用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 一望班家長召集
樓主: billiebb
go

一望班家長召集 [複製鏈接]

Cherrie
tonight can't go to schook wetside, can u post the homework list to me.

Hi Billie,
This is Anne, 鄔昊揚 Nathan's mom.  The homework list for Oct 7th includes the following:

中文課業六
模WS二
English WB pg 13,14 & Corr pg 11, 12
Oct 27th Word Bank
Oct 10th English Quiz (Unit 1, 2 pg 15-20)
Math WB pg 16-17
Math WS 9

By the way, did Mrs. Chong return any of the 中文課業 besides 課業三 so that we can study for the test on Thurs?

我係我個女個書包底到揾到張細細張唔完整嘅黃色紙仔,關於剪報的,係Mrs. So派的,有無人可以話比我知係咩嚟架?我問個女佢又係話唔知!!激死我

回復 2# wu.nathan2 的帖子

many thanks ar. add oid to revision la, next week have many tests

回復 2# cherrie^^ 的帖子

if u want to know more detail, u call me la, i tell to u by phone

回復 4# wu.nathan2 的帖子

Chinese work sheet : i only have 1 and 3

終於比我搵到張剪報通告,原來貼咗係常識書入面,唉....真係多嘢做,做功課,溫書已經唔夠時間,又要做讀書報告,依家重話要剪埋報,真係得閒死唔得閒病

依....我唔見屋企有中文課業喎,死得啦,又唔知去咗邊????
我想問今日個英文測驗係咪模擬架咋?17號先係真正測驗呀?

what is chinese homework '1 bui ton', i can't find this exercise book.   And what is ESL report?   Help

HI^^

meowand
你好呀.....改正做到12點幾呀?好慘呀,亦都替你小朋友辛苦,佢地人仔細細,朝早6點幾起身,捱到夜晚12點幾當然會好辛苦啦,我好明白你嘅感受,見到自己小朋友咁辛苦,自己都好心痛,但好多嘢又迫著要做,唔做又唔得,好大壓力....我都試過偷偷地喊架,可能佢地剛上小一,未能咁快適應,遲下應該會好好多架啦,大家都要加油呀.....
係呢...你小朋友叫咩名呀?

聽日測中文啦,我都無同佢溫過書  
尋晚睇下佢嚟緊幾次嘅英默啦,睇到我頭都大埋,使唔使咁多呀?我呢啲要返工嘅媽媽,真係好難應付到,做完功課已經無哂時間,重邊有咁多時間溫書?

yes, agree, nick always says that he want to sleep more early, but in fact there are too many work to do.
so bad, the result of the English's quiz was failed. he felt unhappy because only have the result of A and B mark's classmates have the reward from Mrs. Yeung.  He did not have.
hope all of our child have good result in the following tests.

可能我個女放學一上校車就瞓覺,所以唔見佢話太眼瞓,呢排重夜咗瞓,上咗床要幾個字先瞓得著,可能係依家習慣咗了,剛開學個陣,5分鐘就瞓著咗啦!
我覺得係小朋友未習慣小學嘅默書測驗模式啫,今次測咗次模擬嘅測驗,下星期一定會好好多架啦,你叫你個仔唔好唔開心啦!唉,我個女又無呢啲

唉,我個女上次英默得58分,佢都無唔開心架,都唔知係好事定壞事?佢只係話因為無得做班長、組長而感到失望咋,完全都唔緊張自己啲成績,死唔死?

回覆 2# cherrie^^ 的文章

he is unhappy 當然唔係唔及格(D),而係見到你個女有餅吃,自己無得吃, 所以唔開心,你去唔去day camp ar?

Cherrie:
my son likes your daughter, 極之想做班長及組長。你有無聽你個女提及nick在 乖嗎?專心上 堂嗎?

學校攪個啲function通常都係星期六,正正星期六就係公司最忙嘅日子,公司唔會放人架啦,所以我都唔會有機會參加到了...
我個女上堂係太空人嚟架,經常雲遊太空,佢自己都咁唔專心,又點會知你個仔乖唔乖吖??嘻嘻....不如問下你個仔我個女乖唔乖重好啦????我個女之前坐後係面尾二架,就係因為佢係到雲遊,先至比老師掉咗上前面,所以先同到你個仔坐,你話佢係咪樣衰??比老師掉過兩次位啦!!!
唉,尋晚先講完話個女可能已經適應瞓覺時間,點知佢尋晚差不多成10點先瞓,今朝起身個陣喊著話好眼瞓,陰公,見到佢咁,自己都心痛,唔知遲下冬天點算???更加唔想起身....

原帖由 billiebb 於 11-10-13 09:29 發表
Cherrie:
my son likes your daughter, 極之想做班長及組長。你有無聽你個女提及nick在 乖嗎?專心上 堂嗎?

my son said your daughter is ok, too乖,
haha, my lazy son always want to sleep before eight o'clock, haha

咁乖仔,肯咁早瞓,不過如果我個女8:00瞓就慘啦,我連一面都見佢唔到啦,實掛死我!!
剛同個女講完電話,佢話:中交測驗有一題漏空咗唔識做,其他全部都識喎,不過唔知啱唔啱啫??比佢激死=_=....我無同佢溫過書,希望唔好太差啦^^
今日得兩樣功課咋,好輕鬆呀,日日都係咁就好啦!!!
‹ 上一主題|下一主題