用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 2022 DSE 備戰家長分享區
樓主: natnatbaby
go

2022 DSE 備戰家長分享區   [複製鏈接]

我們活在平行時空?
抑或其實Now 同星島日報係報道緊兩個唔同的地方?

Now新聞台】教育局局長楊潤雄表示,有信心今屆中學文憑試可如期於4月22日開考,他又指為配合全民強制檢測,教育局已視察500多間學校,檢視相關設施能否作為檢測中心。

第五波疫情仍未見頂,教育局局長楊潤雄稱,距離中學文憑試開考還有一個多月,如果社會同心協力防疫,有信心文憑試可如期開考。

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~⋯⋯

星島日報:本港染疫人數節節上升,衞生防護中心昨日公布第五波累計確診人數已超過三十九萬,佔全港人口百分之五點二,惟有關數字一直被指低估。本報根據部分公營機構所提供的員工染疫數字,估計社區染疫情況可能更為嚴重;以本地員工數目達到一萬七千人的港鐵為例,最新累計已有二千人確診,確診比例達百分之十一點七,若按此比例推算,本港染疫人數可能已達到八十八萬或以上。有立法會議員更指出,政府和機構所取得的數字往往滯後,近日需要強檢的屋邨大廈所得出的數據更為「實時」,留意到有關屋邨的確診率普遍已達到百分之十五,個別更達百分之十七,料實際社區感染更為嚴峻。

其實對考生真係唔公平,教育局一刀切唔比考係最容易嘅做法,完全符合焗腸一貫作風,你死你事,關我咩事!?只有脚瓜安全先至關重要,我理得你自己中抑或隔離,一律唔駛考!想攞5*?明年請早!

醒目開學勳章

Lawman1 發表於 22-3-5 15:45
其實對考生真係唔公平,教育局一刀切唔比考係最容易嘅做法,完全符合焗腸一貫作風,你死你事,關我咩事!? ...
個試咁重要,我覺得每個考生都有權去考囉,讀咁多年就係為咗依場考試之嘛,一句話中咗冇得考,咁就令到追星嘅考生最多只係攞 5,完全唔合理囉,舊年中嘅都可以喺隔離營考啦,香港疫情搞到咁關班考生咩事呀?!點解要佢哋去找數

pccw2017    發表於 22-3-15 15:30
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

Lawman1 發表於 22-3-5 15:45
想攞5*?明年請早!...
明年攞的5**同今年攞的5**就不一樣啦!
只要你已報今年的DSE,就算因中招而不能考,張 cert 都有 absence 的記錄,明年再考已叫 重考,重考是要扣分的,5** 可能只值6分!,不如算把啦,計校內試好過!

小鹿揀學校 發表於 22-3-5 18:15
明年攞的5**同今年攞的5**就不一樣啦!
只要你已報今年的DSE,就算因中招而不能考,張 cert 都有 absence  ...

唔好重考同我孩子爭啊 。2023考生應該多返少少喇。

nicolemummy 發表於 22-3-5 18:44
唔好重考同我孩子爭啊 。2023考生應該多返少少喇。

拉 curve 啫,多d人考,個 pool 大咗,咪可以比多d 5** 囉,話唔定狀元都多幾個!
但重考嗰d,又冇 SBA ,又要扣分,又要蝕一年,唔係咁化算囉!
不如正正經經將校內成績比大學個別考慮,如果間中學往績ok, 都應該入到心儀大學!
例如見校內排名低過你但有考 DSE都收,你排名高d但因中招冇考都會收嘅!

小鹿揀學校 發表於 22-3-5 19:12
拉 curve 啫,多d人考,個 pool 大咗,咪可以比多d 5** 囉,話唔定狀元都多幾個!
但重考嗰d,又 ...
舉腳贊成 !

eatmonmon 發表於 22-2-17 20:13
但係教育局好似不可以網上考mock exam
考完了,全部都係網上考。
我女好希望能如期開考DSE,千萬不要取消!

