用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 堅尼地道聖若瑟書院家長交流區
樓主: fions414
go

堅尼地道聖若瑟書院家長交流區   [複製鏈接]

英文咁深, 去邊間補英文好? 有冇好介紹?

個個仔都怨聲載道,因為大家測完驗已經放鬆晒,好多課文都忘掉了。

醒目開學勳章

plastic 發表於 13-10-26 19:23
阿囝聞説E班有位同學告訴老師該測驗卷(第一份)喺補習社做過!

澄清:份卷係個同學識得一個師兄俾佢,唔係補習社。
其實係老師懶,成份卷照抄,但竟然話試題外洩所以要重測,真係好離譜。
Best wish,
(\~~/)           天下間沒有不受教的孩子,
(='.'=)           只有不懂教的父母。
(") (")~~O Derdad

回覆:堅尼地道聖若瑟書院家長交流區

都應幾大镬喎,出咗信話今次中史測驗唔計分

醒目開學勳章

humphrey2318 發表於 13-10-28 15:22
都應幾大镬喎,出咗信話今次中史測驗唔計分
咁先至更離譜,明明更改後上學期考試會由佔90%變為100%,
但寄來附件竟然同更改前一樣佔90%,
但同全級S2同學Power Point 卻又顯示佔100%,
都唔知老師有冇反省過!send份錯通告俾家長!

Best wish,

原來音樂考試要考樂器,但阿仔咩都唔識,咁點算

kerobobo 發表於 13-11-14 16:48
原來音樂考試要考樂器,但阿仔咩都唔識,咁點算
其實可以選擇唱老師教過嘅歌!

聖若瑟真係太自由......

聖若瑟書院 培育獨立自主新生代
http://www.bkmilk.com.hk/?p=69495
Hong Hong Ma  :-)

昨天參觀SJC和聽講座...學校收外來生不是太多,不知外來生容易融入嗎?
胡副校長說:學生家長大多是中產,學校會只收中產學生(不理會成績?)
不過覺得SJC的學生很有禮

回覆:janetlam74 的帖子

我諗好睇小朋友自己性格。我仔今年中一,佢個班都有2個外來生,聽阿仔講2個外來生都好快同其他friend起來。

我阿仔都係外來生, 佢話讀得很開心,雖然都感到有些壓力,但其實每間學校都有啦,如果覺得妳的兒子適合,不防一試。

醒目開學勳章

考試咯!大家加油呀!
Best wish,

Derdad 發表於 13-12-11 14:05
考試咯!大家加油呀!
重有4日就考完啦!
比心機啊!各位爸爸媽媽&仔仔!

醒目開學勳章

honghong_ma 發表於 13-12-16 17:41
重有4日就考完啦!
比心機啊!各位爸爸媽媽&仔仔!

重有3日
Best wish,

想問下聖若瑟剩係收屋企中產以上既學生?  剩係英文好 (名次被中文科拉底哂...), 某地區名小學,  仲會唔會有機會?

yekat169 發表於 13-12-20 21:56
想問下聖若瑟剩係收屋企中產以上既學生?  剩係英文好 (名次被中文科拉底哂...), 某地區名小學,  仲會唔會有 ...
我不覺得SJC只收(屋企中產上既學生),其實只要你仔成績符合要求,不妨一試!
亞仔好多同學都係外來生,他們都讀得幾開心,相處都好融合!
當然要你仔都喜歡SJC係最重要啦!

醒目開學勳章

終於考完試咯!
預祝大家聖誕快樂,玩得開心o的!
Best wish,

Derdad 發表於 13-12-22 00:51
終於考完試咯!
預祝大家聖誕快樂,玩得開心o的!
一定要玩得開心D,因為放完假就係派卷!

醒目開學勳章

請問有冇高年班家長o既仔仔曾經有去過"北京普通話學習交流團"?
有甚麼評價?值得去嗎?

謝謝!
Best wish,
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