用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 培正、德望K1面試安排有感
樓主: enkevin
go

培正、德望K1面試安排有感 [複製鏈接]

PC當年我都有考,考之前都知係咁,不過旨在見識下,亦唔係我1ST PREF,見完我只可以話呢間唔啱我仔性格(題外話,有朋友有人事係可以穩入,都冇報,亦識人係培中教,只可以講係有一班尖子,不過多數小六升中一自行收番黎)

引用:Quote:原帖由+Korira+於+15-12-08+發表其實

原帖由 ensy 於 15-12-08 發表
我女都靜,因此我prefer比較活動嘅學校,希望佢可以outgoing少少... 太嚴我怕嚇親佢,令佢越來越怕事 :quie ...
我個女超好動,係諗住gh 係都算係龍兼地方大,能夠放隻馬騮電。中小又會着重體育發展,所以都幾心儀gh。但嚴謹的校風就真係唔知她受不受到了 我地兩公婆都係從事體育康樂業,所以覺得成日坐定定不如去公園跑跑啦

afanafan 發表於 15-12-7 19:09
其實忽然搶仔都好突然,但我唔覺得安排有好大問題,因為我仔是怕羞慢熱型,之前有看post已經一早重複同阿仔 ...

和你有些同感, PC (搶仔) part都唔係大太hard feeling, 只係覺得IN既時間太短, 唔知佢地點決定收生.

我個小朋友考完出來眼框有些紅, 好似谷住想喊, 但我都好安慰了, 因為IN之前真係等左好耐學校門口又等, 操場又等, 班房又等….

Pollyowen 發表於 15-12-7 15:40
我個女響操場等已經好似知咩事咁, 係咁同我講要媽咪陪我去, 仲喊左出黎, 好在之後安慰到佢, 面試過程真係好 ...
點解喊呀? 一定同我囡一樣超級緊張啦~ 所有面試已經完結, 佢地唔洗緊張,
就變相到我地緊張啦~
用講故事面試, 感覺好好~

引用:Quote:原帖由+ensy+於+15-12-08+發表我女都

原帖由 Springgy 於 15-12-08 發表
我個女超好動,係諗住gh 係都算係龍兼地方大,能夠放隻馬騮電。中小又會着重體育發展,所以都幾心儀gh。但 ...
贊成!小朋友要多活動先健康!

不過有GH offer先諗,考唔到就幾嚴都唔關我事

係搶仔 OR 學校專登以最快速度帶走小朋友以減低分離感, 真係見人見志, 我自己覺得係後者

我都係排第一行出走郎既...我都有望過EK 舊文都知係要老師BRING佢地入課室小朋友自己IN..不過我係無話比我小朋友知的..因為我話左比佢知我驚佢仲難分開..所以我無同佢講..只係叮囑佢你入課室同老師同小朋友玩一陣..出番來爸爸媽媽買定糖等你咁...當然一出去就見到位老師一手就拖左我小朋友行..我仔仲檬下檬下掛住玩張接見證, 咁就行左入去課室LA...幾分鐘後佢都係第一個出課室我見到佢時佢仲係咁問個老師媽媽呢咁LU...

DIKE 發表於 15-12-8 11:36
係搶仔 OR 學校專登以最快速度帶走小朋友以減低分離感, 真係見人見志, 我自己覺得係後者
...
我都同意係快速分離好過拖拖拉拉咁分離...因為我仔都讀緊N都係初初開學都係咸住要爸爸媽媽..老師都係快速抱左佢入課室..老師放學都有講..佢入左去班房已沒有咸...其實我諗衣個方法係WORK..所以我都無覺得咁搶仔有咩問題...

其實考之前我真係煩惱咗好耐,因為我個仔又怕陌生人又係細B,絕對唔會放開我雙手跟老師入房的,所以決定由我老公負責帶去IN,出來後老公話他先放開手叫他在自己前面玩,之後老師速戰速決地拖小朋友入房,他只可回頭望住爸爸然後乖乖地跟老師入房。所以我覺得這方法行得通。

回覆:培正、德望K1面試安排有感

以前小朋友極癡我老公,所以我嚴禁我老公跟去任何interview, 因為分離時喊硬,兼且會嗲而不合作。

有部份小朋友由佢平時冇咁癡的家長帶入去會好些。

我仔比較慢熱,鐘意觀察一輪先投入。
但入去等候室無十幾秒,玩具都未開始玩,就讀號碼話要出去interview, 跟著比老師快手帶走。interview 時間亦很短,對我仔來說,絕對不著數,雖然佢係大仔又有讀N班,習慣分離,在正常情況下,所有問題都絕對識答。

究竟在這 interview setting,what students they are looking for?

