用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華 vs 陳守仁 vs sfa
樓主: fadgare
go

英華 vs 陳守仁 vs sfa   [複製鏈接]

RonnyBB 發表於 18-10-23 15:21
認同很多學校也要學樂器
但是有些學校看樂器很重,會計分
有些則比較自由

我諗你想講嘅應該係呈分試會唔會將音樂科嘅成績都呈上教育局,係咪?因為所有學校嘅音樂科都會計分果喎?

sunnymama2 發表於 18-10-23 13:15
乜唔係間間課外活動都要比錢嗎?其實完全唔參加課外活動亦可。

樂器豐儉由人,平的中國笛百幾蚊,貴至管樂 ...

識幾個以前讀 YW 都 complain 學緊鋼琴唔幾,一定要學樂團有嘅樂器

RunningPig 發表於 18-10-23 21:32
識幾個以前讀 YW 都 complain 學緊鋼琴唔幾,一定要學樂團有嘅樂器
係,我都有complain
其實我想知有邊間學校要學樂器,鋼琴都計呢。我只知LHT, 仲有邊間?

fadgare 發表於 18-10-22 21:58
如果呢幾間有offer,請問會點揀?

英華: 中小,男校一條龍,要一藝

英華/陳守仁係一組。

如想留命抽津校,留SFA。

如不,英華係一句到尾。

如果諗著讀著先,中學過國外或返祖家(有護照者)讀TSL。

sunnymama2 發表於 18-10-23 13:15
乜唔係間間課外活動都要比錢嗎?其實完全唔參加課外活動亦可。

樂器豐儉由人,平的中國笛百幾蚊,貴至管樂 ...

好多直資包一兩樣課外活動。

有D 樂器都有免費班,睇你抽唔抽到。

sunnymama2 發表於 18-10-24 07:29
係,我都有complain
其實我想知有邊間學校要學樂器,鋼琴都計呢。我只知LHT, 仲有邊間?
...

有D 口琴,牧童笛都計。

係入樂團唔計鋼琴,考音樂科其他小樂器都係。

joygigi 發表於 18-10-23 14:48
如果小朋友受谷,又有信心佢學術,sfa可以轉到神校,過往好多例子

如果係課業優先,SFA係好選擇。

樂器費時費錢唔少,特別係仔,唔少真係唔鍾意樂器,拉牛上樹確係無謂。

SFA單簡好多。無論係咪昇上神台,打好個底,都係有長遠幫助。

retriever 發表於 18-10-24 07:44
英華/陳守仁係一組。

如想留命抽津校,留SFA。
學術程度來說,請問英華同SFA是否差不多呢?

retriever 發表於 18-10-24 07:58
SFA單簡好多。無論係咪昇上神台,打好個底,都係有長遠幫助。
我好buy呢句。就算考插班不成功,希望也能打好個底。

fadgare 發表於 18-10-24 09:42
我好buy呢句。就算考插班不成功,希望也能打好個底。

何謂打好過底,仲要考慮時間性既因素,太早要比同齡打既底更厚,未必係一定對~~~

路過
阿仔中一幾個同班同學都是sfa 畢業. 好乖好醒目英文好好 (阿仔普通津小, 英文真係差三班), 大家都異口同聲話, 過去六年都是讀書讀書, 好鬼辛苦

小朋友樂團出去比賽都會撞到YW,話YW音樂方面好勁!

不過小朋友曳曳就比較多,可能男校都係咁

mcl203 發表於 18-10-24 10:03
何謂打好過底,仲要考慮時間性既因素,太早要比同齡打既底更厚,未必係一定對~~~
個底唔好俾你搏大霧入到band 1中學都跟唔到,有底點都好過無

Lingcheung 發表於 18-10-24 10:09
路過
阿仔中一幾個同班同學都是sfa 畢業. 好乖好醒目英文好好 (阿仔普通津小, 英文真係差三班),  ...
英文我不擔心,我反而希望佢中文好些。所以中小也是理想的。辛不辛苦看個人,我識人就話不覺得辛苦。

fadgare 發表於 18-10-24 10:17
個底唔好俾你搏大霧入到band 1中學都跟唔到,有底點都好過無

KG升小學乍喎,唔使咁快去打好個中學底~~~

mcl203 發表於 18-10-24 10:23
KG升小學乍喎,唔使咁快去打好個中學底~~~

有啲人揀一條龍都係為咗中學, 咁揀一間學術型小學為咗打好個底上中學也合情合理

叻仔超班的, 入到呢3間都不會有問題, 比心機, 一樣會升B1A.  "神校" 中學,  大家可以了解一下, 一年有幾多YW仔轉升其他B1A 男校就知.  我知道今年超過10個升讀加多利山男校. 上文都有家長分享, 升另外一間男女校都不少.

有yw offer, "進可攻, 退可守",  直升書院, 一大班同學, 真係好鬼開心.  考到其他B1A 中學, 又可以..  

無得輸

利申: 阿仔不力, 當年考呢三間連2ND IN 都無, 上年考YW 書院都入不到2ND IN, 陰公.

Lingcheung 發表於 18-10-24 10:34
叻仔超班的, 入到呢3間都不會有問題, 比心機, 一樣會升B1A.  "神校" 中學,  大家可以了解一下, 一年有幾多Y ...

請問一下,那裡可以見到YW升中的資料,網站我是找不到⋯謝謝

回覆 babywish 的帖子

據我知道一向不公開的,  阿仔今年剛升中, 都是從相熟朋友口中得知, 轉升另外一間男校的約數. 坦白講, 我只知今年的少少資料, (9月3號不少人post 開學相在FB, 大家咪知)  

Lingcheung 發表於 18-10-24 10:51
回覆 babywish 的帖子

據我知道一向不公開的,  阿仔今年剛升中, 都是從相熟朋友口中得知, 轉升另外一間男 ...
I see, thank you!!
‹ 上一主題|下一主題