用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 德福事務所
樓主: onon328
go

德福事務所 [複製鏈接]

無辦法, 因係私營幼兒園...  

新學年的通告, 真係要仔細睇清楚...

好似上次流感停課, 校長最初都係話唔開放, 雖然後來開番但又 cut 延展都很有問題!我都有趁機問社署校長的做法是否有問題, 社署話如果延展費是月計, 學校應該維持服務, 她說會同校長再溝通溝通喎....  不過, 都係個句, 德福係私營, 一切服務皆以學校與家長的協定為准, 即是話學校是可以更改服務條款的....  

原文章由 katrina918 於 08-6-26 16:43 發表
HI Issac ma,

但上年9月開學, 已派一張通告, 寫明3號 & 紅雨, 全日班可以返學喎.
香港久不久就有紅雨&3號風球, 如果寫明左唔開咁點算. 邊有咁多大假攞喎.  之前揀呢間就係知佢有延展先讀咋.

...

但係K1-K3 已轉左非牟利, 受政府資助.  我囝囝將會讀上午國際班, 下午中英文班, 到時唔知點攪, 打風落雨都唔知跟邊度指引?
真係好擔心...

原文章由 irene*bb 於 08-6-26 17:08 發表

好似上次流感停課, 校長最初都係話唔開放, 雖然後來開番但又 cut 延展都很有問題!我都有趁機問社署校長的做法是否有問題, 社署話如果延展費是月計, ...

hello all n1 mama, I am迦文媽咪,今年全日班的安排真係好過份,假期太多,我開學已經投訴過,在問卷調查上亦有提過,哎都好無奈,我諗住會找校長反映囉,因為學費真的不平,而且這真是我們全日班的需要,我們都是希望學校可以配合到,等我們可以安心返工.
原文章由 ritaloklok 於 08-6-26 16:24 發表
心樂要 repeat n1 呀~
依家讀緊中英文班, 9月時先轉做國際班~
因為一黎唔想佢讀完全相同既野, 二黎呢半年想佢講野講好d 先, 廣東話都未講好, 費事佢學咁多英文同普通話~

...

哎呀,上次流感俾校長騙了,佢講到開放校舍好似好大恩惠俾我們全日班一樣,攪到我仲好似覺得沒有延展係好合理一樣,等我又要特別安排接女, 真係越講越嬲. 我都係俾月費的.
原文章由 irene*bb 於 08-6-26 17:08 發表

好似上次流感停課, 校長最初都係話唔開放, 雖然後來開番但又 cut 延展都很有問題!我都有趁機問社署校長的做法是否有問題, 社署話如果延展費是月計, ...

Hi 迦文媽咪,

乜上年全日班D假期唔係咁多架? 唉, 囝囝第一年入黎讀, 所以都唔知上年既事.
o果日我同校長講, 佢好似帶我地遊花園咁, 前言不對後語.  講D理由出黎, 只不過藉口.  又話得一個老師, 唔可以睇住我囝囝, 咁平時上堂咪又係一對12人.  
我知邊個係你囡囡, 成日接放學都見到佢.

其實上年的假期好似比今年少,好似復活假少一日, 暑假少兩日,今年好似多了7/11畢業典禮假期等,好似今年我比較狼狽.可能係上年的安排好些,這樣我們全職父母可以早些安排.我都唔知,只係覺得今年好似比較煩,好多未知素,又好似沒有人解答. 其實今年已經係我們第三年啦,因為迦文都係由bb到宜家,但好似今年特別煩,可能今年多事啩. 希望明年校長可以有進步,好令我們這班全日班父母覺得學校的好啦.

你小朋友是誰?Issac?
原文章由 katrina918 於 08-6-27 10:49 發表
Hi 迦文媽咪,

乜上年全日班D假期唔係咁多架? 唉, 囝囝第一年入黎讀, 所以都唔知上年既事.
o果日我同校長講, 佢好似帶我地遊花園咁, 前言不對後語.  講D理由出黎, 只不過藉口.  又話得一個老師, 唔可以睇住我囝囝,  ...

迦文媽咪,

我係揚揚MAMI, 囝囝讀 N1全日班.
多多指教.

原文章由 Tarama 於 08-6-27 12:54 發表
其實上年的假期好似比今年少,好似復活假少一日, 暑假少兩日,今年好似多了7/11畢業典禮假期等,好似今年我比較狼狽.可能係上年的安排好些,這樣我們全職父母可以早些安排.我都唔知,只係覺得今年好似比較煩,好多未知素,又好似沒有人解 ...