我2間都有去,2間感覺staff同老師都nice,pc自己入去in我好早同阿女講左,不過我又唔知係行到轉角位俾老師拖走咁,好彩阿女都冇野。。。
2間俾我既感覺一樣。。。in得5分鐘唔知睇咩黎揀學生呢?

引用:Quote:原帖由+Springgy+於+15-12-08+發表我

原帖由 ensy 於 15-12-08 發表
贊成!小朋友要多活動先健康!

不過有GH offer先諗,考唔到就幾嚴都唔關我事
yes, 吹到好似有offer 咁,哈哈

好多幼稚園面試都係5-10分鐘左右; 聽聞PC係D極富經驗嘅老師去IN, 我諗佢哋自有一套揀人原則, 話晒佢哋對小朋友嘅經驗比我哋多, 我哋真係唔會知佢哋點揀學生架.

引用:我2間都有去,2間感覺staff同老師都nice,pc

原帖由 ho_yan2406 於 15-12-08 發表
我2間都有去,2間感覺staff同老師都nice,pc自己入去in我好早同阿女講左,不過我又唔知係行到轉角位俾老師拖走 ...
quote from "星際啟示錄" (Interstellar):

Cooper: You're ruling my son out for college now? The kid's fifteen.

Principal: Tom's score simply isn't high enough.

Cooper: What's your waistline? 32? With, what, a 33 inseam?

Principal: I'm not sure I see what you're getting at.

Cooper: You're telling me it takes two numbers to measure your own ass but only one to measure my son's future?

我估這就是教育/人生的無奈,在有限的資源同時間下,我們只能夠片面地去選擇

我係PC用家. (好多呢度既人都知) 大仔小學, 細女K。 當年我女都有去GH 考.我都好喜歡個環境。比起PC真係又新又大。
講番面試,

PC 快靚正唔洗煩家長. 岩我呢D 懶人. 考小朋友唔好考我, 係佢讀唔係我嘛. 你選學生定家長先?
我IN 過2次PC我都唔覺有搶仔既感覺, 可能我一向不是太保護小朋友既媽咪啦.
家長要做既只係回個問卷, 有足夠時間比你回..(大佬即時答果D真係考家長咩, 我會腦閉塞架)
排隊交表又不一定要自己去. 講真搵個醒既工人去又DONE.
最緊要係100%直升小一..完全岩我呢D懶人...一步到位. 可以懶至少三年啦.

GH 地方大,環境又好. 硬件非常優勝.  但呢個面試GAME真係用好長時間....當年仲有分2次面試(仲好似有3RD IN) 而家唔知有無.
對我來講....太煩了.....我都知我女去GH係陪跑因為佢真係要選最好既女孩, 我女一舊飯..第一ROUND就拜拜.
反而PC佢唔要你好叻. 只係合乎佢地想要既人. (係點樣呢?係無人知)

老實講個GAME 家長係跟RULE去玩.
PC 年年都係咁IN 無改過. 佢有佢既原因. 有佢既準則唔會因你地係度講咩而改變.
PC迫係呀. 一定迫啦. 平日我地都係咁. 小學一級300人呀. 點可能唔迫.面試仲要一日至少 3000考生X 2 OR 3 (家長...ETC) 唔迫就假喇. 唔想迫真係唔好讀.

係度批評。 咁問心喇(唔洗回我架) 只有PC OFFER你讀唔讀先.
年年都係PC VS MS,  PC VS GH , PC VS  XXX
見怪不怪了.....

祝大家入到合適的學校.

引用:+本帖最後由+NICOLE123+於+15-12-8+15:49+

原帖由 NICOLE123 於 15-12-08 發表

我係PC用家. (好多呢度既人都知) 大仔小學, 細女K。  ...
小學一班300人😱

Lsm948 發表於 15-12-8 15:58
小學一班300人😱

係打錯..一級300人聽聞仲會加人加班架..諗過呀.
咁考K1  6XXX 人考收240 - 250人
選中機會係好細架

但如小一先去考就仲細機會
好似成2000至3000 人收幾十人以往(唔多過50)

有咩咁巴閉....見人見智囉.

引用:+本帖最後由+NICOLE123+於+15-12-8+16:08+

原帖由 NICOLE123 於 15-12-08 發表
我今年都有考K1,我知機會好微,但唔報名就零機會,希望中到呢個六合彩😂

如果收真係等如中六合彩呀...
‹ 上一主題|下一主題