用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2021 DSE成績及入U率 (更新: 14-Dec-2021 #1214)
樓主: hkpapa852
go

2021 DSE成績及入U率 (更新: 14-Dec-2021 #1214)   [複製鏈接]

Baggio10 發表於 21-10-2 00:44
回覆 Coppelia613 的帖子

有一些SPCS 2021 DSE成績的補充:
新手一問:睇呢個表係咩有的學校聲稱三大率都可以好古惑

Kirin007 發表於 21-10-2 10:26
SPCS因為有DSE又有Alevel 所以比较複雜

cafeva 發表於 21-10-2 15:11
SPCS因為有DSE又有Alevel 所以比较複雜
想請教本地大學認受邊D成績,DSE成績除了內地、英國仲有冇地區接受?

Kirin007 發表於 21-10-2 15:42
想請教本地大學認受邊D成績,DSE成績除了內地、英國仲有冇地區接受?

DSE係好多國家都承認嘅~~~

本地大學一樣承認海外回插學生,只係不可以經聯招,所謂Non-JUPAS途徑,同本地非DSE生一樣~~~

mcl203 發表於 21-10-2 15:54
DSE係好多國家都承認嘅~~~

本地大學一樣承認海外回插學生,只係不可以經聯招,所謂Non-JUPAS途徑,同 ...
Thx,目前係咩淨係直私有選擇,津校只有DSE一條路?

Kirin007 發表於 21-10-2 16:11
Thx,目前係咩淨係直私有選擇,津校只有DSE一條路?

係~~~

Kirin007 發表於 21-10-2 10:26

你是在說我提的數據誤導了你?

Baggio10 發表於 21-10-2 21:34
你是在說我提的數據誤導了你?
係我自己搞唔明學校報告3大率係點計,唔係誤導

Coppelia613 發表於 21-10-1 19:22
Spcs 2021 dse
中文 37.6% 5+|77.6% 4+
英文 69.4% 5+|98.8% 4+
請問我可以係邊度睇到以上資料, 謝謝!

cmir 發表於 21-10-4 12:15
SPCS通常先將資料發放俾校內家長, 之後會放係校務報告
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Kirin007 發表於 21-10-2 22:37
係我自己搞唔明學校報告3大率係點計,唔係誤導
其實只要學校有公佈詳細既DSE成績, 公佈既入U率其實已經唔係咁重要
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

cmir 發表於 21-10-4 12:15

學校入面有貼,阿妹唔肯影
以前家姐聽升中講座見過好詳細係門口位置。

回覆 hkpapa852 的帖子

我留意官津多D,睇返#6 荃官同屯區LKK三大率就有啲唔明

kirstyau 發表於 21-10-4 12:43

學校入面有貼,阿妹唔肯影

SPCS嘅低調式玩法~~~

Kirin007 發表於 21-10-4 13:43

我留意官津多D,睇返#6 荃官同屯區LKK三大率就有啲唔明 ...

認真的, 有DSE成績就無謂去睇3大率 (因為每種入U率都有水份)

又講吓你講個兩間

荃官最後Update:
https://www.twgss.edu.hk/CustomPage/15/2021%20HKDSE%20result_20210916.pdf

整體5+率: 39.51%
整體4+率: 74%
入3大率: (23+31+5)/134=44.03%

梁球琚
DSE:  http://www.lkkc.edu.hk/2021/07/26/%e6%9c%ac%e6%a0%a1%e5%90%8c%e5%ad%b8%e6%96%bc2021%e5%b9%b4%e9%a6%99%e6%b8%af%e4%b8%ad%e5%ad%b8%e6%96%87%e6%86%91%e8%80%83%e8%a9%a6%e4%b8%ad%e8%80%83%e7%8d%b2%e7%90%86%e6%83%b3%e6%88%90%e7%b8%be/

入U率: http://www.lkkc.edu.hk/wp-content/uploads/schoolReports/2021-8-upload.pdf

整體5+率: 32.19%
整體4+率: 69.53%
入3大率: (14+29+6)/109=44.95%

DSE成績, 明顯係荃官較梁優勝, 但梁既3大率, 比荃官高喎?!

其實有咩出奇呢? 邊個話叻人一定要讀3大? 一定要入神科?  梁中入3大既人, 有讀文學士, 不知名既工程學, 工學, 理學士等..... 呢D科目既收生要求呢, 其實唔高

3大率既水份就係:

假設A校同B校同樣有100個學生
A校入3大人數有15個, 10個讀醫5個讀工程
B校入3大人數有17個, 15個讀工程2個讀醫

咁邊間既學生叻D?

工程科收生雖然可以低至18/20分,但其實無一定答案, 因為叻人都可以讀工程唔讀醫

認真的, 有DSE成績就無謂去睇3大率 (因為每種入U率都有水份)

明,數據只做參考,揀科緊要過揀U,又學到嘢

https://www.scc.edu.hk/Achieveme ... %88%90%E7%B8%BE.pdf

安柱DSE

https://www.cneccc.edu.hk/examresult/

主科4+ (CEML): 60.6%/60.6%/78.7%/50.4%
主科4+平均: 62.58%
3322率: 86.61%

vincenthocs    發表於 21-10-6 09:34

陳兆民中學

https://www.twghczm.edu.hk/tc/academic-achievement

整體4+率: 46.8%

Local degree: 62.5%
3大率: 19.8%

醒目開學勳章

男仔至愛系列-九華~~
https://secureservercdn.net/45.40.146.38/cjw.fc3.myftpupload.com/wp-content/uploads/2021/10/ASR_2020-21_FINAL.pdf

level 4+
eng ~76%
chi ~48%
maths 83%
ls ~72%

average ~70%

lauchun    發表於 21-10-7 09:39
vincenthocs    發表於 21-10-6 15:56
‹ 上一主題|下一主題