原文章由 katrina918 於 08-6-27 16:13 發表
迦文媽咪,

我係揚揚MAMI, 囝囝讀 N1全日班.
多多指教.

其實我都覺得這位新校長沒有真正關心家長需要!!!

我囝囝今年會在原校升k1, 但係咁耐都唔通知交學卷, 我之前問過, 佢地話如果要交會有通知, 你地知唔知大約幾時交, 今年新學期學費, 雜費$$$$, 唔好意思, 因為公司比較忙, 無時間打電話問?

大家有冇睇通告?
暑假又無那那放多兩日, 明明手冊寫住放到31號.....

[ 本文章最後由 ritaloklok 於 08-6-30 10:54 編輯 ]

有呀, 有無攪錯, 又"握"我地兩日學費, 上年都係9月1日開學.

原文章由 ritaloklok 於 08-6-30 09:39 發表
大家有冇睇通告?
暑假又無那那放多兩日, 明明手冊寫住放到31號.....

我地半日的更過分、9月5日先開學

原文章由 katrina918 於 08-6-30 15:55 發表
有呀, 有無攪錯, 又"握"我地兩日學費, 上年都係9月1日開學.

原文章由 希之 於 08-7-2 11:47 發表

唔係掛,9月5日又唔係星期一, 點解又遲兩日先開學. 你小朋友返咩班 我囡囡而家讀緊n班全日

係、都唔明点解?
我仔仔係IK1

原文章由 森森美 於 08-7-2 15:26 發表

唔係掛,9月5日又唔係星期一, 點解又遲兩日先開學. 你小朋友返咩班 我囡囡而家讀緊n班全日

Hi 希之,

你小朋友今年升K2?  但9月5月係星期五, 返一日又放假.

原文章由 希之 於 08-7-2 11:47 發表

Hi, my bb in IN1 this year will be in IK1 next year... school starts SEP3 or 5?

希之, is your bb in IN1 this year too? our children will be classmates next year...

原文章由 希之 於 08-7-2 16:52 發表
係、都唔明点解?
我仔仔係IK1

[ 本文章最後由 cobylai 於 08-7-2 17:50 編輯 ]

Aiya... 好混亂呀...

上星期六問老師就話校長未定全日班的開學日, 並透露嬰幼班有可能要到9月5日先開學, 如果落實就真係好過份, 比去年多放5日暑假!真係好不滿, 事到如今, 想轉校又太遲...  

各位媽咪, 有何對策?  

原文章由 森森美 於 08-7-2 15:26 發表

Hi cobylai,

My son is now in IK1 , so next year is IK2.
As per School  notice :
IK2& IK3, K2,K3 - half day (school start on Sep 05)
IK2& IK3, K2,K3 - whole day (school start on Sep 03)
But it didnt say about K1 & IK1

原文章由 cobylai 於 08-7-2 17:48 發表
Hi, my bb in IN1 this year will be in IK1 next year... school starts SEP3 or 5?

希之, is your bb in IN1 this year too? our children will be classmates next year...

剛剛聽聞, c1 & n1 都會放到9月3日先開學.....
唉.....
"握" 學費都唔係最主要問題, 而係安排唔到人揍, 大人一年得12日假, 都已經比暑期包晒..... 打去暫托果d 問, 都已經 full 晒啦..... 都唔知點算啦!!!

原文章由 irene*bb 於 08-7-2 23:15 發表
Aiya... 好混亂呀...

上星期六問老師就話校長未定全日班的開學日, 並透露嬰幼班有可能要到9月5日先開學, 如果落實就真係好過份, 比去年多放5日暑假!真係好不滿, 事到如今, 想轉校又太遲...  

各位媽咪, 有何對策?  ...

Hi, 你個小朋友是誰? 我係迦文媽咪,都係宜家IK1,明年IK2, 不過係全日班.

今日我再一次問咗校長,全日班係9/3返,半日班係9/5.不過K1,IK1應該9/3,4係返新生適應堂,好似年年都有,上年都係一樣,不過再之前的年度會不會係9/1,我就唔知啦. 

如果有家長係今年升IK1,KI一定要抽空去參與.因為可以清楚多些小朋友上堂情況同可以認識其他家長,記得帶相機,我上次沒有帶,好彩有家長幫手.     
原文章由 618BB 於 08-7-2 23:46 發表
Hi cobylai,

My son is now in IK1 , so next year is IK2.
As per School  notice :
IK2& IK3, K2,K3 - half day (school start on Sep 05)
IK2& IK3, K2,K3 - whole day (school start on Sep 03)
But it didnt  ...
‹ 上一主題|下一主題