用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2014沙田升中的媽媽入
樓主: candyhmama
go

2014沙田升中的媽媽入   [複製鏈接]

引用:MM1155,為何大抽獎不首選曾記?大家都係運

原帖由 EMMA88 於 14-04-12 發表
MM1155,
為何大抽獎不首選曾記?大家都係運氣,我總覺得今次大有機會,曾記位多。
我打算搏一搏乙1)曾記2) ...
沙培擺第2,怕唔怕side左機會

引用:MM1155,為何大抽獎不首選曾記?大家都係運

原帖由 EMMA88 於 14-04-12 發表
MM1155,
為何大抽獎不首選曾記?大家都係運氣,我總覺得今次大有機會,曾記位多。
我打算搏一搏乙1)曾記2) ...
唔揀直資喇?

引用:回覆+EMMA88+的帖子 我保守D,+第二林漢光,

原帖由 kitbebe 於 14-04-11 發表
回覆 EMMA88 的帖子

我保守D, 第二林漢光, 第三鄭榮之, 好彩入左第一志願
請問第一係?

回覆:快樂 的帖子

一個蠢問題,如1-10 放左1B-2B. 咁11-15 放埋2C-3. 其它放棄左band 1-2, 係咪都要放到最後至30? 定係排到15 巳完?(Band one 生).

MM1155  無論次序如何,記得一定要填晒30格!一定!一定!  發表於 14-4-13 01:00

LKM

回覆:2014沙田升中的媽媽入

甲一同乙一唔同填法會點,只係例如,甲一曾記,乙一培英,因為曾記多人揀,放甲一都係駁下,之後乙一就要保守啲,不過都係舉個例,問下可唔可行

MM1155  得吖!  發表於 14-4-14 00:22

MM1155 發表於 14-4-12 18:21
為何大抽獎不首選曾記?道理簡單非常…因太多人揀做第一,變相抽中機會細很多,沙呂原因一樣…但當然梗有人 ...
連林漢光放第3都無機會, 咁仲可以點揀呀??????

我之前睇到有人話沙官放第3都入到, 我搵唔留這個回應, 我想知沙官係1a, 點解放到第3都仲入到?

MM1155  沙官位少,可能不太多人敢放頭一二志願…若有人敢放乙三作執雞…咪中囉!  發表於 14-4-14 00:24

亞女BAND 1, 如果排 "培,蘇,聖心, 漢,郭, 鄭, 胡忠......" 是否穩當?

引用:Quote:MM1155+發表於+14-4-12+18:21+為何大

原帖由 gracetyn 於 14-04-13 發表
連林漢光放第3都無機會, 咁仲可以點揀呀??????
聽日要交份試填喇

其實好想問有沒有知道今年 林漢光, 聖心, 郭得勝, 鄭榮之, 今年自行多唔多人報呢? 我好少見人有提過, 唔該!

引用:其實好想問有沒有知道今年+林漢光,+聖心,+

原帖由 moniquechoy 於 14-04-13 發表
其實好想問有沒有知道今年 林漢光, 聖心, 郭得勝, 鄭榮之, 今年自行多唔多人報呢? 我好少見人有提過, 唔該! ...
我知道林漢光同郭得勝都4百幾

請問一下,band one 生吾放band 3 係尾,其實係咪可以呢?

回覆 gracetyn 的帖子

之前好多話B2生都入到光,阿囡補習老師建議不用太保守擺佢第三。

引用:回覆+gracetyn+的帖子 之前好多話B2生都入

原帖由 EMMA88 於 14-04-13 發表

之前好多話B2生都入到光,阿囡補習老師建議不用太保守擺佢第三。 ...
係你地學校師兄姐?

Band 2 較好的有咩選擇?

每年呢個時間都係好多媽媽忐忑不安嘅日子,希望大家如願以償。
不過我想提出一個問題,就係沙田英中位比BAND1學生多,如果孩子真的是BAND1生,最差也只會派光、郭、聖同鄭,但觀乎很多家長很快就把呢幾間放在前面,甚至很快就填BAND2,如胡中,那不就是雙手拱讓咗自己個BAND1位比別人嗎?因如隨機NO太差派唔到前面志願時,一到BAND2學校嘅選擇時,電腦即派比你,真的甘心嗎?
還有,沙官放第三都派到唔出奇,唔關乎佢是否BAND1a,而係有些BAND1中都很受歡迎,受歡迎又唔代表佢係BAND1a學校,所以如有心選沙官,真的不用擔心它是否不是BAND1a。除咗曾、呂同嗰4間band1尾嘅學校外,其他都可算是band1中,只要避開太受歡迎嘅band1中,其他都可放於嗰4間前面,不用把這4間放太前,最後以胡中跟4間band1尾,再排band2。

引用:回覆+gracetyn+的帖子 之前好多話B2生都入

原帖由 EMMA88 於 14-04-13 發表

之前好多話B2生都入到光,阿囡補習老師建議不用太保守擺佢第三。 ...
emma, 你乙二諗掂未擺唔擺LKM? 我真係唔識填.

回覆:2014沙田升中的媽媽入

各位,沙循乙三重有無機會?

回覆 EMMA88 的帖子

Band2都入到林漢光?

KYCY  見仁見智!你放心唔怕派到Band2,將LHK填第五六都達。不過⋯⋯  發表於 14-4-13 18:35
‹ 上一主題|下一主題