用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 (新手一問 )請問直資小學優點?(甚麼比津校吸引) ...
樓主: 暴龍Daddy
go

(新手一問 )請問直資小學優點?(甚麼比津校吸引)   [複製鏈接]

hha 發表於 22-8-26 18:05
咁就會變咗有錢有得揀,有錢嘅人可以隨時搬屋貼近心儀名校入學。
咁幾時都係有錢就多選擇啦,外國你有錢一樣可以讀私校或IS. 如果可以做到全部就近入學,久而久之每間學校嘅成績就會拉返平均啦。到時何來有名校/名校區?你估住九龍塘嘅學生真係會聰明啲咩?!

我有唔同睇法,這只會增加搬屋率,大家衝去名校區入讀當區名小。益咗地産經紀。這假設其實跟政府政策類似,希望各區有私樓公屋,拉近各區財富距離,但成果不理想。現實是有錢都想住半山,追求優悅感。

ok3 發表於 22-8-26 21:22
咁幾時都係有錢就多選擇啦,外國你有錢一樣可以讀私校或IS. 如果可以做到全部就近入學,久而久之每間學校嘅 ...

英國政府中小學就係就近入學,咁係咪冇名校區?你嘅假設係認為學校唔會為小朋友增值,依家香港官津小學七成學位都係同區就學,跟random次序優先入讀,以你理論應該全部官津小六學生都係一樣水平,結果呢?!點解有一二三線學校分咗出嚟?!家長自己有冇分名校區?!

另外,九龍塘比起天水圍上水d學生未必聰明d,但我相信普遍會醒目d叻d,係因為家長背景/成長環境質素/朋輩等一定有影響,唔係單單住入去就聰明d。

hha 發表於 22-8-27 10:01
英國政府中小學就係就近入學,咁係咪冇名校區?你嘅假設係認為學校唔會為小朋友增值,依家香港官津小學七 ...
其實去返問題嘅核心,咪就係家長囉。如果大家要追名校,莫講話7成,就算10成就近入學又如何,家長一樣會搬去該區。不過你講出個重點,就係九龍塘啲學生比起天水圍嘅點解會叻啲醒目啲,咪就係因為住九龍塘嘅人普遍較富有,多資源培育個小朋友囉。
‹ 上一主題|下一主題