用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 叩門心情
樓主: YY1314
go

叩門心情   [複製鏈接]

Charlotte_mom 發表於 17-6-30 12:12
呢個問題....真係唔得掂!唸唔通
其實如果一間學校決定只收跨境,對間學校運作可能仲易過又收跨境又收本地。。。。。

Charlotte_mom 發表於 17-6-30 11:57
又唔好咁講,性格就係性格。正如我女可以一企上台朗誦表演就黎料,我仔一定唔得(亦唔肯)
奈何制度就係咁 ...

今次叩門,佢竟然唔喊,仲大膽左,我已大讚他,叩不到也不是問題。只是我自己擔心,但我很高興他已有進步。

gwenstephen 發表於 17-6-30 12:12
找學校一定盡过揾工,你仲未接受即仲未入局。
家家環境不同,但食得咸魚抵得喝;
冇去考直、私,一心抽獎 ...
我諗「局」呢樣嘢,同個字本身一樣,都只係焗入。

相信學任何野,都不止只係考試面試有所得著
至於話有無需要要個小朋友咁細個自己行入去面試
係咪叫好殘忍
其實,小朋友如果可以自己入去interview,唔喊
都係勇敢既表現
唔需要過份保護
終有一日,佢要面對陌生環境,面對陌生人去講野
家長不能事事永遠跟住佢
當年我自己都係一個入去in幼稚園(o個時我K1)

YUET7 發表於 17-6-30 12:12
玩完個小一遊戲,真係唔敢生第二個。
喺香港夠膽生仔係非常勇敢,夠膽生兩個係值得表揚。。。。。 不過我唔會生第二個了。

醒目開學勳章 王國長老

chrischo2002 發表於 17-6-30 12:15
今次叩門,佢竟然唔喊,仲大膽左,我已大讚他,叩不到也不是問題。只是我自己擔心,但我很高興他已有進步 ...

當然,同自己比較最公道
睇住孩子進步係每一個父母願望呀

醒目開學勳章 王國長老

dayedaye 發表於 17-6-30 12:18
喺香港夠膽生仔係非常勇敢,夠膽生兩個係值得表揚。。。。。 不過我唔會生第二個了。
...

一個有一個好!可以擺晒成副心機落去。又可以早幾年甩身

回覆樓主

叩門是好易令人迷失的
是否我準備得不夠
小朋友為何失準
已有好表現為何收到電話
等等等等⋯⋯⋯

冷靜下來,再回頭看
一個5至6歲的小朋友,其實已做得好好
我都是派寶校,應該亦已定局沒有叩到門
好彩係有私校back up

經過今次,我覺得,考私校是必須!

dayedaye 發表於 17-6-30 12:09
係遲左,亦不情願地明,對個制度呢刻係怨氣幾大。我自己都係津校大,一直競爭到大學畢業,然後出社會繼續同 ...
只要你唔執著,呢個遊戲係好簡單..寶校只係稱呼,一樣可以出狀元.怨氣只係你放不下,覺得學校有高低之分..如果係明知有高低之分,盡能力去爭取是人之常情..

chrischo2002 發表於 17-6-30 12:15
今次叩門,佢竟然唔喊,仲大膽左,我已大讚他,叩不到也不是問題。只是我自己擔心,但我很高興他已有進步 ...
懂得欣賞佢既進步.

有進步已經抵讚!!

dayedaye 發表於 17-6-30 12:09
係遲左,亦不情願地明,對個制度呢刻係怨氣幾大。我自己都係津校大,一直競爭到大學畢業,然後出社會繼續同 ...

到60歲咁快?! 仲要爭床位,骨灰龕,老人院呢?
香港係競爭型社會…… 所以最覺得啲家長吹噓挪威不返學,遊戲中學習,德國六歲前不寫字…………非常無謂,浪費時間發下夢ok, 堅相信就大煲!

Charlotte_mom 發表於 17-6-30 12:14
該避意思係離得開個困局,別無他意
活在香港壓力係大,我都話下世做條海邊蜥蜴,游下水晒下太陽算 ...
海邊蜥蜴...一樣有佢既煩處...四維環境污染,晒緊太陽有件垃圾漂過黎撻咗係塊臉到...

gwenstephen 發表於 17-6-30 12:28
到60歲咁快?! 仲要爭床位,骨灰龕,老人院呢?
香港係競爭型社會…… 所以最覺得啲家長吹噓挪威不返學, ...

或者無命去到60,我講我。
又唔可以話吹噓,只係人地嗰種成長方法,個人0既發展all-rounded啲。當然喺香港係唔會做得到啦。

任何事一出現競爭之心,就會變得唔純粹。香港係競爭社會我當然知道,但唔代表呢樣嘢就值得欣賞.....

HK-MAN 發表於 17-6-30 12:31
海邊蜥蜴...一樣有佢既煩處...四維環境污染,晒緊太陽有件垃圾漂過黎撻咗係塊臉到... ...
如果要講到去下世做乜,已經太遠0刺。

dayedaye 發表於 17-6-30 12:33
或者無命去到60,我講我。
又唔可以話吹噓,只係人地嗰種成長方法,個人0既發展all-rounded啲。當然喺香港 ...
有人既地方就有競爭...競爭既問題大部份在於自身...好多農夫都好開心過著每一天,但在你心目中農夫呢份工作係點架呢??

HK-MAN 發表於 17-6-30 12:23
只要你唔執著,呢個遊戲係好簡單..寶校只係稱呼,一樣可以出狀元.怨氣只係你放不下,覺得學校有高低之分..如果 ...

同意呀! 接受得到就可以喇,一定有小學返架喎
亦不一定要讀大學架
不過,宝校去 band 1中學……難; band 2 or 3 中學考入本地大學……難

to me, 希望比下一代多些選擇,不希望十五年後阿仔怪我冇為佢的學業盡全力,所以我会竭盡全力

gwenstephen 發表於 17-6-30 12:44
同意呀! 接受得到就可以喇,一定有小學返架喎
亦不一定要讀大學架
不過,宝校去 band 1中學……難; band  ...
十幾年後,亞仔怪你迫佢讀書...唔比佢有輕鬆既童年...你又會點呢???
冇啱錯既,大家都係用心去為仔女啫.

HK-MAN 發表於 17-6-30 12:43
有人既地方就有競爭...競爭既問題大部份在於自身...好多農夫都好開心過著每一天,但在你心目中農夫呢份工作 ...
或者有人好enjoy競爭,越競爭越開心。但亦會有人唔enjoy。
如果覺得競爭到某個點,感到有些不合理,亦屬正常。只不過有人會將呢種不合理感覺講出嚟,有人收喺心。
我無認識農夫,但相信會有開心/不開心的農夫。
‹ 上一主題|下一主題