用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 NET12/14/16 選小集中討論區(2010年9月入讀小一)*入學情 ...
樓主: 臻媽
go

NET12/14/16 選小集中討論區(2010年9月入讀小一)*入學情報站* [複製鏈接]

多謝你的讚賞....無辦法為人父母都是這樣的了......

其實我個仔無咁快升小學....但我想做定功課...搜集多些資料....我好認同你所講選校要以小朋友為本....

其實我現在是住Quarry Bay....但遲些有可能搬去筲箕灣...所以都想搜集net 14 & 16的小學資料...很多謝你開這個topic...不用我兩邊走....隨着你小朋友升小....我怕日後未必找到你這位資深的前輩.....嘻嘻!!! 所以找緊機會...現在問一問你的意見.....

我不敢對小朋友有太高要求....但比較喜歡注重德育的學校...所以一直都心儀寶血小學...聽聞它是活動教學....不過, 亦知因為校舍問題...不是提供太多位...我個仔有15分...都知機會率不是太大...但請問有沒有叩門位呢??

其次有想過滬江及嘉諾撤....睇完你的意見...現在都考慮丹循因為你說那裡的學生很有禮....至於筲箕灣那邊...我沒有特別心儀的學校....我家姐的女兒在基灣讀...知道它要求比較高, 似乎不是我杯茶...後來醒起那裡有一所叫慈幼的學校...我讀書的年代它算是不錯的學校...不過, 現在都側聞不是太好...

原帖由 臻媽 於 10-7-30 23:58 發表
首先要讚一下你先: 肯做功課..... 你係net 16嗎??? 你小朋友係男仔 & 升k3嗎 ?? 想選慈幼??? 其實每間學校都一定有優劣點, 睇下你受唔受 & 是否適合你小朋友吧?!?!

慈幼在net 16來說近年的聲望的確下滑中 ...

好多謝臻你既寶貴意見!

原帖由 臻媽 於 10-7-28 19:15 發表
唔好意思, 呢排好忙, 到現在才可解答一下...

你的選擇好進取呀!!!
你有私校/直資打底嗎?? 如有, 當然沒問題,
否則可能要好好再思索一下吧
你所選的乙一至乙三都係當區頂熱/大熱, 你變相浪費了乙2&乙3的機會吧..... ...

小女今年k2, 這幾個月來看了很多很多的資料和留言, 但都難以下決定, 可否給我點意見?

小女性格多言活躍外向, 想為她選一間不太催谷的學校. 不想每天做幾小時功課. 原意想申請港同, 真道直資學校, 但因為還有一個弟弟, 女兒十分希望將來能和弟弟同一所學校就讀. 因為我都不能下決定是否該先為女兒考了學校, 將來弟弟再作打算. 因為弟弟09年出生競爭比現在大, 我又希望姐姐可以幫幫她. 但為了弟弟要女兒放棄機會是對的嗎?

如果為小女參加大抽獎, net14想報衛理或循道. 真不知道有多少勝算? 煩惱!

我跟你的case一樣....有對仔女.....我同樣面對你的問題...不過, 我始終覺得他們兩個是獨立....如果他們在讀書方面是完全不同....無理由為弟弟而放棄姐姐的大好機會....

我個女都是外向好多說話...不過, 我見佢又好鍾意做練習...所以我覺得囡囡可試傳統學校或比較谷的學校...相反...囝囝不受打鬧的一套...亦坐不定...可能要選擇一些融入活動教學的學校...既然他們是不同...到底要誰遷就誰呢?? 我都掙扎了好一段時間....不過, 我個女都是升k2....還有時間繼續觀察....我好讚成選校是以小朋友本身為前提....亦明白家長想子女入好學校的心情....魚與熊掌能否兼得???

我有同事的小朋友今年升小學....他的小朋友讀衛理堂...他原先都想報衛理(FIRST ROUND)...但老師跟他說....衛理小學好多位已留比有哥哥或姐姐在他們學校讀書的小朋友...所以在首輪都比較難入...要入就等大抽獎或叩門....不過, 有d學校又要把它們放在第一才有得叩門....確實頭痛....

原帖由 nibikalea 於 10-8-4 23:38 發表
小女今年k2, 這幾個月來看了很多很多的資料和留言, 但都難以下決定, 可否給我點意見?

