否自動自覺學習.

回覆:plastic 的帖子

Hi, plastic,
多謝妳意見。我以為港華很自由,
原來St.Jo也是。謝謝

醒目開學勳章

Wish all moms & sons here a happy and fruitful year of 2015
Best wish,

想請教中四時,是否每位學生都要讀phy,chem,bio呢?

醒目開學勳章

さしみ 發表於 15-1-3 00:06
想請教中四時,是否每位學生都要讀phy,chem,bio呢?
of course not
Best wish,

謝謝回覆,請問St·Jo是怎樣分科㗎?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