醒目開學勳章

ksli312 發表於 22-3-7 15:09
考完了,全部都係網上考。
我女好希望能如期開考DSE,千萬不要取消!
我個個都想如期考 DSE,所以我都唔希望取消,用校內成績對考生好唔公平,仲要最多都係 Level 5,對班追星、入神科或已經有 Top U offer 嘅考生好慘。
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

esmehouse 發表於 22-3-7 16:38
我個個都想如期考 DSE,所以我都唔希望取消,用校內成績對考生好唔公平,仲要最多都係 Level 5,對班追星、 ...
係,我女琴日科BAFS派咗卷,佢考到高過學校評估會有5**嘅cut off line,佢好開心,好期待,萬一取消DSE,又或者佢不幸確診考唔到,佢會好唔抵。

醒目開學勳章

ksli312 發表於 22-3-7 17:05
係,我女琴日科BAFS派咗卷,佢考到高過學校評估會有5**嘅cut off line,佢好開心,好期待,萬一取消DSE,又 ...
你囡間學校有冇家長同學校反映今屆 DSE 事?我地個間有 PTA 同學校反映,亦都好多家庭支持,我現希望 DSE 順利開考,連續幾日考就連續幾日考,雖然係辛苦,只願順利完成,個個入到心儀大學學科

如果區區有一間學校專收確診但可應考的考生咪好,
學生和家長自行簽文件決定應考與否, 唔應考就以最高5用學校成績評分.
咁樣對自己响study leave努力過的考生唔會白白浪費.
希望有關方面真係好好考慮下

pccw2017    發表於 22-3-9 20:31

醒目開學勳章

幪面超人 發表於 22-3-8 09:59
如果區區有一間學校專收確診但可應考的考生咪好,
學生和家長自行簽文件決定應考與否, 唔應考就以最高5用學 ...
好提議 仲有個半月就開考,真係要努力發聲,希望有人可以幫到今屆考生

回覆 Mimichuchu 的帖子

我覺得應該有隔離設施可以比這類考生考試, 大陸管控咁嚴,高考生中招也可以安排隔離設施比佢地考
無理由香港連咁樣都做唔到掛?
始終這場考試對學生太重要啦

師奶一名 發表於 22-3-9 11:13
回覆 Mimichuchu 的帖子

我覺得應該有隔離設施可以比這類考生考試, 大陸管控咁嚴,高考生中招也可以安排 ...

呢D嘢全港都知,,。。。 楊潤雄 唔理你,話唔搞。。。。。。。。
家長同考生只能自求多福,保重身體,免受感染   

esmehouse 發表於 22-3-8 10:32
好提議  仲有個半月就開考,真係要努力發聲,希望有人可以幫到今屆考生  ...

同邊個發?我都未知。勞蘇就可以發法
:-D :-?

醒目開學勳章

csbaik 發表於 22-3-14 21:05
同邊個發?我都未知。勞蘇就可以發法
我地係搵自己校校長 & 亦有 email 俾楊潤雄

esmehouse 發表於 22-3-15 09:43
我地係搵自己校校長 & 亦有 email 俾楊潤雄

大家努力。呢單野真係好煩。我小女出年先考,但我宜家都開始擔心呀女果屆。雖然年年唔同,但都影響到小女心情。

我有諗過,一有大厦或屋企人風吹草動即走带呀女租屋住,真係谂到癡左線。

醒目開學勳章

csbaik 發表於 22-3-15 09:49
大家努力。呢單野真係好煩。我小女出年先考,但我宜家都開始擔心呀女果屆。雖然年年唔同,但都影響到小女 ...
你都還好個女出年才考,我地今屆真係好慘

esmehouse 發表於 22-3-15 11:32
你都還好個女出年才考,我地今屆真係好慘

希望今年你地的仔仔囡囡考試順順利利

esmehouse    發表於 22-3-15 15:31
‹ 上一主題|下一主題