用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 八大是否應降低宿舍豪華舒適度,讓更多的本地生有宿舍住 ...
樓主: Arabellahk
go

八大是否應降低宿舍豪華舒適度,讓更多的本地生有宿舍住 [複製鏈接]

有網友認為香港的大學宿舍不緊張,那為什麼香港很多大學都在建宿舍?而且數量很多。大家可以看看從今年起,除教大、嶺大(這兩所大學的宿舍應該已達標)其他大學陸續預計建成宿舍宿位的數量。
2023年港大黃竹坑約1200,2023/2024年浸大1726, 2024年科大1551, 2024年(原2026年)城大馬鞍山白石2000多,2025年中大聯合書院250 ,2026年理大何文田1200,2027年城大九龍塘1680,2028年理大九龍塘1680。

大學起宿舍,關唔關大學排名“設施”計分一項?吸引大陸學生黎,又可以“國際化”一項加分?我求其噏,唔知係咪㗎?

Yanamami 發表於 23-9-16 17:27
大家起宿舍,關唔關大學排名“設施”計分一項?吸引大陸學生黎,又可以“國際化”一項加分?我求其噏,唔知 ...
大學排名,好似沒有‘設施’這一項。

Yanamami 發表於 23-9-16 11:47
我有個同學個女去UK讀,單人房宿舍,住了一年喊住同阿媽講唔掂,要共用廁所頂唔順,要改租貴啲既ensuite.:j ...

英國果班因為有好多en-suite 嘅宿舍單位提供,所以我識嘅大部份同學都係住呢種單位。反而美國有好多雙人房同香港一樣,所以冇比較冇要求。當然Y2之後可以出嚟租屋,佢哋會選擇出嚟搵地方住,平過campus housing

大家起宿舍,關唔關大學排名“設施”計分一項?吸引大陸學生黎,又可以“國際化”一項加分?我求其噏,唔知 ...

的確是為了吸引「國際生」。

大學起宿舍,關唔關大學排名“設施”計分一項?吸引大陸學生黎,又可以“國際化”一項加分?我求其噏,唔知 ...

宿舍應該不是吸引大陸學生的主因。大學起宿舍畢竟數量有限,應該主要供給香港本地學生,因為香港大部分大學的目標是保證本科生能至少住宿1年。理大的目標好似要改為2年。當然大陸生保證住宿期較長,如嶺大已達4年、中大3年,科大2年。

大學宿舍主要有2種模式,一種是全宿製,學校保證所有學生在學期間有宿舍住,如中國、俄羅斯的大學。另一種是申請競爭製,不能保證所有學生有大學宿舍住,如英國、香港的大學,但宿舍條件通常比全宿製好。目前宿舍沒有統一的國際標準,如果排名機構將來將宿舍計分,應該會搞出一套國際標準。即使是同一模式,各個國家和地區的宿舍標準也不同。英國很在乎私人空間,帶衛生間的宿舍比例很大,不帶衛生間的2人間非常少。美國也非常在乎私人空間,土地也比英國多很多,但不帶衛生間的2人間比英國多很多。香港雖曾被英國殖民近百年,但沒有照搬英國的宿舍標準,而是根據香港實際情況制定自己的宿舍標準,帶獨立衛生間的宿舍比例很少。

Arabellahk 發表於 23-9-17 15:13
大學宿舍主要有2種模式,一種是全宿製,學校保證所有學生在學期間有宿舍住,如中國、俄羅斯的大學。另一種 ...

澄清一下,美國的大學宿舍,沒有「申請競爭」;普遍是要求freshman 一定要住一年宿舍。朋友全家住麻省,孩子在in-state唸大學,距離屋企好近,但都要入住大學宿舍。我估係為咗讓已建成的宿舍有人住,不會丟空。

至於二年班之後,就各自精彩。有些同學是全費奬学金連住宿,又或者唔想麻煩,就會選campus housing;有些追求自己生活的、又或貪便宜一點,就會搬去租apartment/house.

