用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 優才書院家長分享站 - Part 4
樓主: edea
go

優才書院家長分享站 - Part 4 [複製鏈接]

王國長老

原帖由 軍魁星 於 09-3-19 22:34 發表
下年一定影倒小墨魚.

唔緊要啦!

我果日都見到軍女跑, 好可愛呀!

原帖由 corliss_yu 於 09-3-21 16:28 發表
軍兄 :

我已看了你影的(遊戲日)相片,影得特別很好呀!! 特別是 Ming Ming 為 3A 班做啦啦隊的相。

原來你早走,唔怪得後尾唔見你們軍氏一家啦!

維園花展,你有無去影相呀? 有無佳作俾大家睇吓呀? ...
我走先, 佢地無早走.

edea, 佢跑第二咖 (由尾數上來).

原帖由 corliss_yu 於 09-3-21 16:28 發表
軍兄 :

維園花展,你有無去影相呀? 有無佳作俾大家睇吓呀? ...
我無去花展, 呢兩年都無去, 你地去左未?

王國長老

早晨啊軍生!

今朝我們的的士在你的車前面, 阻住你停車了

剛好下車時天好像倒水一樣, 幸好翠姐撐著大傘出來遮著小墨魚進學校, 我們都狼狽不已~

我進去後就見翠姐出去抱軍仔軍女進來, 真的好感動, 不過太大雨軍仔軍女頭髮都濕了, 軍女濕得多些, 頭髮上全是水珠, 書包也濕過哥哥, 我把tissue給軍仔抹, 我就替軍女抹了頭髮和書包, 看著小小的臉有點害羞, 因為她都不知道我是誰

這個星期仍會持續下雨, 我見有些小朋友穿了短衫褲, 其實我想至少至穿長褲了, 因為涼了很多, 早會時有冷氣和風扇, 要小心他們著涼.

原帖由 edea 於 09-3-24 10:30 發表
早晨啊軍生!

今朝我們的的士在你的車前面, 阻住你停車了

剛好下車時天好像倒水一樣, 幸好翠姐撐著大傘出來遮著小墨魚進學校, 我們都狼狽不已~

我進去後就見翠姐出去抱軍仔軍女進來, 真的好感動, 不過太 ...
早晨, edea, 尋是送完返學就返左大陸, 無睇到你留言添.

唔該晒你幫我個女抹面, 我問阿女有無講"唔該", 佢話:"梗係有啦! ", 咁.

翠姐真係令我好感動, 我地到既時候岩岩係最大雨既時候, 我停低架車準備同兩個仔女裝束好先落車, 點知翠姐已經摞住把傘過來敲車窗, 首先係個仔落車, 點知一踏落地就有灘水; 翠姐遮完佢入學校又返轉頭接阿女, 呢次佢一開門, 一手抱起阿女連書包, 抱到上街邊先放底, 阿女就唔洗踩灘水. 阿女連書包真係成五, 六十磅,  真係辛苦翠姐喇.  想落車多謝翠姐, 點知校巴又剛到, 我塞住校車個位(以為校車一早走左, 校車好少遲過我到.) 要立即走, 所以今早先有機會同翠姐講聲"唔該!"

edea > 果日倒緊水時, 你都有幫手遮落校車的小朋友

尋日看見,原來今期親X便X訪問左3位同學仔。

王國長老

軍生:

唔好客氣, 你成日幫我地, 我好樂意報答你呀 軍仔軍女都係非常有禮貌既好孩子, 兩個都好有禮貌講唔該, 真係好乖好乖!

我都欣賞翠姐, 並想以佢做榜樣, 所以如果下雨天, 我會記住出去門口幫手. 我諗冇邊幾間學校有翠姐咁好咁主動既姐姐, 出心出力. 尋日忽然倒水咁落雨時,我地落的士都幾狼狽, 當翠姐拎住好大把遮出現時,我覺得好似仙女出現(個頭有光環咁)呀!!! 好似好誇張, 但當時有人幫手真係好好多 翠姐身體力行, 令我明白幫到人真係好好. 我校有翠姐真好

hello-hi:

知唔知訪問乜野? 真係奇怪, 最近學校有乜野特別要訪問呢...?

是三位小學部資優同學仔,其中一位是旺角小二女生。

更正:應是小三.

醒目開學勳章

軍朋友 :

亞仔話上個星期二見到你返 TKO 影相, 尋日都有人影, 但係就唔見你, 佢又唔知影嚟做乜, 所以叫我上嚟問下你。

王國長老

原帖由 beesbees 於 09-3-25 13:40 發表

唔該晒, 我放工睇下仲買唔買到, 要捧下場囉!

原帖由 edea 於 09-3-25 17:11 發表

唔該晒, 我放工睇下仲買唔買到, 要捧下場囉!

我在Mcdonald's打書釘。。。

原帖由 beesbees 於 09-3-25 13:40 發表

本離誌訪問左10個資優兒童, 其中3個係優才學生。

旺角小二女生係陳主任個女。

OMG, 相中媽咪就是課程發展主任嗎? 我竟然認唔出.

醒目開學勳章

OK! 明白晒!

原帖由 軍魁星 於 09-3-27 09:28 發表
係, 上星期我有影, 今個星期忙d, 唔得閒去, 下星期如果仍有需要都會去幫手.  影嚟做乜就最好等待學校既官方公佈.  如果影倒你個仔既可以俾返Original file 俾你, 不過我就好似無影過.   星期二影果位就唔知. ...

我地需要一個大d既"失物箱".

王國長老

其實兩行中間太多空位. 小朋友失物好多, 我都估到唔夠位放, 咁快就爆晒棚.一係整個衣櫃咁大, 可以掛埋褸

王國長老

今晚好開心. 偶然機會同貼+一個家長去幫家教會拎復活蛋, 後來先知原來佢就係跳跳虎, 網上神交咁耐, 真係巧合 我地仲一齊食晚飯.

其實呢度仲有好多家長未見"真身".

原帖由 edea 於 09-4-7 21:47 發表
今晚好開心. 偶然機會同貼+一個家長去幫家教會拎復活蛋, 後來先知原來佢就係跳跳虎, 網上神交咁耐, 真係巧合 我地仲一齊食晚飯.

其實呢度仲有好多家長未見"真身". ...

我同軍兄由網友變成同校家長,最近仲變埋鄰居!
同中兄就變左做街坊!
‹ 上一主題|下一主題