用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 05-06年升讀小三的家長, 請進入(Part 2)
樓主: siulisa
go

05-06年升讀小三的家長, 請進入(Part 2) [複製鏈接]

Re: 05-06~升讀小三的家長, 請進入(Part 2)

浩朗媽媽
甘佢都好聽話咼, 甘佢依家係幾重呀? 但佢吾會覺得餓咩

Re: 05-06~升讀小三的家長, 請進入(Part 2)

wwyee:

我仔暑期時得 51磅, now 72磅 有 134cm 呀

唔好話唔好彩, 鬼知會走路咩

siulisa,
圖書館都幾快,可借到26期.
唔知幾時出新,今次好像隔了很久.

siulisa:

放學返來...叫肚餓 law, 食左個noddle, dinner 食唔落飯,
just 食送 law   

raccoon_dog
係呀, 真係幾快
本來我都排佐26冊就快借到, 亞仔話同學仔借比佢咼

上次爺爺睇住亞仔食佐成大碗飯眼都凸埋   
浩朗媽媽 寫道:
siulisa:

放學返來...叫肚餓 law, 食左個noddle, dinner 食唔落飯,
just 食送 law   

Re: 05-06年升讀小三的家長, 請進入(Part 2)

[quote]
joanneka 寫道:
siulisa
我返黎啦   今朝同細女去健康院所以請左半日假  :wink: [quote]

我上個月亞仔放假時已 check 左
仲驗埋眼 tim
一隻 125, 一隻 150 近視

你們要將一切的憂慮卸給神,
因為祂顧念你們
彼前 5:7

各位靚靚媽咪,
有關Tenses練習! TABLE OF THE TENSES
Form Three Grammar   
E-Learning-area.com
h教與學資訊庫
Tenses
Simple Present Tense Exercise
ENGLISH PAGE - Verb Tense Tutorial

fion414

嘩 ~~~ 多謝妳既分享呀 !!!
好鬼 "正" 呀.......

thank you so much !!!      

mandy

fion414

我以前都鍾意上網打麻雀game .....
E +    好耐無得玩 loo

mandy[quote]
fion414 寫道:
siulisa,
我都估到妳愛上了圍棋
但我就鍾意打麻雀game
[quote]

Re: 05-06年升讀小三的家長, 請進入(Part 2)

halala

如果無工人幫手....我林我已經上吊好耐 loo.

halala 寫道:
mansonwai,
努力!加油!好明白你的苦況,有時真係好難兼顧,有沒有請工人或鐘點幫手呀?

[quote]

fion414 & siulisa

我都有林過請補習老師...但經濟能力唔多 OK
仲有我已經比緊 $2,150 學費 $655 車費 $600 學琴
再加補習費.....想我死好 law.....

重點係我唔想亞仔太依賴.
我想佢知道自己唔努力一定要付出代價.
最 worse 係我唔想佢以為萬事有亞媽&亞爸可以用 $$ 解決

至於叫老公幫手...佢成日都唔係 HK.
下星期又要走....點同亞仔溫書呀 !!!

MANDY

[quote]
fion414 寫道:

mansonwai,
有冇試過請補習老師?可以幫輕一下!
[quote]
siulisa 寫道:
mansonwai
細囝大個佐好多喇咼, 好得意呀
大囝

mansonwai,
我個仔考試時, 我自己出定d題目, copy 工作紙及作業比亞仔做, 做完叫佢自己改, 然後要自己double check, 如果有錯再重做! (因為做得多佢就會習慣測試考試check卷) 如果做晒我會比佢, 咁佢夜晚先至會有精神溫習, 而我放工後只會同佢溫一溫重點及佢經常做錯題目, 希望佢慢慢習慣唔好太依賴我! 我又會買定d小玩具零食, 如果佢有心機做我d工作紙, 又或者自己check到有錯, 我就會獎勵佢!
小朋友都係要慢慢

fion414的分享
妳真係個叻叻媽咪

mansonwai
我記得有個朋友個職位做到好高, 佢同我地講, 佢同佢D朋友都會比小朋友讀返政府學校, 原因係依家個個小朋友都會學呢樣學

我都覺得對,而且現在的津校質素也很高。

[quote]
siulisa 寫道:
mansonwai
我記得有個朋友個職位做到好高, 佢同我地講, 佢同佢D朋友都會比小朋友讀返政府學校, 原因係依家個個小朋友都會學呢樣學

siulisa,
因為要番工, 所以一得閒會上網搵d exercise!
亞仔昨日考General Studies, 佢話check 到有10個錯, 有5個原本只係填ABCDE, 但佢寫左答案, 好彩後來見到立即更正, 另外有d係漏寫同唔小心, 好彩佢有double check, 如果唔係......都唔知要扣幾多分!!!   

fion414
囝囝好叻叻
佢甘細心妳應該老懷安慰   

fion414:

你仔好叻呀...肯覆卷..又check 到有錯...真係好叻,
好細心....媽媽真係功勞不小呀   

siulisa

我開始都認同妳既講法
咁橋既....今晚我老公先問我比唔比細仔讀培正

我話唔好....
1. 我覺得培正都係一般, 無以前咁好
2. 都係覺得慳番每月 $2,150 比細佬學其他野仲好

siulisa 寫道:
mansonwai
‹ 上一主題|下一主題