用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 2022 DSE 備戰家長分享區
樓主: natnatbaby
go

2022 DSE 備戰家長分享區   [複製鏈接]

回覆 ecma1 的帖子

多謝樓上咁多位溫馨提示
我女都係明天返校取準考證和成績表,喺禮堂取,一小時內處理兩班學生。
預祝大家仔仔女女考試順利,入到A1

esmehouse    發表於 22-4-11 13:30

醒目開學勳章

ecma1 發表於 22-4-10 20:11
主要係有啲測試棒同口罩嘅盒比較佔位

我哋學校冇口罩派,只得檢測包,所以只係一個公文袋就搞掂

mylovelyBB 發表於 22-4-10 20:31

咁可能間間學校唔同做法嘞

我想問大家

考生是否只在家一早測試完, 連同準考証一併拍照留底KEEP 在手機便可以?
定是要帶回返考DSE試埸待檢查才可以進入? 我怕誤解

另外, 我找不到教育局的上載 ~量體溫度計紙
MIHO

MIHO.WAH 發表於 22-4-10 22:53
我想問大家

考生是否只在家一早測試完, 連同準考証一併拍照留底KEEP 在手機便可以?

當天檢測棒除影相外,我地做法會用個膠袋入住帶去試場, 另外亦會帶一支全新嘅袋住出去,以防萬一,有乜問題要佢即場測都可以。

PAJMama    發表於 22-4-11 09:58

洋蔥頭媽咪 發表於 22-4-11 09:53
當天檢測棒除影相外,我地做法會用個膠袋入住帶去試場, 另外亦會帶一支全新嘅袋住出去,以防萬一,有乜問 ...

祝各位年輕人平安健康! 順順利利! 個個入A1! 加油!

esmehouse    發表於 22-4-11 13:31
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

當天檢測棒除影相外,我地做法會用個膠袋入住帶去試場, 另外亦會帶一支全新嘅袋住出去,以防萬一,有乜問 ...
但過左檢測15min後, 檢測結果可能受影响無效.

幪面超人 發表於 22-4-11 10:50
但過左檢測15min後, 檢測結果可能受影响無效.

講係咁講,其實我試過好多次,根本個結果都唔會變。

所以要影相,另外最好帶定多一支全新。

MIHO.WAH 發表於 22-4-10 22:53
我想問大家

體溫表可以自行下載

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://qrgo.page.link/LENkn&ved=2ahUKEwiko53wkYv3AhVJAN4KHTGoA74QFnoECAUQAQ&usg=AOvVaw1RArX-ek8MeRCewiRuoIGG

ksli312    發表於 22-4-11 14:05

mylovelyBB 發表於 22-4-10 20:31

我仔今日已經返學校拎咗准考證/成績表, 檢測棒就有十盒,但有成盒口罩50個。

醒目開學勳章

szeching 發表於 22-4-10 20:26
回覆 ecma1 的帖子

多謝樓上咁多位溫馨提示
你係派 Mock 成績表還是中六個個學期試成績表?
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

醒目開學勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 22-4-11 12:27
我仔今日已經返學校拎咗准考證/成績表, 檢測棒就有十盒,但有成盒口罩50個。
...
仲有口罩咁好 你係派 Mock 成績表還是中六個個學期試成績表
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

esmehouse 發表於 22-4-11 13:32
仲有口罩咁好  你係派 Mock 成績表還是中六個個學期試成績表

中六成績表,但阿仔話即係考 Mock 嘅成績。

esmehouse    發表於 22-4-11 14:09

呀仔攞完,準考證,快測 口罩(emoji)

醒目開學勳章 王國長老

果然一百分準備

醒目開學勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 22-4-11 12:27
...

我哋官校得十個檢測包,無口罩派  

洋蔥頭媽咪    發表於 22-4-11 15:37

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

THKS
MIHO

我見到thks , 內容只是簽名填回考生當天考試資料, 便成size又不能列到4張出來.
MIHO

MIHO.WAH 發表於 22-4-11 16:07

我見到thks , 內容只是簽名填回考生當天考試資料, 便成size又不能列到4張出來.

編出嚟可以一開四用4次,其實都係叫學生自己做番個簡單嘅聲明。

醒目開學勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 22-4-11 12:15
體溫表可以自行下載

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://qrgo.page.link/LEN ...
已 print 定出來
‹ 上一主題|下一主題