用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院小學 有冇p1(2006) 家長,請進
樓主: lovebecky
go

有冇p1(2006) 家長,請進 [複製鏈接]

Re: 有冇p1(2006) 家長,請進

NKW 妳個女真係叻    我地個班都未派番黎, 不過都唔期望太高, 求其合格我都願喇.

小朋友喜歡英文係一件好事, 唔理講得

Agreed. 肯開口講英文係一個好開始,唔理講得

妳地英文班老師有冇用sticker鼓勵小朋友作答?有本sticker book比佢地,儲齊10個stickers可以換禮物.我覺得好有鼓勵作用.

我有時曾比個女用電子詞典查字,佢覺得好玩同時可以加深記憶,更可以跟住讀,然後聽番,又好似有番d自信喎!

Hi! NKW! My son also studies in P.1E and I like Ms. Law very much, especially the way she teaches Eng. Sometimes, my son would pronounce words in correct accent! Will you go to NP360 on 18/11? Let's gather P.1E's parents & enjoy the day!
IONA     

以我所知我囝囝1B班的MS WONG就無特別方式去鼓勵班小朋友,你哋1E班MS LAW 就好,會用Sticker book這些方法去吸引小朋友學英文,所以話如果嗰老師有心思及對小朋友加以引導的確會事半功倍喇。

Hi IONA

I totally agree with you!  My daughter this year is P2 & she was in Ms Law class last year.  Ms Law is a very good teacher especially in English!  

HI, IONA,
我曾去NP360呀, 亞女好想我同佢參與學校嘅活動,成日叫我做家長義工,"右"要我接放學,可惜要番工,心裡好"奈久".今次仲miss咗一堂英語會話, 而當晚仲要去飲添.  :cry:  不過我都想藉以呢個機會認識吓d家長和同學, 了解吓老師同學校吖嗎. 現在了解學校嘅機會已經比幼稚園小好多了.
另外我知Ms. Law 教其他班都有用sticker呢招.如1A班.
到時見啦!

係呀,Miss Law仲教埋視藝.我女好想上比比嫁,但係我想佢郁下跳下,而且為期一年唔知曾唔曾悶.妳仔仔上比比咁開心,有咩玩呀?又學到D咩呀?辛姑娘付責教咩呀?

最初考慮報唔報都15/16,同樣覺得會唔會好悶,因為我個仔係一個活躍的小朋友,咁佢見到其他小朋友可以上不同的活動堂,而佢就淨係上“比比”,會唔會唔開心呢?後來諗諗

請問"比比"是在課堂上還是課外活動呢? 2005年度一年級是沒有這課程的?

比比課程是在今年小一全日制中, 其中有一天下午是activities堂上的, 不過唔係全部小朋友一齊上, 如想參加便報名, 人多要抽籤.  其餘冇報名的同學, 就跟老師玩不同的活動.

"比比"課程是第一年run,唔知有冇記錯好似出年口有得學.
crabcrab如果妳今年冇得學的話,就可能只有小一先有得玩.

NKW無記錯呀, 今年係第一年run, 仲有就係小一至有呢個課程.
crabcrab, 想問吓你activities堂係咪小一至有呢?

Yes, my daughter is in P2 this year. She does not have any activities last year!  It is very interesting!  

As I was heard, P1 will have swimming lessons as well?  

Is it correct?

crabcrab,

你個女舊年P1無activities堂,咁今年P2有無呀?會唔會係因為轉

我諗activities堂都係今年新加的.   因為之前半日班, 上堂d時間都好緊迫, 都冇乜時間上activities.  我返而見到2年級以上有d課外是在課餘時間上的.  唔會好似我地而家咁全部在星期六上.

講開swimming lesson, 到時d小朋友都唔知搞唔搞得掂
唔知有冇得沖身, 又要自己換衫, 認真論盡   

想請問你們的小朋友昨天是否派了普通話上學期的温習紙,
工課手冊有寫到下星期考口試,咁係考試or測驗?
因我都唔知點同佢温習好?   

我諗應該係考試啦, 測驗只評估中英數常, 考試就評估所有科目. 都係go through課本和溫習紙d字咁溫, ok啩!
我反而擔心英文口試, 派咗speaking exam notes喎, 但無講幾時考, 有無人知呀? 我個仔無講開英文架, 對佢嚟講有d難度, 真係唔知點溫, 最怕佢到時唔敢開口講.

hoho1230:
派咗speaking exam note?我仔仔未派呀?我囝囝都好以你仔仔一樣,都唔肯開口講?真頭痛!   
‹ 上一主題|下一主題