用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖家學校(九龍塘) 嘉諾撒聖家 (九龍塘) 家長 - PART 2
樓主: vvmakyy
go

嘉諾撒聖家 (九龍塘) 家長 - PART 2 [複製鏈接]

想請教大家萬聖節係咪小朋友着萬聖節有關的衣服回校呢?
另外,31/10的小二家長會有乜會講呢?係咪父母都去好d呢?因為若要,要預備工作早些走。

I DON'T KNOW if we need to wear costum to school? no notice....???

vic6
HAPPY BIRTHDAY!!!

原帖由 wanmui 於 08-10-25 21:07 發表
另外,31/10的小二家長會有乜會講呢?係咪父母都去好d呢?因為若要,要預備工作早些走。

我估今年沒有活動了. 因為上兩年的英語日都係响10月尾,當日小朋友帶candies回校而且又有drama睇, 都幾開心.

家長會都係同小一的差不多......

原帖由 wanmui 於 08-10-25 21:07 發表
綽盈媽咪 ;-)

見到都 . 成20分, 有得選擇都好d, 冇就好容易死晒!

原帖由 Heidi媽 於 08-10-25 08:49 發表
我地的時事有: 誰人將接替福田康夫出任日本首相?
2010世界盃將於哪個國家舉行?
血液中的哪種物質可姒有凝血作用?
自己寫, 冇得揀.
綽盈媽咪 ;-)

還有一科未派, 派三科都ok. 不過都係衰大意.

亞囡講數學有人唔夠時候,成版冇做. 45分鐘又真係幾趕......

原帖由 kiwaiwong 於 08-10-24 22:57 發表
算係ok。 你女應該掂啦 !
綽盈媽咪 ;-)

vic6
HAPPY BIRTHDAY!!!
綽盈媽咪 ;-)

謝謝回答!因為個女聽同學講話有活動, 叫我買萬聖節的衫,所以問大家.因為係插班小二,好多野都唔知,多謝大家指教!
係呢, 家長會有無講小朋友在校点,大家去唔去?
講座就唔想聽, 會否有段時間見老師?
測驗係咪有成績表?有否名次?因為以前學校有的,並會接見家長.
Thanks a lot!

原帖由 綽盈媽咪 於 08-10-27 07:37 發表
我估今年沒有活動了. 因為上兩年的英語日都係响10月尾,當日小朋友帶candies回校而且又有drama睇, 都幾開心.

家長會都係同小一的差不多......

oic, thanks a lot!!!
原帖由 Heidi媽 於 08-10-27 11:36 發表
應該每年萬聖節都有活動, 等我今晚問吓呀女再答你.
學校的家長會是分級於禮堂進行, 講大概今年的課程和其他東西等, 不會安排約見老師的.
測驗唔會有成績表, 因為測驗只佔考試的30%, 所以要考完試才會有得見家長, 亦 ...

都幾多喎, 係唔係好深呀 ? 真係有d驚呀, 我女d數真係好麻麻..
原帖由 Heidi媽 於 08-10-25 08:37 發表
原來五年班上學期測驗仲有得派卷, 今次呀女都算OK, 科科都幾平均. 可能高年班d野深左, 要求都要降低些. 呀女話單是數學一科, 全班都有十幾人唔合格, 聽落都幾恐怖 .

...

我囡囡都叫我為她準備萬聖節裝扮。
不過,不可穿萬聖節服裝,因為要穿校服。

另外,我囡那班派了兩首Halloween歌詞。

原帖由 wanmui 於 08-10-27 11:00 發表
謝謝回答!因為個女聽同學講話有活動, 叫我買萬聖節的衫,所以問大家.因為係插班小二,好多野都唔知,多謝大家指教!
係呢, 家長會有無講小朋友在校点,大家去唔去?
講座就唔想聽, 會否有段時間見老師?
測驗係咪有成績表? ...
Joyful Life

原帖由 Heidi媽 於 08-10-28 23:30 發表
問左呀女, 佢話要穿校服, 我記得呀女年年都係穿校服玩 Halloween 的. 要帶一個小籃子用來盛糖果的或帶自製的食物帶回校, 另外都要帶些糖果, 預備有人問你取. 呀女話那天要對住老師或同學, 把自己 Halloween 的歌唱出 ...

Dear all
早晨, 昨晚問呀囡關於Halloween的事,
她講老師上星期派了歌詞但不見了,
問她要否帶糖呢, 她講老師都無講要帶,

上堂去了遊雲, 無聽到
我叫她要問吓其他同學要唔要帶啦

好多謝大家答得 so detail.  Thanks a lot!
原帖由 Heidi媽 於 08-10-28 23:30 發表
問左呀女, 佢話要穿校服, 我記得呀女年年都係穿校服玩 Halloween 的. 要帶一個小籃子用來盛糖果的或帶自製的食物帶回校, 另外都要帶些糖果, 預備有人問你取. 呀女話那天要對住老師或同學, 把自己 Halloween 的歌唱出 ...

原帖由 Heidi媽 於 08-10-29 11:57 發表
id00288,

唔好話囡囡, 未必班班的模式一樣 bor~

多謝你回應,
只是自己心裡的看法,
都無直接話她,
只是提點她,
要問吓同學,
如要帶什麼早點講比我知,
等我可以早點安排,
希望她知道我的苦心啦

我都冇聽過阿囡講要帶糖果喎, 可能放學返到來就唔記得同我講, 所以我地有咩消息要上來換通, 費事錯失一些就麻煩

原帖由 id00288 於 08-10-29 12:15 發表

多謝你回應,
只是自己心裡的看法,
都無直接話她,
只是提點她,
要問吓同學,
如要帶什麼早點講比我知,
等我可以早點安排,
希望她知道我的苦心啦

任老師打來告訴我, 話阿囡朗誦比賽可能跟學校中/英文口試撞期, 問我改唔改期, 如果改期, 就會改做考試日期下午, 但會影響溫書, 我又唔想影響阿囡考試, 唯有聽天由命, 希望唔好撞到正同日考中, 英口試啦

阿囡朗誦比賽撞正考試,無老師打俾我,只係派到表俾個女!

原帖由 vvmakyy 於 08-10-29 13:33 發表
任老師打來告訴我, 話阿囡朗誦比賽可能跟學校中/英文口試撞期, 問我改唔改期, 如果改期, 就會改做考試日期下午, 但會影響溫書, 我又唔想影響阿囡考試, 唯有聽天由命, 希望唔好撞到正同日考中, 英口試啦 ...
‹ 上一主題|下一主題