用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DSE 2023 中英數5+%終極排名之啱睇隨便用,唔啱睇咪嘈 ...
樓主: 猴子爸
go

DSE 2023 中英數5+%終極排名之啱睇隨便用,唔啱睇咪嘈   [複製鏈接]

Rpp 發表於 24-4-7 19:56
係咪頭80名可以揀M數?120名打後無生化揀?
非也,我覺得M1 M2睇數學科分數比重高啲。
其他科係視乎有幾多人同時揀,當然成績好排名高嘅同學有優先,但係你唔會知道自己排名第幾。

hollyword888 發表於 24-4-7 20:48
SPCC並非完全根據學生意願開班,比如商科只開了經濟學,沒有會計學,沒有商業管理。文科多個科目也經常因 ...
正是,開唔到係因為唔夠人,而非太多人爭。

cafeva 發表於 24-4-7 18:29
咁又係,學費差不多double!  不過如果九華做到,收費既直資更應做到!
尤其DGS狂收插班更令人失望。
...

我覺得,你既想法應該調番轉,試問,如果唔嚴控,出品唔好,何來有吸引力?!有人首選直資,目的就係要出品,加上,直資比津校更重視生源量,記得我好好好早前分享過,有一名津校長以不屑嘅語氣提到「我哋高中不急於收插班生,因學生人數達標,資助款項無論幾多都係一樣,唔似直資,要不停收插班生,所以津校可自然地變做小班教學,就算有學生流失都唔怕,反而可以提升教學質素」。相信,直資學校資源豐富,唔願做,係不為非不能!又見,津校係少咗少少呢個負擔,所以盡力而為,當然唔係講所有,相對地,成績亦已反映結果!

Greylay 發表於 24-4-7 20:27
想請教: 揀科是跟整體成績 or 個別科目成績來決定揀選次序?
官方答案係跟整體成績。
但係我女啲文科成績係災難級,照計應該入唔到M1M2,但唔知點解又派到,所以個比重唔知道點計。

PTL_L 發表於 24-4-7 21:19
我覺得,你既想法應該調番轉,試問,如果唔嚴控,出品唔好,何來有吸引力?!有人首選直資,目的就係要出 ...
前面講過我唔認為嚴控可以提升成績除非讀少科。
乜直資家長咁順攤揀唔到科都逆來順受?定係另有原因

cafeva 發表於 24-4-7 21:40
前面講過我唔認為嚴控可以提升成績除非讀少科。
乜直資家長咁順攤揀唔到科都逆來順受?定係另有原因
...

我意思係,你以我說法咁諗,可能會好啲,因為你認為既然連有啲津校都可以做到按學生喜好開班,咁直資更應該做到?!我認同你既,因為去到高中,學生特別年青人,投其所好,可以事半功倍!你話逆來順受既問題,會唔會大家想法唔同?記得BPS選科,有家長認為3x包m1/2係無問題,既然都未必讀,無所謂包唔包份內?但另一批家長就覺得,呢個安排係斷半臂?!

PTL_L 發表於 24-4-7 18:52
MSS都係中三學期初先問學生意願,初步疑定班數,學期尾再問多次,按學生意願開選修科班數量。 ...

想問吓:係咪因為MSS慣性有好多人出國,高中人少,但資源冇少到,所以可以咁彈性安排選科?

hollyword888 發表於 24-4-7 20:48
SPCC並非完全根據學生意願開班,比如商科只開了經濟學,沒有會計學,沒有商業管理。文科多個科目也經常因 ...

個個家長在意選科彈性,都係關心PCB+M1/2, 好似冇乜人理文商科….

猴子爸 發表於 24-4-7 22:25
想問吓:係咪因為MSS慣性有好多人出國,高中人少,但資源冇少到,所以可以咁彈性安排選科?
...

唔敢講係唔係,但見到mss唔會好緊張收插班生,所以上到高中,每班大多2x人,選修科夠6人就可開班,佢哋選科時,除家長會外,仲安排一個talk係每科負責老師向學生宣傳每科內容,我小朋友形容有少少似sales向顧客sale產品咁。講番,以上我提既名津校長唔係m記校長,邊間唔多提喇。

杏仁豆腐 發表於 24-4-7 21:10
其他科係視乎有幾多人同時揀,當然成績好排名高嘅同學有優先,但 ...

Yes,問過M是按數學成績的。

b3410    發表於 24-4-11 21:55

PTL_L 發表於 24-4-7 22:34
唔敢講係唔係,但見到mss唔會好緊張收插班生,所以上到高中,每班大多2x人,選修科夠6人就可開班,佢哋選 ...

咁又係,萬一嗰科冇人揀,開唔成,咪只可教初中?老師嘅壓力仲大過學生

猴子爸 發表於 24-4-7 22:27
個個家長在意選科彈性,都係關心PCB+M1/2, 好似冇乜人理文商科….
PCB 尖子,神科組合

杏仁豆腐 發表於 24-4-7 21:23
官方答案係跟整體成績。
但係我女啲文科成績係災難級,照計應該入唔到M1M2,但唔知點解又派到,所以個比重 ...

IC. Thanks

杏仁豆腐 發表於 24-4-7 21:10
其他科係視乎有幾多人同時揀,當然成績好排名高嘅同學有優先,但 ...

但係,老師講已經改左跟總成績揀M,到底邊個正確還未知。

b3410    發表於 24-4-11 21:56

杏仁豆腐 發表於 24-4-7 20:05
👍🏻👍🏻欣賞學校放咁多資源以學生為本
係band 1 都大把資源,不論直資定津貼

PTL_L 發表於 24-4-7 18:52
MSS都係中三學期初先問學生意願,初步疑定班數,學期尾再問多次,按學生意願開選修科班數量。 ...

想請教,按你所說,讀MSS ,較易按自己意願入到理科?

bugmum 發表於 24-4-10 09:02
想請教,按你所說,讀MSS ,較易按自己意願入到理科?

我以上講係選科過程,我哋係以科成績選科,不是以整體成績選科,因為據我小朋友所講,基本上佢身邊所有同學都會選到心儀科。我諗我哋學校情況有啲特別係,傳統上,高中人數比初中少唔少,所以選科都較易!

PTL_L 發表於 24-4-10 09:09
我以上講係選科過程,我哋係以科成績選科,不是以整體成績選科,因為據我小朋友所講,基本上佢身邊所有同 ...

咁好好!我都認為最重要讀到想讀既科!

bugmum 發表於 24-4-10 10:59
咁好好!我都認為最重要讀到想讀既科!

都係㗎,由其對嚴重偏科人士嚟講,唔洗太大壓力,如我小朋友為例,佢文科科目可以好好成績,但理科拖佢後腿,僅僅合格,如果以總成績選科,起中三讀咁多科情況下(中英數History 中史geog phy chem bio Econ ,已經唔計細科如music pe 等)即科科都唔可以差,先可以保證到選科主導權。但因為我哋係以科選科,所以我同小朋友講,明知弱既,冇興趣既,都唔會揀,所以盡力而為就算,唔好花太多時間同令自己太多壓力,佢曾經要求弱科補習,我打消咗佢呢啲想法,根本冇需要,咁最後,我小朋友都選到4C+3x+m。

回覆 eit2003 的帖子

完全同意。
學校是理科生,醫科生的搖籃。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