用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 優才書院家長分享站 - Part 4
樓主: edea
go

優才書院家長分享站 - Part 4 [複製鏈接]

原來軍女都中招,阿仔都發燒請了兩日假. 不過週五已經退了燒,下午Daddy仲帶佢去釣魚

希望各位大人小朋友都身體健康! 做多些運動,早睡早起增強抵抗力! 一星期後見!

原帖由 軍魁星 於 09-2-6 10:04 發表

係啊, 阿女都中左招, 兩日無返喇.

原帖由 靚咪媽 於 09-2-9 00:53 發表
原來軍女都中招,阿仔都發燒請了兩日假. 不過週五已經退了燒,下午Daddy仲帶佢去釣魚

希望各位大人小朋友都身體健康! 做多些運動,早睡早起增強抵抗力! 一星期後見!

...

阿女上星期四已經退左燒, 不過尋日又返發, 阿哥都中埋招.  呢次真係論盡, 打左流感役苗都頂唔倒.

王國長老

原帖由 軍魁星 於 09-2-9 09:16 發表

阿女上星期四已經退左燒, 不過尋日又返發, 阿哥都中埋招.  呢次真係論盡, 打左流感役苗都頂唔倒.

Oh no, 軍仔軍女都中招 ,
希望兩個可愛既小朋友都會快d好番!

仲要小心軍b, b仲細抵抗力冇咁強, 可能要同哥哥姐姐隔離一下.

希望各MK分校學生早日康復,下星期可以重返校園!

呀仔上星期六上午返完學,(10B2月同3月頭逢星期六上午要返學,準備會考),Lunch時已經唔舒服。初時我仲以為佢中左招,好彩經休息後佢尋日已經好返。

hi, 361B,

知道阿仔嘅同年同月同日生日的同學仔病倒了, 特此慰問, 祝囡囡同哥哥早日康復, 旺角校早日復課!

隔離床位- 361A

原帖由 evaanson 於 09-2-9 13:42 發表
hi, 361B,

知道阿仔嘅同年同月同日生日的同學仔病倒了, 特此慰問, 祝囡囡同哥哥早日康復, 旺角校早日復課!

隔離床位- 361A
多謝大家關心, 希望病倒了的同學仔早日康複, 無病的同學仔繼續健健康康.

Thank you.  361A.

優中未學發展及IB Diploma

李教授响內聯網出左個中學部未來發展籃圖, 仲有一大堆有関 IB Diploma 既資料; 雖然主要係比中學部家長睇, 但係我地小學部家長都應該睇吓, 事關會影响我地仔女既未來。

原帖由 軍魁星 於 09-2-9 17:58 發表
多謝大家關心, 希望病倒了的同學仔早日康複, 無病的同學仔繼續健健康康.

希望軍仔/軍女快D好番, 大家都要小心身体, 人多既地方暫時少去D。

原帖由 joanthony 於 09-2-9 23:08 發表

唔好介意我又有野想問:
噤請問你地小朋友喺kinder 時上得多唔多課外活動, 同埋以咩為主呢? 我真係好想個仔入優才 (之前想佢入DBSPD, 但而家反而唔中意了), 我真係好想培育佢, 而家都成日睇書, 增加個仔既EQ等...亦 ...

主要有Piano,swimming,drawing and 普通話,但我們主要是為發掘興趣! 相信優才不會只看課外活動的多少為收生的標準,小朋友的表現及家長的誠意更為重要.

Hi, has anyone attended the talk「性情教育推廣周」講座  yesterday? I haven't gone as I're sicked last night. I'm having Flu since Sunday night, I thought I'm better so I went to GT to collect forms & meet Dr Chan in the morning then ended up in fever & chills, just stayed in bed !
My husband has gone but he didn't know what he needed to do so he said it's a bit messy at the beginning! [It's my fault, I dindn't have the energy to make more calls to get things arranged!] He said the talk was good, touching & inspiring,  Mr Chan, the speaker wanted to share many things so it's a bit of rush.

我有去,陳博士講得好好呀,有D真係自己架盲點,以前無想到到.(例如:同子女慶祝生日,六年來我把重點放在計劃怎樣和囡囡慶祝生日,卻沒想到重點應是引導她們去想想,她的生日是父母一直無私的奉獻,種種的犧牲,為她們的來臨及未來作好準備....要慶的不是生日,而是那天提醒我們父母的偉大,要教育她們,也提醒我自己要有感恩的心,不要因為忙而忽略了對父母的關心及愛!)當然還有很多分享....
原帖由 ecore 於 09-3-5 11:52 發表
Hi, has anyone attended the talk「性情教育推廣周」講座  yesterday? I haven't gone as I're sicked last night. I'm having Flu since Sunday night, I thought I'm better so I went to GT to collect forms &  ...

王國長老

我地尋日就睇左"我們明白了"話劇. very good. 香港人都係善忘, 平日生活忙碌, 已經開始淡忘地震事件.

陳校長謝幕好多歡呼聲.

最搞笑係我撞到梁老師, 梁老師話小墨魚尋日同顏老師講:"顏老師, 今日可唔可以唔好俾咁多功課, 我今晚要快d做好功課去睇陳校長."

dear friends,
如果復活節function有興趣幫手請聯絡我, 我係召集人之一, 我地應該下星期第一次開會討論. 有多d熱心人最好.

原帖由 edea 於 09-3-6 14:05 發表
.如果復活節function有興趣幫手請聯絡我, 我係召集人之一, 我地應該下星期第一次開會討論. 有多d熱心人最好.

復活節會有咩活動呀?  早D通知, 我而家正準備緊兩個仔復活節/term break做D乜。

王國長老

原帖由 中天英 於 09-3-7 00:27 發表

復活節會有咩活動呀?  早D通知, 我而家正準備緊兩個仔復活節/term break做D乜。

好呀, 知道左再通知你. 不過我地未開會. 應該今個星期開啦.

王國長老

軍生:

thank you, 運動會d相非常出色!

果朝早我凍到縮埋一角tun tun震, 見到軍生你上場, 我就好似食左定心丸, 知道一定有靚相睇  

雖然我都有影, 但我支"炮"同軍生冇得揮, 技術都完全冇得揮~

如果你唔介意, 我會將一d二年班既小朋友照片同佢地父母分享, 會講明係軍生大作, 先代表佢地再三多謝你.

原帖由 edea 於 09-3-16 18:12 發表
軍生:

thank you, 運動會d相非常出色!

果朝早我凍到縮埋一角tun tun震, 見到軍生你上場, 我就好似食左定心丸, 知道一定有靚相睇  

雖然我都有影, 但我支"炮"同軍生冇得揮, 技術都完全冇得揮~

如果你唔介 ...
分享無問題, 多謝你欣賞d相.  果日有事, 十點幾走左, 所以影得好少.  好似影唔倒你個女女.

王國長老

軍生:

影唔到小墨魚唔緊要啦,其他父母都受惠.

唔怪得後來唔見你, 原來你早走左.

今年天公真係造美, 冇落到雨. 不過我地都曬都紅晒.

原帖由 edea 於 09-3-16 21:24 發表
軍生:

影唔到小墨魚唔緊要啦,其他父母都受惠.

唔怪得後來唔見你, 原來你早走左.

今年天公真係造美, 冇落到雨. 不過我地都曬都紅晒.
下年一定影倒小墨魚.
‹ 上一主題|下一主題