用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會仁立紀念小學 仁立紀念小學家長區 (2)
樓主: 黃巴士
go

仁立紀念小學家長區 (2) [複製鏈接]

原文章由 wp-bn 於 08-1-17 12:05 發表
csy_ma,

見你咁講實在可以平衡返我啲心理, 我哋就係錯字都扣左10分, 本來好 希望在明天丫馬

是呀,所以我囡既成績雖然咁 ,近排俾他校既家長教得多,雖然都有d介意(因為佢有d句真係亂寫),都唔係太有感覺.

估計,只要佢保持閱讀習慣(雖然起步慢好多),到高年級自有改善.反而係英文,雖然佢今次都表現OK,但係同他校比較,都未必咁樂觀.英文既常用字較中文多好多,單靠書本學果少少,遠未足夠,所以學校先咁緊張請家長配合,一同為子女養成良好既英文閱讀習慣而培養氣氛.

據bk其他好叻資料搜集既家長分析(我引過佢blog既文章),到咗中學,公開試英文叻既幾乎集中九龍塘名校,仲贏其他九條街,我諗除咗關乎家庭背景,仲同閱讀風氣有關.至於中文,地區名校如林護,鄧顯等反較傳統名校好.最近聽家長分享,林護都唔係我聽返黎咁對分數勢利,中學生盛行玩blog,聽講佢阿囡就響網上同同學仔和老師交流讀史心得,指點江山,真期待有機會去睇吓

[ 本文章最後由 csy_ma 於 08-1-17 13:40 編輯 ]

差d唔記得講:學校壁報近排d數學動腦題好好玩,唔知會唔擺到家長日果日,都俾d家長估吓?

原文章由 wp-bn 於 08-1-17 12:12 發表
cookie,

你哋就好啦, 有得加小小分  在學校報考鋼琴, 係咪平啲ka, 係點先可以報名

唔係報考鋼琴,係報校際比賽.通常響報名日子附近,校內就會開咪宣傳,叫有興趣既同學去邊度邊度報名.不過用開咪既形式,對於低年級黎講未必好work,下次茶聚我會提出黎,請校方考慮下次寫埋響功課欄,等家長都知吓.係喇,下次茶會響:

08年1月30日(星期三)12:30pm-2:30pm(第一次)
08年4月19日(星期六)2pm-6pm(第二次)

各位家長有乜問題,記住要去問喎.我整理返d茶聚記錄(諗住遲d擺響PTA個網),都發現有好多舊年家長提出既問題,而家已跟進解決咗.唔知今年又會有d乜呢?今次加減分事件大概係其中之一,到時記住聽副校既官方解釋

原文章由 kswiss 於 08-1-17 13:34 發表
咩今日咁熱鬧既,唔通因為出面天氣寒冷!

都冇諗過有機咁好玩既,諗住免費咪去玩下囉!女女每次有收成的確好開心架!而且,D 菜真係好好食架,係街都買唔到呀!都係多得義工家長能帶動佢地,校長又咁支持.:victor ...

下學期都有班開,不過因為D肥料費幾貴,會收返$50蚊.不過,因為係義工家長既義務勞動,為公平同推廣興趣起見,聽講未必會收舊生.
但下學期應該仲有兩個免費既普通話唐詩朗誦同拼音班(唔記得有冇加埋唱遊),一個高年級,一個低年級.教低年級果位家長,就係同kswiss同wp-bn同班既靚女家長,我估咁筍既班都要抽籤,當然,係家教會會員優先既

王國長老

加減分呢個問題, 我同0的同事傾過, 原來好多學校都試過, 真係因為改作文作句無準答案, 純粹個人批, 有人手鬆, 有人手緊, 所以出現參差得太遠就會加減分來平衡............
(~'.'~)  (^.^ )*^-^*

今天在九型人格的講座中,見到頗多網中人  ,可惜,待我問完余生問題後,已趕收攤了.今天碰到的網上媽咪,抱歉!那時候沒帶腦,未能把您真名和網名相連,檔案架有點混亂,就像我當時的狀態一樣

覺得,余國健有點像黃子華,9號仔也可以吃演講飯,倒挺新鮮 (我以前有個吃演講飯的老闆,3號仔,就像余生說3號仔會如何進行演講般,全中!且真是樹上的了哥也給其氹下來,只是不長久而已).

