用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 升左中一既成績
樓主: ashleymami
go

升左中一既成績   [複製鏈接]

回覆 gigayan 的帖子

我仔考完返來,我問邊科最難,佢話中文閱讀理解,因為不確定,唔知答得岩唔岩。

有得溫既範文就會盡力溫熟。

Yanamami 發表於 19-11-9 08:43
所以我睇完成个帖(或其他类似帖),就知家長自己根本未adjust到中学計分方法,仲成曰講合格唔合格……完全 ...

老實講,就算係炒1/3,我都認為應該要合格既。老師唔會玩你特登出份令大家唔合格既卷掛我已經叫C6打多份工等S5俾佢最錫既阿大補數。不過C6連3a x (a+a)都唔識,阿大笑到碌響度

gigayan 發表於 19-11-9 14:09
中文和中史的問題和分析確實和小學很大分別,有時一睇唔清題目,只留意問題key words就好易答錯答案。我女 ...

你阿女咁忙咁多活動,仲操?掂唔掂㗎?因住佢反檯喔

little_yolky 發表於 19-11-9 18:37
你阿女咁忙咁多活動,仲操?掂唔掂㗎?因住佢反檯喔

測完返嚟知自己弱點,就係衰答題技巧,呢樣佢知自己溫幾耐都幫唔到佢,仲令佢覺得浪費咗自己辛苦溫書時間,做多d好過啦.....

little_yolky 發表於 19-11-9 18:36
老實講,就算係炒1/3,我都認為應該要合格既。老師唔會玩你特登出份令大家唔合格既卷掛我 ...
或者果1/3係大抽獎符碌band1尾尾抽中入呢?

Yanamami 發表於 19-11-9 22:48
或者果1/3係大抽獎符碌band1尾尾抽中入呢?

始終有d小學,p6 comprehension 都仲係mc題,要操TSA題型呀,宜家一轉answer the question 要d時間嘅....

唔係喎,p.5下學期呈一開始,都已經有長答,短答既compre 喎

妹妹頭 發表於 19-11-10 14:49

唔係喎,p.5下學期呈一開始,都已經有長答,短答既compre 喎 ...

我見教署TSA PP, long q唔算多

妹妹頭 發表於 19-11-10 14:49

唔係喎,p.5下學期呈一開始,都已經有長答,短答既compre 喎 ...

我地小一至小六测考comprehension 有2篇,一篇答mc, 初小另一篇要短答,高小要長答。

妹妹頭    發表於 19-11-10 19:37
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

有沒有高人,可以指點下。
小女剛升中一,對中史,世史,地理,IS
我唔知佢上課唔專心,定唔識,測驗科科都唔及格,我叫佢溫,佢話有溫,但結果都係差,佢現在好心散,成日玩手機,請提點怎樣教他溫習。

vicy 發表於 19-11-11 21:59
我唔知佢上課唔專心,定唔識,測驗科科 ...
我都是新手, 也是剛中一, 一開始, 可以重點背vocab, 不過UT後, 大概已經有一定嘢學到, 就可以背重點.  同埋留意點樣答長題目. 這是我個人意見, 我個女不醒目, 背就最能具體看到她有沒有溫習.  我覺得培養她學習方向也很重要

gracelam 發表於 19-11-10 19:21
我地小一至小六测考comprehension 有2篇,一篇答mc, 初小另一篇要短答,高小要長答。
...

我地小學都係好低年級就有long q,而且教d比較深嘅vocab..... 琴日派返嚟grammar test, 我睇如果小學係按progress教,又真係深咗dd.... 都成1x個 fail....

派晒卷,係英文同中作差,得5X,其他科都大約80分咁上下。

gigayan 發表於 19-11-12 10:37
我地小學都係好低年級就有long q,而且教d比較深嘅vocab..... 琴日派返嚟grammar test, 我睇如果小學係按p ...

我哋小學都係按progress教,阿女proof reading錯大半。好彩都合格。不過我同佢講,proof reading錯得多,即係基礎唔夠。

little_yolky 發表於 19-11-20 10:51
我哋小學都係按progress教,阿女proof reading錯大半。好彩都合格。不過我同佢講,proof reading錯得多, ...

我女話要高分嘅話,嚟緊要煲多d comprehension & proof reading....

vicy 發表於 19-11-11 21:59
我唔知佢上課唔專心,定唔識,測驗科科 ...

問題只有兩個:唔識溫&好心散。第一個好易辦,第二點無得救。

cafeva 發表於 19-11-1 12:13
搭錯線, 唔好意思.

算啦!問一句係咪,都可以扣帽子,由頭到尾自己諗完自己講, 真係唔知邊個眼光狹窄。 品格都有問題,仲好意思成日出嚟發表偉論。

‹ 上一主題|下一主題