另外認識一些後輩在澳洲Sydney 唸書,campus housing也是不足夠的,所以市場上會有私營的學生公寓,在大學附近,全幢大廈有不同隔格的單位,按價錢選擇。英國倫敦也有不少這種住宿安排,朋友們的子女都是這樣租住單位。

Arabellahk    發表於 23-9-17 16:56

Radiomama 發表於 23-9-17 16:36
澄清一下,美國的大學宿舍,沒有「申請競爭」;普遍是要求freshman 一定要住一年宿舍。朋友全家住麻省,孩 ...
谢谢澄清,看来大学宿舍模式分为全宿和非全宿较好。

隨著各國和地區的經濟實力不斷增強,未來教育投入會進一步增加,大學宿舍無論是數量還是舒適度應該都會得到改善。很多國家和地區可能會出現全宿和非全宿共存。

回覆 Arabellahk 的帖子

其實應該要求政府撥款起宿舍,而不是將學生擠在一起。人對生活要有基本的要求。要退回五十年前的憶苦思甜,誰願意自己去做就夠了。

Arabellahk 發表於 23-9-11 10:18
所講的豪華不是真正的豪華,只是相對於過去那些4人間、6人間、甚至8人間。為什麼大學不能先保證數量,再改 ...

近年自由主義當道, 個人私隱等抬頭, 有無可能回到過去住大房?

我理解承傳殖民教育, 大學宿舍係大學教育之重要一部份, 跨系跨年級社交等等, 不純粹是住宿安排縮短上學距離... 但近代年輕人係我們家長棒捧在手心長大, 趨向個人主義些, 不少也不想住宿舍囉...

BTW, 據我理解國內大學住宿是更傾向住宿安排為了, 不少是大學同班同學為ROOM MATES, 有點不一樣!

其實樓主有冇去過學生宿舍?而家已經係只得上下格-張床同-張書枱,比起劏房-百尺有獨立屎坑仲細!樓主想減埋張書枱?定孖舖床位?定改為三格床定潛艇四格床?

會不會真係有平行宇宙?同一件事,每個人所見所聞都不一樣!

個人覺得:大學宿舍,3-4人一間更加合理。
朋友個女係本地大學讀書(四大之一),住係兩人間,里面有兩張床、兩張書枱,兩個衣櫃⋯⋯因為兩個都係本地學生,所以佢哋都好少住係宿舍。朋友個女一個星期最多住三、四日,而佢嘅室友就更加少,一個星期最多住一日,倆人連碰面機會都好少,所以朋友個女覺得自己好似住咗單人房。
其實嗰間大學,宿位係緊張以及不足嘅⋯⋯個人覺得其宿位如此安排,資源的確有啲浪費。一間宿舍,其實完全可以上床下枱,變成3-4人宿舍更加合理。
有啲人可能覺得3-4人一間,缺乏私隱。其實:如果佢真係好注重私隱,咁就唔應該申請學校宿位,去租學校附近嘅私樓豈不更好,當然前提係佢經濟可以負擔得起。

Arabellahk    發表於 23-9-23 14:42

Ella01 發表於 23-9-23 11:58
朋友個女係本地大學讀書(四大之一),住係兩人間,里面有兩張床 ...

呢啲情況,其實係你朋友個女及佢同房根本唔應該住宿舍,放番間房出嚟俾其他學生住。

Radiomama 發表於 23-9-23 15:54
呢啲情況,其實係你朋友個女及佢同房根本唔應該住宿舍,放番間房出嚟俾其他學生住。
...

制度有問題,而且呢種情況肯定唔止一單⋯⋯
如果改為3-4人一間房,嗰兩個女仔可能都唔一定會申請宿舍。
嗰間宿舍幾年前已經放番出去啦,因為佢哋已經畢咗業

如果為嚇阻公主/王子去申請大學宿舍而將房間變成4人間,對嗎?

當年我有幸可以在2人間的宿舍享受讀書生活,無理由在30年後行倒車。

Ella01 發表於 23-9-23 11:58
朋友個女係本地大學讀書(四大之一),住係兩人間,里面有兩張床 ...
我想問佢地自己唔住,做乜要霸住間房?

Arabellahk 發表於 23-9-11 10:18
所講的豪華不是真正的豪華,只是相對於過去那些4人間、6人間、甚至8人間。為什麼大學不能先保證數量,再改 ...

參考依家有提供住宿的中學,的確有4人間,甚至6人一間。也有床 書檯,衣櫃,有洗手間,感覺都算整潔舒適。不過,中學生要求比較多,例如幾點要熄燈瞓覺,大家生活也比較規律。
大學生好難要求作息時間,如果一個人顛倒黑白,其它宿友會唔會好難頂。

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