用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 IB & DSE
樓主: 天外之人
go

IB & DSE   [複製鏈接]

ANChan59 發表於 23-5-2 17:02
我只是澄清一下,你親友是指最近入學的學生?抑或一向都係這樣表現?

...

約莫5-6年前說起的吧, 也沒有一直討論這事...

為何這樣問?

poonseelai 發表於 23-5-2 16:08
父母在孩子學習路上扮演什麼角色?

有興趣可google Dr Sugata's project "The hole in the wall", 了解孩 ...

找到了, 總結分享如下:

• Firstly, they need to     be   allowed to crowd around computers which are connected to the     internet.
  • Secondly, they need the absence     of a teacher.

Mitra isn’t saying that we don’t need teachers, just that don’t need the type of teacher who gives uni-directional instructions, rather you need a teacher to be a friend, formoral support and a role model, to guide you through learning.

What children need is a self-organised learning environment – and it does help if you have an adult who isn’t necessarily knowledgeable but is admiring who spurs children on (like hisown Grandmother did).

poonseelai    發表於 23-5-2 17:33

retriever 發表於 23-5-2 17:12
約莫5-6年前說起的吧, 也沒有一直討論這事...

為何這樣問?

因為我會有三個睇法,首先在疫情期間,lab work 係缺乏或者少咗,會不會是這個原因。第二個原因係這個別學生的入學成績是否遠低於香港平均lB成績?又或者不是讀三大理科?Free riders are everywhere in university and business world.

兒子當年告知lab work幾有挑戰性,要自己設計實驗,描述如何操作,然後由同學去做你個實驗,他發現你聰明都好,但係一教其他人做就辭不達意,錯誤百出。有些同學成績普通,但描述清晰,其他同學可以跟到,而且成功,將來做研究及教學有特別優勢。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

加樂爹 發表於 23-5-2 17:26
找到了, 總結分享如下:

老師的角色會變成facilitator, coach and moderator ,不是傳統的教師角色。

Inquiry learning 跟spoon feed 係很不同的學習模式。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 23-5-2 17:31
因為我會有三個睇法,首先在疫情期間,lab work 係缺乏或者少咗,會不會是這個原因。第二個原因係這個別學 ...

親友在教老牌大學... 他教的科, 也不止MAJOR 純理會上, 理工科的也會上... 不能再說多, 再多就透露身份喇 不過他確實會接觸WIDER SPECTRUM 的學生, 可以比較到不同學制背景的學生吧...

retriever 發表於 23-5-2 16:26
這當然是 "一家之言", 但相信也和學科有關...

親友教授純理科, 覺得IB 生 :

retriever 有一句我認同, 特別對純理科/理工科的現象:

相信IB 生長期訓練PRESENTATION 等等, 在社科商科可能優勢較明顯, 而在純理科或理工科可能會出現我親友所說的現象.

我之前有貼文, 都想知道中小教學與優質的科研人才有什麼關係.
現在我想, 秀的人才很大原因不在學制上.
只要你給他適當的學科基礎, 引導, 以及上游機會.
好的純理科生在中學後顯露會出來!

這些優質的純理科生, 在IB 及DSE 都會出現.
但那些次一級的, 可能仍可在IB中取得不錯的成績.
我相信, 這就是為何有人認為IB 不及DSE 程度深的原因.

但是, 優質的純理科生是天生的, 若他在IB 制度內, 相信都不會遜於DSE 的, 甚至乎由於對知識追求的主動性, 肯討論, 肯犯錯及創造, 可能會更好.

ANChan59 發表於 23-5-2 16:45
港大醫學院的說法係荒謬的,香港考生人數一直減少,所以5*及5**人數必定會下跌,死守某個分數係懸木求魚。 ...
你都咁講
我咁講比人鬧C

ANChan59 發表於 23-4-29 23:28
這些就是補習操卷「基礎穩健」,如果基礎真係好,點變都識得點答,只係慢咗!
...
想簡單補充下今年DSE Core Maths的情況。今年的難度大幅提升,應該係自2012年開始DSE以來最難,並不是轉下題型咁簡單。MC 75分鐘答45題基本上時間已十分之緊,今年仲將以往出長題目的搬嚟出MC。學校教M2的老師也確認係難。

retriever 發表於 23-5-2 17:56
親友在教老牌大學... 他教的科, 也不止MAJOR 純理會上, 理工科的也會上... 不能再說多, 再多就透露身份喇: ...

