用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2010-2011(48網邊間好)
樓主: 峰俊
go

2010-2011(48網邊間好) [複製鏈接]

每間學校睇表面可能係好好,但係一到問題發生時就可能乜嘢都唔同曬

我想問誇區係未好難呀?

跨區的機會率是在第一階段而言是冇分別, 因只是計分, 在第二階段則一定低很多, 因只得甲部那一成機會, 到扣門時候, 又睇你心儀那間, 因為很出名的如協恩連扣門的表格也不能遞, 但如小朋友各方面能力佳, 家長又積極為孩子為心儀學校考取有用的證書及有關人士的推薦信, 在某些學校而言不是沒有何能的!還有家長的配套, 俾你考到心儀跨區, 但自己不能接或是校車線安排不到, 你又會如hin2003 咁多一樣野煩, 有朋友的朋友考到九龍塘基華, 但因住沙田冇校車, 所以要找人與他夾的士接送, 呢D都要考慮呢!
我識朋友讀德田李兆強, 因為不是在註冊那天報校車線, 住油塘, 到而家都話未有校車返學, 都係好煩!

原帖由 細BB 於 09-8-31 08:17 發表
我想問誇區係未好難呀?

原帖由 dorismama 於 09-8-31 08:41 發表
跨區的機會率是在第一階段而言是冇分別, 因只是計分, 在第二階段則一定低很多, 因只得甲部那一成機會, 到扣門時候, 又睇你心儀那間, 因為很出名的如協恩連扣門的表格也不能遞, 但如小朋友各方面能力佳, 家長又積極為 ...
咁即係要誇區就多數都要叩門?

原帖由 dorismama 於 09-8-31 08:41 發表
跨區的機會率是在第一階段而言是冇分別, 因只是計分, 在第二階段則一定低很多, 因只得甲部那一成機會, 到扣門時候, 又睇你心儀那間, 因為很出名的如協恩連扣門的表格也不能遞, 但如小朋友各方面能力佳, 家長又積極為 ...

我個間未又係九龍塘基華.
我相信學校各方面都幾好, 但校車方面真係有待改善.

原帖由 細BB 於 09-8-31 09:24 發表
咁即係要誇區就多數都要叩門?

係!
不過六合彩都有人中.

原帖由 細BB 於 09-8-31 08:17 發表
我想問誇區係未好難呀?

不會,因為都係計分,只係當唔中自行時,填乙部會少了一次機會.

原帖由 峰俊 於 09-8-30 00:02 發表

Hi,dorismama ,HIN2003 & MorriDad  

我竟然會係一日之內(8月28日)辦理退學手續及非常慶幸可以係同日搵到另一間幼稚園。
你們知道我仔仔9月1日返k3,之前以為選小學傷腦筋,但為何我要這樣做,我不知是否可以係呢度 ...

HI  峰俊,
K3轉校是沒有什麼影響,希望你囝囝係新學校開心享受最後一年幼稚園生活.

原帖由 峰俊 於 09-8-30 13:52 發表

非常多謝你嘅意見,但一開始校長話學校有自己嘅校車,我先決定俾仔仔返學,現在發生問題,佢就話校車係街車,佢都控制唔倒來推卸責任。
雖然我呢個係個別CASE,但你覺得我應否公開出去(學校名同校車號碼),避免其他家長會 ...

真不幸的遭遇. 是否公開, 則作別論. 與其再浪費時間在其身上, 倒不如用在選校方面吧.

升小選校基本上是沒影嚮的. 但萬一派得不好而要叩門, 想學校寫推薦信時, 可能有若干影嚮, 看新幼稚園怎處理 (如果校方不想寫太多推薦信時, 舊生, 表現特佳學生, 派得特差學生等, 應是優先的).

說到底, 大部份小學叩門面試主要還是看面試表現, 而且, 不一定要到那階段呢. 有很多人為報心儀學校, 臨尾搬屋轉校還不是一樣嗎?!

放心吧.

原帖由 MorriDad 於 09-8-31 16:16 發表

真不幸的遭遇. 是否公開, 則作別論. 與其再浪費時間在其身上, 倒不如用在選校方面吧.

升小選校基本上是沒影嚮的. 但萬一派得不好而要叩門, 想學校寫推薦信時, 可能有若干影嚮, 看新幼稚園怎處理 (如果校方不想寫 ...

非常多謝各位嘅意見,我而家嘅心情亦好好多啦!
如有不明白的地方,仲要請大家多多提供意見,Thanks!!!

原帖由 LOKLOK89 於 09-8-31 13:22 發表

HI  峰俊,
K3轉校是沒有什麼影響,希望你囝囝係新學校開心享受最後一年幼稚園生活.

Hi, LokLok89

Thank you very much

我話不易因為甲部只有10% of 剩餘學位, 乙部則佔九成, 易中D!

原帖由 LOKLOK89 於 09-8-31 13:14 發表

不會,因為都係計分,只係當唔中自行時,填乙部會少了一次機會.

我聽人講有個基法小二女生連26英文都未搞得掂,好似有D恐怖wor..

我都係48網架,都係岩岩先搬黎藍田,唔知聖愛德華天主教好唔好呢,因為近我屋企,其實我想楝D中游d既,但最想係校風好D囉,唔知有邊間小學出名校風好架呢?

原帖由 細BB 於 09-9-1 10:17 發表
我聽人講有個基法小二女生連26英文都未搞得掂,好似有D恐怖wor..

唔會掛,參觀都沒有那麼淺

出名校風好,我覺得油塘基法

原帖由 long170908 於 09-9-1 23:47 發表
我都係48網架,都係岩岩先搬黎藍田,唔知聖愛德華天主教好唔好呢,因為近我屋企,其實我想楝D中游d既,但最想係校風好D囉,唔知有邊間小學出名校風好架呢? ...

聖愛德華天主教係活動教學

原帖由 LOKLOK89 於 09-9-2 00:34 發表

唔會掛,參觀都沒有那麼淺
講真係無人信囉.但係果個女仔就住係我朋友對面,佢講比我聽都唔信嫁!

我想問下聖約翰天主教小學(觀塘宜安街)好唔好?知唔知係咩教學?

原帖由 細BB 於 09-9-2 14:21 發表
我想問下聖約翰天主教小學(觀塘宜安街)好唔好?知唔知係咩教學?

學校好細及舊,成績以前聽家長講幾好

‹ 上一主題|下一主題