用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有小朋友入讀 的媽咪入來傾下好嗎?
樓主: Christy_Pau
go

有小朋友入讀 的媽咪入來傾下好嗎? [複製鏈接]

Re: 有小朋友入讀 <康傑幼稚園> 的媽咪入來傾下好嗎?

有冇讀海怡架,好唔好呢?老師、嬸嬸有有冇耐牲和愛心呢?   

讀邊班就無謂講, 我覺得有d家長係將仔女安排了入幼稚園就算, 其實我認為做家長係要多留意學校內的動靜, 不要只看到門口的老師對你笑就咁易受落, 其實辦學要辦得好係有好多因素嘅, 笑就人人都識, 但我交得個小朋友比學校, 校方都要有心肝先得.
有位已退學家長告訴我, 佢女回家恨恨地拍打張枱以及其他傢俱, 媽媽問佢點解, 女兒說:"x老師都係咁, 有小朋友不聽話, 老師就大力拍枱, 重話:'你地好鬼麻煩, 唔乖就唔可以係度.', 唉, 聽完點會唔令我對這學校產生強烈嘅好奇心呢? 馬上去窺探究竟呢? 最近因為不少同學有退學打算, 校方要d老師有事冇事都打電話比家長以示關心周到.
家長們, 請擦亮眼睛, 你地有權去監督學校內嘅事, 可能有你地嘅鞭策學校會有好嘅表現呢?

唔係喎!我個女都讀緊馬鞍山N班,但佢每日都很開心,仲扮老師上堂,要我同爸爸排排坐扮學生添   

ka媽 寫道:
讀邊班就無謂講, 我覺得有d家長係將仔女安排了入幼稚園就算, 其實我認為做家長係要多留意學校內的動靜, 不要只看到門口的老師對你笑就咁易受落, 其實辦學要辦得好係有好多因素嘅, 笑就人人都識, 但我交得個小朋友比學校, 校方都要有心肝先得.
有位已退學家長告訴我, 佢女回家恨恨地拍打張枱以及其他傢俱, 媽媽問佢點解, 女兒說:"x老師都係咁, 有小朋友不聽話, 老師就大力拍枱, 重話:'你地好鬼麻煩, 唔乖就唔可以係度.', 唉, 聽完點會唔令我對這學校產生強烈嘅好奇心呢? 馬上去窺探究竟呢? 最近因為不少同學有退學打算, 校方要d老師有事冇事都打電話比家長以示關心周到.
家長們, 請擦亮眼睛, 你地有權去監督學校內嘅事, 可能有你地嘅鞭策學校會有好嘅表現呢?

出問題可能係集中在某d老師或姐姐身上, 總知比我發現到一d唔好嘅事, 可能係我唔好彩啦!
其實或者我的言論太主觀, 但我將所見所聞講出來, 都係想提醒d家長唔好疏忽, 要多留意校內動靜. 因為最後吃虧的, 一定係你們的寶貝.

我囡囡之前在康傑讀 n1和k1, 但k1上了兩個月,巳轉校.
因我囡囡不太懂說話, 所以不能從她口中得知學校情況.
但與新學校比較, 囡囡開心很多, 說話和唱歌多了, 經常提老師名, 很喜歡老師.
現在我也明白為何我囡囡回家也拍桌子說不可以, 只懂舉手不懂說話. 好彩轉校轉得快.
轉校時, 我經工人給退學信校長, 但學校任何人也沒有給電話問因由, 可想學校関心學生程度.

我個大仔兩年前在海怡康傑畢業,現在小學的成績都好好及很主動做功課和溫習,我相信這基楚和康傑的課程和鼓勵學生閱讀有直接關系.康傑老師們給我的印象是對學生有愛心和耐性,又時時和我聯絡關於我大仔在學校的表現和給我一些教仔意見.所以我的細女遲D也會入讀康傑.