小女性格多言活躍外向, 想為她選一間不太催谷的學校. 不想每天做幾小時功課. 原意想申請港同, 真道直資學校, 但因為還有一個弟 ...

我起初都好似你咁諗, 認為應該分開睇. 但依家細佬仲細, 4年後佢性格係點真係唔知, 佢面試時會係咩表現呢? 只怕到時不論私校直資定係官津競爭都大大提高. 我怕會後悔依家的決定令阿囝到時會好徬徨......更何況家姐指明希望將來會同細佬同一學校的.
我諗直資我真係未必考慮喇, 因為要放棄抽獎. 唯有報定私小作後備. 萬一抽唔倒心儀小學都有後著. 如果抽到, 咁細佬亦有著落了.

原帖由 七點半 於 10-8-5 14:20 發表
我跟你的case一樣....有對仔女.....我同樣面對你的問題...不過, 我始終覺得他們兩個是獨立....如果他們在讀書方面是完全不同....無理由為弟弟而放棄姐姐的大好機會....

我個女都是外向好多說話...不過, 我見佢又好 ...

如果今天姐姐為了弟弟而放棄了其他好機會. 那麼弟弟將來是否什麼學校也不再考不再試而一定跟姐姐呢? 又再就是原本弟弟考了學校, 其實有更好選擇. 但你也一定要弟弟放棄而成就因為今天姐姐成全了弟弟? 就是因為姐姐一直願望跟弟弟同校?

我認為應從兩獨立個體先看. 不用一早已經將他們放在一起. 如姐姐有好選擇. 不用遷就弟弟. 就是姐姐最後入了一間津貼男女校. 他日弟弟也先去考其他. 再打算. 但也早日要讓姐姐有心理準備. 不一定會同校.  小學同校. 中學也未必同校. 何必互相遷就呢?

原帖由 nibikalea 於 10-8-5 22:38 發表
我起初都好似你咁諗, 認為應該分開睇. 但依家細佬仲細, 4年後佢性格係點真係唔知, 佢面試時會係咩表現呢? 只怕到時不論私校直資定係官津競爭都大大提高. 我怕會後悔依家的決定令阿囝到時會好徬徨......更何況家姐指 ...

唔緊要啦...我們還有時間繼續觀察呢!!!! 或許到時自有解決方法!!!!

原帖由 nibikalea 於 10-8-5 22:38 發表
我起初都好似你咁諗, 認為應該分開睇. 但依家細佬仲細, 4年後佢性格係點真係唔知, 佢面試時會係咩表現呢? 只怕到時不論私校直資定係官津競爭都大大提高. 我怕會後悔依家的決定令阿囝到時會好徬徨......更何況家姐指 ...

呢個並不單純係因為邊個遷就邊個的問題. 姐姐抽的官津亦不代表就不比其他的私立及直資差吧? 何況我都會讓姐姐考私小作後備, 正正就是為了怕萬一抽到一間不適合女兒的官津作準備. 當然我希望是兩全其美, 抽到適合她的小學. 將來亦可作為弟弟的後備. 如果兩姊弟意願在同一小學, 本人亦覺無甚不妥之處.
我沒有表示弟弟將來不會考其他小學喎. 這一切都是為兩姊弟作最好的準備, 作為兩個小孩的母親, 不會想一個為了另一個放棄最好的機會, 否則也不用煩惱. 但也不想將來為了今日不周全的決定後悔. 這是因應現在香港的教育制度就是迫使我們作這樣決定的原因.
每位家長在為子女選校時都有他們的取向和想法, 大家應該尊重大家的想法, 分擔大家的憂慮. 不喜勿插.

原帖由 ysnmama 於 10-8-6 07:53 發表
如果今天姐姐為了弟弟而放棄了其他好機會. 那麼弟弟將來是否什麼學校也不再考不再試而一定跟姐姐呢? 又再就是原本弟弟考了學校, 其實有更好選擇. 但你也一定要弟弟放棄而成就因為今天姐姐成全了弟弟? 就是因為姐姐一 ...

不過有樣想想,如果2兄弟姊妹同一間學校,
如果大家年級差不多,到時考試TEST都吾KNOW 跟吾跟到2個!所以大家要想想!

哈哈...這一點我都突然想起...不過, 就算不同學校都可能有機會同期考試....hehe..........

原帖由 TSEHANG 於 10-8-12 17:01 發表
如果大家年級差不多,到時考試TEST都吾KNOW 跟吾跟到2個!所以大家要想想!

