用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 神級學校 神級待遇
樓主: Wheat
go

神級學校 神級待遇   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+hadwinboy+於+13-10-11+發表

原帖由 fsforth 於 13-10-11 發表
簡單來說是方便人流控制,減少突發事件出現而影響面試。
睇煙火咩,人流控制,個個都要去廁所呀。

回覆:神級學校 神級待遇

好彩我沒有拜神的習慣, 我所去面試的平民學校, 老師及上上下下都學親切。

講緊拔甩or神菠蘿?

引用:講緊拔甩or神菠蘿? +

原帖由 lugano 於 13-10-12 發表
講緊拔甩or神菠蘿?
我相信大家討論的是要上斜坡那一間。

引用:Quote:Avanti+發表於+13-10-11+18:10+小朋

原帖由 yuenedmund 於 13-10-12 發表
你叫間學校食C拉,做老師無禮貌,大聲呼叫家長唔好過界,呢D就係問題啦。
...
叫學校食X都唔見得好有禮貌啊!

fsforth  原來他從未去過,未曾經歷整個程序,純粹是看過娛樂版後的個人情緒發洩,算數吧!  發表於 13-10-12 23:37
bobbbby  正如有啲家長教仔果陣會話:「你個XX仔,叫X左你唔好講粗口!」  發表於 13-10-12 13:39
Jane1983  我都嚇一跳!  發表於 13-10-12 12:34

如果呢間係某某無名小學,相信情況會好唔同,我估鬧爆既佔大多數~~

佐敦有間"澳X牛奶公司", 職員無禮貌, 不能要求多多,  坐得又唔舒服, 食完又趕你走, 更不外借廁所, 但卻長期排長龍, 人人趨之若騖. 原因只有一個, 佢地只sell "食物水準"

回復 Wheat 的帖子

你的孩子好像仍不是他們學生WOW,甘快就自稱是佢學生
不過你講到愛心這話題,我有必要為這學校說一句。我可以講,這學校對學生真是好有愛心,並不如你說的。第一,你是聽自已小朋友講,雋點提出,什麼時候提出,還有是否向同一人提出這些都是很重要的資料。第二,你自己對囝囡好像做工人的態度,講每句都要即時滿足的是你自己問題,人家無責任跟你,不要將自己仔女無限放大,人有三急要忍,個個都遇到。

講真見到這樣的態度,有其父母必有其子女,祝你小朋友好運。

Everyyear the school got this compplaint

其實有D家長好奇怪,先有在立場,然後再去評論對方不是。
點解唔客觀黎件事黎睇,改變做得好D,是其是,非其非。
講講下事,就去評論別人人格的更離譜。
唔同意米講下原因及論點米good enough.

有在立場,所有野都從自己角度出發。
如果多從其他持份者角度諗深一層,可能大家都有得著。

如果我們都係禁野去睇事,不難想像我們的小朋友學習同樣思維方式。
比小朋友讀到幾神級的名校都無用。

回復 Marco2010 的帖子

很好的提醒,多謝!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回復 BORIS75 的帖子

年年都聽到有大哥哥帶去廁所,可能有些小朋友玩到聽唔到。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

AGJ 發表於 13-10-12 12:34
佐敦有間"澳X牛奶公司", 職員無禮貌, 不能要求多多,  坐得又唔舒服, 食完又趕你走, 更不外借廁所, 但卻長期 ...

Every school has staff who are considerate and staff who aren't considerate and afraid of violating rules, 神級學校 is just the same.   Given the size of applicants for these 神級學校, ppl have to be a bit more understanding for their more rigid handling.  At the same time, every year when there're applicants parents sharing about "toilet" issue, some 神級學校 fans / parents don't seem to take observation as real.  Personally I feel sorry for your son, since he already raised out his issue, and still can't go to toilet, he must feel helpless.  

BTW, seems never hard of another 神級學校 have such "toilet" issues, but this one keeps happening each year........

引用:Quote:AGJ+發表於+13-10-12+12:34+佐敦有間

原帖由 cherrieshum 於 13-10-12 發表
所以話香港人係犯賤的,我去個一次後,決定以後都唔去。

我小朋友有在現場幫手,証實會問所有面試小朋友是否要去洗手間,但只有很少人肯去,大部分都唔想/肯去。

引用:我小朋友有在現場幫手,証實會問所有面試小

原帖由 PimPimBo 於 13-10-12 發表
我小朋友有在現場幫手,証實會問所有面試小朋友是否要去洗手間,但只有很少人肯去,大部分都唔想/肯去。 ...
因為太好玩,所以不到爆的一刻先去。

PimPimBo 發表於 13-10-12 14:07
我小朋友有在現場幫手,証實會問所有面試小朋友是否要去洗手間,但只有很少人肯去,大部分都唔想/肯去。 ...
你點講都無用,當部份家長只聽小朋友一面之詞,這個的廁所鬧劇只會繼續循環落去!可惜,無奈!

我小朋友今朝in完,佢話老師有問邊個要去洗手間,佢舉手就有大哥哥帶去,所以接佢時恤衫飛哂出嚟

小兒是昨天下午in的, 小兒説老師中間有問有無小朋友需要去洗手間,不過他説他那組沒有小朋友需要去。

另外,接小朋友的時候,老師/職員有用咪指示家長要到岀口接小朋友,只是有些家長太心急,一見到小朋友即衝出去。

每年都在EK看到有關厠所的問題,本人覺得這校的面試安排都很好,沒有大混亂,小朋友有秩序,感覺良好。反而今日去另一間面試,接小朋友情況混亂,小朋友從不同地方岀來,小朋友可以自己走開隊伍,又有些小朋友找不到家長。

純粹個人感覺,祝小朋友找到合適的學校。

‹ 上一主題|下一主題