Sure. Just curiosity.

Bluegene 發表於 23-5-2 18:40
想簡單補充下今年DSE Core Maths的情況。今年的難度大幅提升,應該係自2012年開始DSE以來最難,並不是轉下 ...

我都係聽網友講轉題型。

數學及理科係要明白及通嘅,靠死背,操卷係唔識轉彎嘅。

我衰d咁講,成日認為DSE係最深最難,終於求仁得仁!

cafeva 發表於 23-5-2 18:30
你都咁講
我咁講比人鬧C

事實上就算冇NJ,死守36分收生,都係收唔到JUPAS 學生。

所以日嘈夜嘈 1BO嘅網友係搵錯對象,係搵唔到解決辦法!

我臉皮厚,唔怕俾人鬧。而且Ek網友較敬老,鬧我鬧得少d。

加樂爹 發表於 23-5-2 18:10
retriever 有一句我認同, 特別對純理科/理工科的現象:

相信IB 生長期訓練PRESENTATION 等等, 在社科商科 ...

我有兩點補充,第一係 1B任何學科,做完功課及project 都可能要做independent oral presentation,這個跟文科?理科冇乜關係。

理科生跟學制有重大關係,因為DSE核心科目以文科為主,數理為副,不少數理強但未到滿天星嘅理科生,因為憨居的入學要求入不到理工科。點會冇關係!

ANChan59 發表於 23-5-2 18:48
我都係聽網友講轉題型。

數學及理科係要明白及通嘅,靠死背,操卷係唔識轉彎嘅。

我覺得core maths 係必修,普通人人謮,冇必要一次過同全面大幅加深。當然有人話因为換咗出卷考官。

出得深,只係壓縮條curve右邊尾,同推高curve 峯位。始終都係咁上下多%人分布于各grade。男仔計數叻始终較多,難嘅對佢地有著數。對於信心不足同学只會更加打擊,表現下滑。

DSE係咪較深好難講,不過DSE就冇發水。U Admission 點樣分配分析唔同學制成績,要考佢哋智慧。

以下comment我只針對理科情況。

我讀傳統理工科, 兒子讀ib學校,MYP+IBDP, 我覺得MYP數理科基礎不夠 紮實. 有啲飄渺, 我唔知用咩詞比較貼切,在數學科方面,我 一路都比個仔有enrichment ,例如小時會自己報online math course. 大啲會報港大科大啲 enrichment課程。

可能讀ib 兒子有比較強的 自學動機。 我覺得係IB學校嘅優點。 我覺得我仔好有好奇心自學能力同research能力都強, 好有主見。 好多嘢只要自己有興趣都會自己去學,例如自己報網上course自學programming 呢啲可能係ib課程浸出嚟。

一些本地學校, ibdp之前是傳統/dse課程,基礎會紮實啲。而igcse+IBDP可能会好D,因為數學further math深好多,起碼數學叻嘅學生有得揀.

網友所講又錯唔哂。 lB學校對數理科基礎知識唔夠紮實,我见唔少由細個睇到大的阿仔D同学數理唔夠強,,唔少他們自己理科父母都投訴. 所以不是我一個人的意見.可能D父母要求會高小小.

數理科嘅基礎近百年都唔會點變, 變化細好多. 如果係文科如果閱讀寫作能力強,IB的培養好有優勢. 我仔雖然是理工男, 但閱讀,寫作presentation能力都好好.

DSE中英文通識冇得揀。IBDP所有科目都有HLSL 有得揀。但DSE全得一個level. 要拿好成積, 对一般学生难好多, 不過其實我唔清楚DSE的程度。只系覺得如果對一個理科生, 兩科語文對他們會好大挑戰. 因為唔系每個學生都可以文理雙全. 如果只講尖子咩學制都難唔到佢,都好能夠发辉,因為尖子或其尖子父母點都會有好多其他途徑學多D.