我囡囡都會在今個夏天入讀馬鞍山康傑K1, 她現在在馬鞍山康傑玩Playgroup, 但她很開心, 常常提住老師的名字.... ....
我之前報幼稚園時,都係聽到康傑的好一面, 如老師嬸嬸都好有愛心等, 今次都係第一次聽到唔好的消息... 令我有d擔心呢!!

好彩我住得近, 到時都會多d留意下我囡上課的情況, 及會在家問下囡囡學校的生活... 其實小朋友的表現足以讓家長知道佢在學校生活得是否開心... ...
不過, 如果真係比我發現唔好的o野, 我相信我會向學校反映,並不是要同學校爭論d咩, 而是因為可能只是某位老師或嬸嬸唔好,而影響了自己對學校整體的表現。

我個女由N組讀到而家K1, 初初係N組插班, 到而家K1完成上學期, 係馬鞍山校就讀, 我係在職人仕, 但都會不定期到校睇佢上堂, 甚至食飯同瞓覺, 一/ 兩個星期就會收到班主任電話匯報學習情況, 又不見有你們所講, 而且我個女講嘢比較叻, 每次放學返嚟, 都會講番在校情況, 係有時會多嘢做, 小朋友同時起身, 試過趕唔切同佢著衫而感親, 但又無話D姐姐表現惡喎, 況且, 老師係好有影響力, 我個女係好怕帶嘢食返學校比老師鬧, 其他佢又無講老師惡喎

請問你們的小朋友是否誡了片才返學的? 我的囡囡現在仍未誡片, 佢今年8月入讀K1, 但聽康傑的老師講過, 小朋友返學兩星期內就可以介到片... ... 可否分享一下你們的經驗?

Sorry, MayKan......我個女好細個就已經介咗片, 基本係2歲入N組前已經介咗, 所以比唔到經驗你
但其實小朋友介片, 最好係夏天, 就算賴咗都唔會好難乾, 而且可以比學習褲佢, 等佢習慣吓自己去廁所, 同時要一至個半鐘同佢去一次, 等佢感覺咩叫做急, 而會去廁所, 習慣吓就會介到, 記住佢去到廁所就要讚, 等佢知自己大個, 呢樣係啱嘅行為

請問有否康傑 女 冬季/ 夏季 校服, 書包+ 杯袋 平讓或送出? 如有,  請PM 我 $  及碼數.     多謝幫忙!!

My daughter is now studying at Good Health N1 at Tsing Yi.  She enjoys going to the school very much.
As a parent, I find the school is extraordinary clean, teachers and attendants are all very kind and treat the kids well.  It's a transparent school that we are allowed to join the daily assembly every morning and we could easily check up the daily activities of the school (possibly due to open design of the school campus).  The course content is well-planned, just that the school seems to be lack of fund for improving the visual/audio facilities.
Sadly, we have to change to other kindergarten as from K1, but we truly will miss Good Health very much.   

康傑 女 冬季/ 夏季 校服, 書包+ 杯袋

請問你是不是要以上物品呀, 我囡讀完n1會轉校, 可以平讓給你, 你讀邊間康傑呀?

請回覆.

Chumeiying,

我囝囝都係讀青衣康傑, 佢係蘋果組, 你囡囡係咩組,  睇吓佢地識唔識
阿仔221阿女1216

MayKan,

係咖小朋友返學兩星期內就可以介到片, 只是間中玩得忘形就......
MayKan 寫道:
請問你們的小朋友是否誡了片才返學的? 我的囡囡現在仍未誡片, 佢今年8月入讀K1, 但聽康傑的老師講過, 小朋友返學兩星期內就可以介到片... ... 可否分享一下你們的經驗?
阿仔221阿女1216

Hello, my daughter is now in the "ear" group, N1 am class of Good Health!  Hi hi, CJ baby!

等我問吓亞囝識唔識啤梨組d女同學先 :wink:
Chumeiying 寫道:
Hello, my daughter is now in the "ear" group, N1 am class of Good Health!  Hi hi, CJ baby!
阿仔221阿女1216
‹ 上一主題|下一主題