原帖由 彥彥媽咪 於 09-11-27 10:16 發表
我今年冇小朋友考小一, 但住東區, 希望大家唔會介意我搭下訕, 我想入黎同各位家長打下氣, 並歡迎將讀滬江既小朋友, 因為我家二少今年係小一, 佢好鍾意間學校的. ...

Hi 彥媽, 請問滬江有什麼吸引既地方, 以我所之(如冇記錯), 中彥好似讀培幼, 點解唔直上? 可以分享一下嗎?

wrong post, wrong post

呢個憂慮無可厚非.  但很多學校的考試期都差不多.  但最重要是日後的家長日, 親子活動日, 學校旅行, 運動會通常要父或母出席, 如果媽媽是職業婦女是否可以請假陪同?? 若是全職主婦容易取空出席, 否則, 一定要與丈夫商量好邊果去邊面.  都幾頭痛.

原帖由 TSEHANG 於 10-8-12 17:01 發表
[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離.

係呀! 柴米放第二位一定無機會, 就算叩門都唔會俾form 你, 學校校長講明唔係將柴米放第一, 唔洗諗住來叩門.

原帖由 whywhywhywhy 於 10-8-1 21:02 發表

唔使問臻媽,我都答到你,柴米放第2一定無機會,唔好浪費第2機會!!
[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離.

原帖由 paltiBB 於 10-9-10 12:02 發表
係呀! 柴米放第二位一定無機會, 就算叩門都唔會俾form 你, 學校校長講明唔係將柴米放第一, 唔洗諗住來叩門.

柴米換咗校長, 唔知會唔會新人事新作風呢?
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

THX呀,不過我巳經將no1去左培僑,中原第2,maybe柴米係第3..或者第4,明天去open day聽下佢今年咩料子先,轉校長轉到我有點驚..
quote]原帖由 whywhywhywhy 於 10-8-1 21:02 發表

唔使問臻媽,我都答到你,柴米放第2一定無機會,唔好浪費第2機會!! [/quote]
[size=medium]穎慧賢淑是伊人,怡悅自樂最歡欣

回覆 1017# shirleyauhc 的文章

shirleyauhc

見你會選中原, 想請問咁杏花村救世軍又好唔好架呢? 邊間會好D?點解會選中原?

ciao,

原先我係中原第一,E家會係僑先,因為機會大D同埋好D..

杏花呢,轉左全日,下午班去左中原,下午原先沒上午咁好,我個契妹個時讀下午,教佢既老師都過哂去,我都有去過中原3次,包括一次阿女代學校去比賽拿左獎,2次係參觀,係細d但老師同校長好好,係有問題時都會好細心幫手,我都有考慮放杏花行第一,但去過2次,一次直接同校長傾過,佢都話應該收問題不大..但今年開學日,婆婆話我知今年有朋友講話今年8成老師轉左,開學日好混亂,仲要校長俾家長圍住罵,一年不如一年,同時我自己有幾位朋友仔女今年統一去左都放棄,轉左第2間.所以我都唔會放頭5位...

ciao-9-10 22:02 發表
shirleyauhc

見你會選中原, 想請問咁杏花村救世軍又好唔好架呢? 邊間會好D?點解會選中原? [/quote]

今日去左柴米,校長同老師都好nice,今年個位之前係discovery bay做左7年總校長,so far好好,好多人出席,原來出席又有帶個張信既,走個時會俾校長蓋印,講明叩門有優先,不過唔好怪我多嘴,有好多學生同家長都沒咩禮貌同衛生係咁唔掩口咳又係咁由小朋友大聲講野,
校長開始同中途好得體咁提供小朋友唔專心都唔多會收,d家長仲好似覺得唔係講緊自己..我自己係4面圍咳下,出到來即時唔舒服...
PS,如果有心叩門既媽咪,校長講明SHOW OFF同誠意好緊要,下星期一仲有7-8半個場,記得PRINT信拿去啦..good luck...
原帖由 shirleyauhc 於 10-9-10 20:53 發表
THX呀,不過我巳經將no1去左培僑,中原第2,maybe柴米係第3..或者第4,明天去open day聽下佢今年咩料子先,轉校長轉到我有點驚..
quote]原帖由 whywhywhywhy 於 10-8-1 21:02 發表 http://forum.edu-kingdom.com/images/c ...
‹ 上一主題|下一主題