用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 05入小一的家長入9598啦~~
樓主: 叮噹99
go

05入小一的家長入9598啦~~ [複製鏈接]

Re: 05入小一的家長入9598啦~~

RS 寫道:
clymama,

平時留起幾個藥水吉樽, 到要食藥時, 那些樽只入"一次"藥水讓小朋友自己在校內喝, 那個方法ok嗎?

Pretty good idea wow...thank you  

各位
想請問你地用緊既spi書包係點樣架,有冇人有相片可以比我睇下,唔該晒.

請問有無家長買過Thomas火車頭的書包俾小朋友呢? 今天在千色店見到一個, 寫明是護脊的, 不過唔知係咪真的。我都想買SPI 或 Dr.kong, 但仔仔鍾意Thomas, 買給他希望他用得開心。

個仔鍾意咪得囉!期實佢地咩書包

我個仔間學校未開小一家長會,乜野都未買。
問過會7月收信,8月家長會。
只好齋看你們的list先。

Teresa , RS ,

呢倆日上唔到BK, 依家先睇到, 多謝你地嘅回應!如果係可以唔食, 盡量留到放學先食, 最怕有時係抗生素那類藥, RS 你個 idea 好好喎!    下次留起吉樽先, 希望老師們肯提提佢啦!我個女一玩就自己姓セ都唔記得嫁!  

Teresa,

你買咗理大嗰spi , 肩帶適合嗎? 會太濶嗎? Thanks!

clymama,
但抗生素要放係雪櫃的, 真難搞.

Li_vivi 寫道:
clymama,
但抗生素要放係雪櫃的, 真難搞.

又係喎!腦閉塞添 ! 用保冷袋得唔得? 放暑假去找找有無細細個先。

我今日收到小學寄來的信.通知今個星期交書簿費要成千蚊
[img align=right]http://www.new-kingdom.com/dz/images/avatars/27.gif[/img][img align=right]http://www.new-kingdom.com/dz/images/avatars/41.gif[/img][img align=right]http://www.new-kingdom.com/dz/images/avatars/42.gif[/img]

我都係今日收到信,又係要成一千幾,而且我去學校個網址睇過,開學後仲要買補充作業同故事書,又要幾佰蚊....
人在世上,只要開心和快樂,就已足夠 :mrgreen:

clymama 寫道:

Teresa,

你買咗理大嗰spi , 肩帶適合嗎? 會太濶嗎? Thanks!

我鐘意肩帶闊d, 就好似咩帶一樣, 肩帶闊至可以咩得舒服.  我仔初初咩個大SPI時都覺得大(可能睇慣佢平時幼稚園個書包細), 但係諗諗下, 佢又要帶水/食物盒/PE衫, 唔夠大的話就即係佢要額外拎多個袋... 仲煩啦!  而我個仔有55+ lbs, 應該咩得起個書包.

if children need to take anti-biotic, maybe they are on sick leave at home.

By the way, the label for stationery and books need to write class number and class name?

Hi 各位媽咪:

我又想報到,個仔今年9月小一,已派通告通知做校服,7月13日可到學校買書(英文書要9月先知用邊本),要到8月30日才舉行新生輔導日。

除書包等硬件裝備外,暑期活動外,你地有無準備   比少少熱身操練下小朋友呀(免得佢返學時嘜都唔記得!)

最近見教統局校外評我個大帝間小學,算係樣樣出色,只是批評默書量多且密,不乎教改原則,我就有D擔心,因見過唔小topic媽咪都為"默書"煩惱,你地有無想過這問題?

都唔明佢學校點解今喜歡操練,外評發表後,希望今年少D啦,請問你地知唔知是否有很多學校都是這樣的?

Hi Teresa,

以往經常睇你post D文章,你好有建樹呀!!!

Hi Bluestar,

多謝你上次關於珠心算的意見!!!     

多多指教

醒目開學勳章

我乜野都未買。

bluestar

我阿囡間學校又係未有小一家長會, 只係上月返去做左校服, 買左書包, 登記左校車, 要今個月至收書單同返去交堂費ge日子..

Teresa 寫道:
[我鐘意肩帶闊d, 就好似咩帶一樣, 肩帶闊至可以咩得舒服.  我仔初初咩個大SPI時都覺得大(可能睇慣佢平時幼稚園個書包細), 但係諗諗下, 佢又要帶水/食物盒/PE衫, 唔夠大的話就即係佢要額外拎多個袋... 仲煩啦!  而我個仔有55+ lbs, 應該咩得起個書包.

Teresa,

Thanks!我都去買咗啦!不過係買了舊款細碼, Jusco 吉日買$202左右, 好抵。我自己比較鐘意納米嗰款, 但我個女比較瘦,肩帶有少少"突"咗出來, 佢一見新嗰款就話:「嘩!咁大個一定好重呀!唔要呢個。」然後她撰了舊款。唯有等佢p2 or p3 先買啦!
你就好啦!既然要放 PE 衫就唔使煩,一個搞掂哂。

Any one know whether PedTech student shoe is good or not.Just cost $88 with coupon.

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題