以上只係個人观点, 不代表全面. 多謝大家分享.

Bluegene 發表於 23-5-2 21:24
我覺得core maths 係必修,普通人人謮,冇必要一次過同全面大幅加深。當然有人話因为換咗出卷考官。

出得 ...

我有時都唔明班教育奴才個腦諗d乜嘢!玩班學生為乜呢?

ANChan59 發表於 23-5-2 22:07
我有時都唔明班教育奴才個腦諗d乜嘢!玩班學生為乜呢?
個個都想顯示重要性、有價值,之前係中文不過被人閙到七彩,宜家到數學。

Bluegene 發表於 23-5-2 22:53
個個都想顯示重要性、有價值,之前係中文不過被人閙到七彩,宜家到數學。 ...

最弊嘅係考DSE嘅學生家長,寧願去嘈 1BO,唔敢去嘈教育局及考評局,我真係覺得啼笑皆非。

我想起周思來一番說話,有美國傳媒訪問他,中國冇示威自由,他說中國人有去美國大使館反對美國政府嘅示威自由!

ekhc    發表於 23-5-22 14:47

planetearth 發表於 23-5-2 21:34
以下comment我只針對理科情況。我讀傳統理工科, 兒子讀ib學校,MYP+IBDP, 我覺得MYP數理科基礎不夠 紮實.  ...

你的分享很好,多啲不同角度分析及了解。

你兒子完成IBDP未?抑或還是在學中?

你講得啱,我兒子在初中已經去到AP數學及史丹福大學的數學程度,所以我哋可能覺得數學程度上冇乜問題。

理科有d唔同,我預科的Organic Chemistry 係外國大二用書,作者係Morrision and Boyd。香港AL係教深好多,係不成比例,如果大學不修化學,我覺得係有d浪費時間青春。

入大學又睇什麼入什麼學制,英美加澳及香港的收生標準不一樣,個別國家要all rounded,而非死讀書考試。所以自己協助孩子選擇他喜歡的路,不用理其他人說三道四就可以。

ANChan59 發表於 23-5-2 23:28
最弊嘅係考DSE嘅學生家長,寧願去嘈 1BO,唔敢去嘈教育局及考評局,我真係覺得啼笑皆非。

我想起周思來一 ...

陳蛇,只是某幾位疑似DSE 家長的個別言論過火而已,不能一竹竿打一船人呢。
正如當初DSE 一度被嘲笑抄襲IB 卻是四不像一樣,NSS 係免費義務教育,跟大部分義務教育一樣,水平比上不足,比下有餘,大部分家長都明白要自己加Enrichment 嘅。
教育不宜只針對考試去評估其價值,改善要時間,十年樹木 百年樹人似乎係老生常談,但現實確如此嘛。

善用新高中學制嘅公共資源,再自己努力突圍仍然係普遍家庭嘅策略,對IB 嘅不合理挑釁同誤解,IB 家長要發言表態,DSE 家長也要發言,免得被劣質言論污衊標籤為盲流。

尊重大家作為家長嘅選擇,無必要針鋒相對,擇善固執就皆大歡喜。學習presentation 有其他可行方法的,不是某一個學制就可以包羅萬有,學習嘅路好長遠嘅。

Enjoy your time with family.

ABC-DAD 發表於 23-5-3 06:07
陳蛇,只是某幾位疑似DSE 家長的個別言論過火而已,不能一竹竿打一船人呢。
正如當初DSE 一度被嘲笑抄襲IB ...

作為ib家長我有時間盡量答下有關ib問題啦,在這個post可以理性討論下,其他就一句攞完着數仲唔認之類,真的好難聽。

無人話一個學制可以包羅萬有,孩子學習時間就係咁多,學 knowledge, skill 定其他?每個制度重點唔同,各取所需啦。
‹ 上一主題|下一主題