用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 怎樣知道教琴老師是否有料 ?
樓主: 3b
go

怎樣知道教琴老師是否有料 ? [複製鏈接]

Re: 怎樣知道教琴老師是否有料 ?

我諗係個別老師問題,我女以前係tom lee學,又係老師之前比人問左五分鐘,老師都補返比我架.....有時我去到,又有可能係我之前之前果個遲上堂,所以以後全部都遲d....老師用食飯時間頂返.....

gabrielmum 寫道:
你ge建議好好,可惜tom lee計得好盡。要老師半個鐘半個鐘0甘連續上。如果課後你想同老師傾0下小朋友ge0野,就會令下一個要練習ge小朋友白白少0左練習ge時間。
(因為我同小朋友一齊上,落堂我就唔駛問老師小朋友學習情況。上一堂個家長有時會問番老師小朋友情況,我明白佢ge需要。但佢問成5分鐘,我個小朋友就少0左5分鐘上堂時間-----佢上30分鐘堂咋,所以我會有不滿。)

而家我都想,如果第日小朋友自己上堂,我又唔想阻住下一個小朋友上堂可以點。

哦!原來係0甘!

多謝你提醒,0甘可能係我0地自己ge問題la。因為我0地上完鋼琴堂即刻上jmc(因為我費事同個仔走兩轉,所以4:30學琴,5:00上jmc),老師知道我0地唔係太遲得,所以都好準時落堂。

Sindy 寫道:
我諗係個別老師問題,我女以前係tom lee學,又係老師之前比人問左五分鐘,老師都補返比我架.....有時我去到,又有可能係我之前之前果個遲上堂,所以以後全部都遲d....老師用食飯時間頂返.....

請問有冇媽咪知道在北角(炮台山)城市中心商場的姓陳鋼琴男老師好唔好, 佢在學前教育雜誌賣廣告話1年5級, 3年8級. 但學費好貴.
thank you

大家好, 我是新會員, 見到呢個題目, 我身為一個鋼琴老師, 對呢個題目都好有興趣, 有興趣的地方係好想知道而家呢家長點睇鋼琴老師的質素.

我已經有十年的教琴經驗, 由於我係part-time的關係, 教的學生唔係太多, 但係都接觸過不同類型的學生及家長.

以我個人意見, 我認為找一個鋼琴老師佢的程度固然重要, 但係個老師本身有無heart去教先係最重要. 我見過好多老師上堂的時候, 學生有學生係房彈, 但係老師個人就出左去...亦有一些學生上堂時30分鐘入面有25 分鐘都係老師彈...之後就落堂...(這些有一部份係國內的老師, 但我知道他們本身的技術很高), 但並唔代表佢地識教. 所以我覺得有無heart去教係好重要.

其次係教學方面, 如果係初學...我建議搵一些老師係好注重彈琴時的姿勢, 因為我發現, 通常唔係跟我初學的學生, 他們的姿勢十居奇九都係錯....每每要花我至少三個月去改善姿勢. 如果姿勢正確, 學琴的速度相當亦可提高.

大家如果有任何有關鋼琴老師問題, 我希望可以盡量解答.
angel

個人意見是好老師不會宣傳以教自己的學生出1年5級, 3年8級 來宣傳吧...

pangpuiyee 寫道:
請問有冇媽咪知道在北角(炮台山)城市中心商場的姓陳鋼琴男老師好唔好, 佢在學前教育雜誌賣廣告話1年5級, 3年8級. 但學費好貴.
thank you

絕對正確, 不同的學生有不同的進度. 要幾多年學到幾多級係根據學生本身而唔係老師!!
angel

三年八級??  我就覺得好難, 除非小朋友非常勤力, 非常聰明, 我地做家長又非常合作叫仔仔囡囡練琴... 我諗仲要好多條件先得...

我囡囡以前想考琴考快d都唔得, 因為隻手未夠大, 所以有些歌曲總係彈唔好, 我地都係寧願佢慢慢練好技巧。

三年八級??

做乜要個小朋友咁辛苦,學琴係興趣,唔急得,佢有興趣自然個進度就會快。

怎樣知道教琴老師是否有料 ?

你觀察一下老師既學生多數係咩級,多唔多高級學生,咪知佢有無料。

另外,本人覺得其實老師經驗最緊要,重要識得同小朋友溝通,定時同家長傾下學生既進度和學習問題,還有老師自己要不斷進修,這樣已經好足夠。當然如果學到高級,那麼老師的qualification就第一位。

醒目開學勳章

hi,
  我覺得教琴老師是否有料,須一年半載才可感覺得到!暫時本人愛兒仍有興趣學習鋼琴(四級),我相信本人兒子的教琴老師一定功不可沒!其實一个老師有料,但提不起閣下的愛女或愛兒興趣學琴,想也是白費的!多一點同老師溝通及督促自己的兒女練琴才是最實際!本人亦會留意一些文化中心舉行的兒童交响樂演奏會或百老滙电影中心有関音樂的电影給我的愛兒欣賞。當然若發覺他/她沒有興趣学琴,我們亦須多鼓勵他們,所以每个月我都會抽其中一天陪我的兒子上琴課的(本人是在職人士)!若發覺是老師的問題,就要快快換老師了,不要再計較他/她是否有料了!

yuk hei mun   
我叫旭薯!我好乖乖,所以daddy,mummy and 哥哥好錫我......

係呀...通常我教琴第一樣最重要係先要同小朋友的關係亦師亦友...這樣他/她們對彈琴的投入度會大大提高.
angel

有冇好的鋼琴老師介紹?  請p.m. 我。

醒目開學勳章

hi kuenkuenmum,

pls check pm!!

yuk hei mun   
我叫旭薯!我好乖乖,所以daddy,mummy and 哥哥好錫我......

Can you pm me the teacher contact?  I'm living in Tsing Yi.

pls PM to me also. thanks a lot

tinetinew 寫道:
hi kuenkuenmum,

pls check pm!!

yuk hei mun   

pls PM to me the piano teacher information ??
thanks

loverbb 寫道:
本人真係對choose老師好有experience .....
仔仔之前都係grade 2 - pass (之前仲估仔仔唔努力,無天份) grade 2 之後轉左個老師 (老師係好高級的演奏級.音樂系..主修鋼琴) 之後仔仔 grade 5 141分... 比賽幾次都有獎 .... 下個學段仔仔會去考演藝學院
不要覺得仔仔or 小朋友有問題... 其實老師的影響老真係好大   

我覺得不同的階段應找不同的老師。

最初的時候一定要一位有耐心和愛心的老師,否則只會令小朋友討厭學習。

學了一段時間,如果小朋友還是很有興趣又肯犧牲時間練習,就應該找比較嚴格的老師。

如果為了考試...

個人覺得學習樂器的最終目標應該是享受音樂吧... :-|
laughin' to keep from cryin'

femme 寫道:
pls PM to me the piano teacher information ??
thanks

[quote]
loverbb 寫道:
本人真係對choose老師好有experience .....
仔仔之前都係grade 2 - pass (之前仲估仔仔唔努力,無天份) grade 2 之後轉左個老師 (老師係好高級的演奏級.音樂系..主修鋼琴) 之後仔仔 grade 5 141分... 比賽幾次都有獎 .... 下個學段仔仔會去考演藝學院
不要覺得仔仔or 小朋友有問題... 其實老師的影響老真係好大   
[/quote]

lovebb

Pls pm me the teacher's info. Thanks!

kuenkuenmum 寫道:
有冇好的鋼琴老師介紹?  請p.m. 我。
Can you also pm the info to me?
Thx!

‹ 上一主題|下一主題