用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 西貢區景嶺係咪已經過咗宣基?
樓主: bb鼠
go

西貢區景嶺係咪已經過咗宣基?   [複製鏈接]

BBKDWLAM 發表於 17-8-11 13:07
有無考慮東區民生,程度都可能啱貴千金,最緊要係好近地鐵站,好啱樓主情況,其實將軍澳去唔算遠
...

瑩希媽媽 發表於 17-8-11 12:33
佢都無小賣部,佢帶返學校食,佢訓醒系吾食野咖,依家返學行5分鐘就到學校
...

我女會食半個包同一杯奶

BBKDWLAM 發表於 17-8-11 13:07
有無考慮東區民生,程度都可能啱貴千金,最緊要係好近地鐵站,好啱樓主情況,其實將軍澳去唔算遠
...

我自2打算港島民生,因為我知道近地鐵

little_yolky 發表於 17-8-11 11:00
所有關係收生標準都係用响官津度:
一條龍=100%全收以下則只講乙部大抽奬中學學額
直屬=學額不多於85%
妳又唔記得幾年前出咗份一條龍微調安排嗎?
已經唔再係"不多於", 而且"定額"

官津一條龍學校: 100%直升 (小學部可按個別學生情況, 最多要求學生留一次班再直升)
直屬位: 中學部統一派位學額既85% (除非小學部小六全級人數少於呢個數, 否則一定要俾足85%)
聯繫位: 中學部統一派位學額既25%

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-8-11 13:24

我姪女民生都升唔到中學
有街坊個女讀民生,5年級考10幾要repeat, 再衰d要踢出校

係喎。
一條龍安排都幾搞嘢, 唔想留就唯有轉校了。

原來現在已變成定額,學校無得選擇,難怪有啲學校要脫離關係。
受教

請問EK有冇POST有講自行既入到或入唔到之類....
例如..

95網 將官 考級10  自行入皇仁  

宣基 考級15  自行皇仁不入 ....

bb鼠 發表於 17-8-11 13:30
我姪女民生都升唔到中學
有街坊個女讀民生,5年級考10幾要repeat, 再衰d要踢出校
...
民生小學早兩年小六都有~200人畢業, 但直屬位得99個, 根本保障唔算高
依家民小小一收到~240人, 你話6年後升中點算?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

BBKDWLAM 發表於 17-8-11 13:36
原來現在已變成定額,學校無得選擇,難怪有啲學校要脫離關係。
受教
好似聖提女子, 今年直屬位, 夠俾所有小學部學生升上去之餘都未用盡85% (差1,2個位先夠85%)..... 不過當然一定有人升唔到

HK-MAN 發表於 17-8-11 14:16
請問EK有冇POST有講自行既入到或入唔到之類....
例如..
只講自行入唔入就一直無見過, 統一派位後大家乙幾入早兩年多D人報料, 今年唔多覺

hkpapa852 發表於 17-8-11 14:19
好似聖提女子, 今年直屬位, 夠俾所有小學部學生升上去之餘都未用盡85% (差1,2個位先夠85%)..... 不過當然一 ...

因為係B3生

hkpapa852 發表於 17-8-11 14:20
只講自行入唔入就一直無見過, 統一派位後大家乙幾入早兩年多D人報料, 今年唔多覺 ...
如果有呢類POST就好了...而家只可以私下去八下籵...做下功課...

hkpapa852 發表於 17-8-11 14:17
民生小學早兩年小六都有~200人畢業, 但直屬位得99個, 根本保障唔算高
依家民小小一收到~240人, 你話6年後升 ...

所以直屬同一條龍只是好聽而已

HK-MAN 發表於 17-8-11 14:36
如果有呢類POST就好了...而家只可以私下去八下籵...做下功課...

我地學校仲衰我連幾多個入邊間都唔知,只有公報第一志願9x%

回覆樓主

有無現讀緊的家長,可否comment 下tko 四英中的學生類型

1) 迦密
2) 宣基
3) 景嶺
4) 將中

ahjoechan 發表於 17-8-15 13:31
有無現讀緊的家長,可否comment 下tko 四英中的學生類型

1) 迦密

咩為之學生類型?

回覆樓主

Sorry 可能我表達唔係咁好,我仔也是來年升中,除了看dse 成績,所以想知多些學校生活,學生質素.

去年曾參覌當中一兩間,感覺宣基頗smart,景嶺較靦覥。

所以想問用家意見

ahjoechan 發表於 17-8-15 14:13
Sorry 可能我表達唔係咁好,我仔也是來年升中,除了看dse 成績,所以想知多些學校生活,學生質素.

去年曾 ...

宣基開放日的同學相信是最top 那批,所以是很smart.  校網沒有說明有什麼學生支持,這點看不明。有親戚讀過,資源多放在資優學生。如果成績麻麻會比較辛苦。

ahjoechan 發表於 17-8-15 14:13

去年曾 ...

我只去過迦密.....沒有什麼感覺,只覺校舍比較舊
‹ 上一主題|下一主題