用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 PLK 陳守仁vs Paul Con
樓主: mrschan256
go

PLK 陳守仁vs Paul Con [複製鏈接]

回覆:PLK 陳守仁vs Paul Con

我反而覺得,係tsl 揀d本身英文流利的小朋友讀,而不是因為讀左tsl 之後個小朋友由英文一般變得英文流利。我只是認為tsl 能力保持個d小朋友英文的程度。所以我唔明d人成日講到tsl 咁好,學費是平among 直資,但骨子裡也是一間重視成績的小學吧

hppa    發表於 16-8-28 23:09
volar  Agree!   發表於 16-8-28 09:28

回覆:Forgetmenot999 的帖子

其實小朋友讀緊Paul con,當然唔值得只係為左英文更好而轉去TSL,因為Paul con已經有一間好好的中學,約接近4%的tsl學生都係入番呢間中學,俾妳小朋友升中時唔選呢間中學,又會想去那一間?

若係SPCS跟得上...個人眼見....根本唔會覺得英文比別校差....甚或學生都唔知边間係TSL...其他傳統小學就應該識

英文程度邊間好D....睇家長自己心態取捨啦....不過近年....女仔讀完6年TSL都係DGS/SPCS/MSS~~~

回覆 phoebewong123 的帖子

無錯 !在TSL一年內必能學出一口流利的英文粗口。在Girl toilet 課外话動時經常聽見。

回覆:PLK 陳守仁vs Paul Con

唔好意思題外話,想問下樓主或其他家長,乜原來TSL會收插班生嫁?佢個網頁成日都寫小二至小五不設插班申請⋯咁即係唔公開申請,但可寫信申請插班?

引用:我反而覺得,係tsl+揀d本身英文流利的小朋

原帖由 phoebewong123 於 16-08-28 發表
我反而覺得,係tsl 揀d本身英文流利的小朋友讀,而不是因為讀左tsl 之後個小朋友由英文一般變得英文流利。 ...
如果tsl本身揀英文流利嘅小朋友入讀,加上有咁多net,在同輩同教師影響下英語accent咪理應仲加標準流利。

引用:Quote:原帖由+phoebewong123+於+16-08-28+

原帖由 Forgetmenot999 於 16-08-28 發表
如果tsl本身揀英文流利嘅小朋友入讀,加上有咁多net,在同輩同教師影響下英語accent咪理應仲加標準流利。

...
好似TSL 好少net

引用:Quote:原帖由+Forgetmenot999+於+16-08-28+

原帖由 bubuG 於 16-08-28 發表
好似TSL 好少net
這點我不太清楚,留待tsl家長提供這方面的資訊

‹ 上一主題|下一主題