不知二年級家長為孩子們溫習上次的常識範圍,有沒有清明節為何沒有指定的農曆日期的疑問?今天看蘋果程步奎的專題,才釋疑團:

我 們 還 習 慣 稱 呼 陰 曆 年 為 農 曆 年 , 因 此 , 導 致 一 些 人 以 為 農 曆 即 是 陰 曆 , 則 是 莫 大 的 誤 會 。

其 實 , 中 國 的 農 曆 是 陰 陽 合 曆 , 有 月 亮 的 陰 晴 圓 缺 作 為 標 準 , 計 算 月 份 ; 也 有 太 陽 的 春 夏 秋 冬 為 標 準 , 訂 定 農 耕 所 必 需 的 二 十 四 節 氣 。 這 也 是 為 什 麼 清 明 總 是 在 陽 曆 四 月 五 日 前 後 , 小 寒 總 是 陽 曆 一 月 六 日 左 右 , 大 寒 總 離 不 開 陽 曆 一 月 二 十 一 日 。

而 臘 八 與 陰 曆 年 就 不 一 定 了 , 每 年 都 不 知 道 會 落 在 陽 曆 哪 一 天 , 都 得 查 。 以 前 跟 陰 曆 過 日 子 , 不 用 查 , 要 查 也 只 是 想 弄 清 過 年 與 農 耕 節 氣 的 關 係 , 那 就 查 黃 曆 ( 皇 曆 ) , 也 就 是 中 國 傳 統 的 farmer's almanac 。  

原文章由 kswiss 於 08-1-21 09:15 發表
係呀!正呀!
你講起似子華,我都好認同呀!
佢真係講得好好,令我印象好深刻,又有幽默感,冇悶場.連在座既小朋友都被佢吸引住,好掂呀!
你講得啱!佢唔講都睇唔出佢係9號仔,見佢咁識講野,又識搞氣氛,咁我就 ...

我老公都好似係9號 ,人緣好,但工作上,都好似幾有原則性.可能9號有好多變種?
唔係太出主意既9號仔阿爸,加上唔係好想幫人負責任既4號仔阿媽,搞到先發射,後瞄準既8號仔傾向阿囡好惡.跟咗3年既舞蹈老師叫佢做管家婆,佢有時,簡直似我阿媽咁嚕囌我地,煩

不過響屋企外,倒表現極乖同有d近乎犬儒式咁守規矩,都係要同老師溝通吓,先至再摸準佢究竟係幾號

有關保姆車的問題

各位家長, 本人小女在仁紀就讀二年級, 由於本人將會搬遷至深井, 但問了現時這間保姆車公司, 他們就不會深井, 最遠去到麗城, 請問各位有冇其他保姆車公司可介紹, 謝謝各位

可將資料send my e-mail : [email protected]

原文章由 LW829 於 08-1-21 12:44 發表
各位家長, 本人小女在仁紀就讀二年級, 由於本人將會搬遷至深井, 但問了現時這間保姆車公司, 他們就不會深井, 最遠去到麗城, 請問各位有冇其他保姆車公司可介紹, 謝謝各位

可將資料send my  ...

好像沒有從深井直接到學校的保姆車,我在深井區上學所見,都是要轉車的.

回覆 #3 csy_ma 的文章

請問從深井返到仁紀需時多久?要轉幾次車?乘什麼車快捷方便, 本人所知深井區有許多小巴, 哪一些小巴會到學校附近? 望告知, 謝謝

原文章由 kswiss 於 08-1-21 14:16 發表

你又估我係哪一形號!

...

2號/7號?

至於8號...係,最初我都諗緊阿囡係3/7/8??可能我係幾隨意既4號,又烏龍,俾佢成日搵到位食住上,造成佢冇大冇細,仲煩過我阿媽,仲唔係霸道既8號仔? 最慘既係,8號仔對一d顯唔出佢優勢既野,可能好快會放棄,又在乎人地既眼光,咁就令我好有心理負擔:cry: .

原文章由 LW829 於 08-1-21 14:58 發表
請問從深井返到仁紀需時多久?要轉幾次車?乘什麼車快捷方便, 本人所知深井區有許多小巴, 哪一些小巴會到學校附近? 望告知, 謝謝

保險計,約一小時,轉一程的士既話,半個鐘都得.
要轉一次車.最好坐任何可以坐到既交通工具(不過96M唔係咁就)落到荃灣街市街附近,行去戴鱗趾診所前坐車.果度可以搭既車有:34,33A,同43(轉入商場地下既巴士站)號巴士,仲有89B之類,去葵盛或者葵涌邨既小巴,313號絕van都得,只是也繞道到葵涌邨.
有d家長,會揀在愉城轉保姆車.

csy_ma,

原來你都在場, 我去到啲人以經坐定定, 我兩母子快快閃去坐好, 完咗又人有三急, 去完廁所出來, 已經散曬! 所以見唔到你, 冇同你say hello

原文章由 csy_ma 於 08-1-21 18:07 發表

2號/7號?

至於8號...係,最初我都諗緊阿囡係3/7/8??可能我係幾隨意既4號,又烏龍,俾佢成日搵到位食住上,造成佢冇大冇細,仲煩過我阿媽,仲唔係霸道既8號仔? 最慘既係,8號仔對一d顯唔出佢優勢既野,可能好快會放棄,又在 ...
‹ 上一主題|下一主題