用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 基督教服務處 ~大坑東幼兒學校~
樓主: loklok0104
go

基督教服務處 ~大坑東幼兒學校~ [複製鏈接]

Re: ~大坑東~新生講座會

To all:

the following web site with name label.

http://www.hkiou.com/

mandymfl, chavezmama,

我無做織布名字呀, 我問過幾個同事, 佢地都話唔需要,用鉛子筆寫係衫內既麥頭已ok, 就算洗衫亦唔會退色, 我試過, 又真係喎.  毛巾盒我已買左兩個, 有大毛巾及細毛巾, 重貼左樂樂仔個樣係名貼到添, 好過癮架

至於 “被”,老師們就建議家長可以搵d小朋友喜歡既公仔圖案縫係張被, 但我個人覺得學校既被質地唔係太好, 所以我用左宜家傢私小朋友被(以前買落)套入, 又岩岩好喎, 只係有一邊闊左約4”, 我就自己加工縫製, 出離效果又幾好喎, 仔仔非常開心, 因為佢知道呢張被係佢以前用開, 所以特別有親切感.

學校的確有好多蚊架, 上個月我仔仔被蚊咬到隻腳紅紅腫腫, 腫到成個權頭咁大, 重要睇醫生添, 後來我打電話去問蘇副主任, 佢解釋石硤尾係蚊患區之一, 所以特別多蚊, 但學校已加強防蚊措施, 每星期都有專人滅蚊, 每間課室既窗縫亦有嘖花露水, 小朋友上天台玩時亦會幫佢地嘖花露水, 如落完雨會避免上天台活動, 雖然學校已做左好多防蚊措施, 但返學前及放學離開學校亦好容易被蚊咬, 所以我而家每日返學前都有同仔仔嘖蚊怕水, 已家真係再無蚊咬, 之前用蚊貼都唔得, 可能仔仔返到學校已“滅”左爪!

mandymfl,

毛巾唔好買得太細又唔好太大囉, 我以前係買 $10 for 6 個 d.

學校有蚊架, 我以前都係同個囡嘖定蚊怕水先上樓.  效果好好, 學校都會幫佢地噴花露水架 !!

Tammy, loklok,

我都係買左$10/6條的毛巾仔, 等我試吓放在囡囡背脊睇吓ok唔ok, thanks.

你地係唔係用off果隻蚊怕水? 因聽聞有d唔係好得!
我同囡囡都好野蚊, 睇怕我地兩個出入都要用蚊怕水!

加個用開的被套又係一個好方法, 同大家傾吓真係學到唔少野, thanks!

毛巾係唔係一定要用毛巾盒裝著呀? 大毛巾有咩用呀?

mandymfl

今年的畢業典禮係7月25日, 係9園聯辦的. 仔仔有份表演話劇呀.  其實佢宜家日日唱畢業歌, 聽到都好感觸, 回想當年佢初初返學, 日日喊, 扭計到咁快畢業啦....

防蚊產品可以考慮試下 little forest防蚊膏 (jusco有), 全天然成份, 氣味都好.

毛巾係唔係一定要用毛巾盒裝著呀? --- 不需, 每日將毛巾清潔的毛巾放入膠袋, 再放落書包, 大肌肉活動時間後, 姐姐會幫佢地換, 污穢的放返入書包回家洗.

莎莎,

原來jusco有防蚊膏買, 重係天然添, 等我都去買番支試吓先, 因為而家用緊果隻off蚊怕水始終有化學成份, 每日返到屋企都切低同仔仔沖洗.

我又學到野啦, 真係唔該哂!

唔知你仔仔派小學派得好唔好呢? 是否頭三個志願呀?

我路經朗豪坊時,樓下小巴站旁的鋪位見到有做名字織布的檔口,但是流動性質,我可幫你
Chavezpoon

loklok0104

唔洗客氣.

我仔仔派得唔錯. 第一志願. 其實我係38區, 得8間小學選, 我又無將大熱門放第一位.  所以競爭無咁大.

宜家的小學派位, 係純悴係有無分同有無運氣.

莎莎,

唔該晒!

樂樂仔下星期一學校(D班)係天台水池有"水戰"呀!

要帶泳褲, 水鎗, 大毛巾, 我諗............一定會好好玩

nil

loklok,

玩水戰一定會好開心, 學校生活真係好, 有咁多野玩!

hi all,

冇上嚟幾日原來已經多咗咁多資料!
莎莎 & Tammy,多謝晒你哋咁樂意回复!

mandy,
你真係好勤力取經 ~ 勁!睇嚟你預備得七七、八八喎!
我叫伯謙 - 媽咪叫我Bebe,我係2003年10月23日出世,依家有28磅、89cm高、啱啱2歲啦!! ***** Singapore trip ******* SINGAPORE TRIP PHOTO - LOT 2

cherly,

唔駛客氣 !!  係呀, 大坑東的家長都好忙架, 學校逢節日都有活動.  同埋學校係活動教學, 好多時都要上網找資料.

cherly,

未呀, 好多野都諗著遲d先買!

Tammy,

囡囡返學第一個節日就係聖誕節, 唔知學校有咩玩呢!!

mandy,
死啦,我完全未開始買嘢呀!
係呢,你讚唔讚成列個表出嚟等大家補充,到時大家按表預備,咁人人都唔會做/買漏嘢啦!
我叫伯謙 - 媽咪叫我Bebe,我係2003年10月23日出世,依家有28磅、89cm高、啱啱2歲啦!! ***** Singapore trip ******* SINGAPORE TRIP PHOTO - LOT 2

[size=medium]開學物品表
校服 x 2
運動服 x 1
外套 x 1
校褸 x 1
書包 x 1
黑鞋 x 1
運動鞋 x 2 (一双放學校)
小毛巾(吸汗用) x 2
小毛巾(沬手/面用) + 毛巾盒 x 1
家庭照 (開學時放書包) x1
午睡套裝(在學校已買) x 1 – 要縫上名字 / 公仔作識認

如有錯漏請大家補足, Thanks!

mandymfl

囡囡返學第一個節日就係聖誕節, 唔知學校有咩玩呢!!----
之外有親子聖誕吊飾設計比賽,當日有聖誕party, (先生會扮聖誕老人), 玩遊戲, 食聖誕大餐, 又有聖誕禮物.  總之好開心.       

開學物品表
校服 x 2
運動服 x 1
外套 x 1
校褸 x 1
書包 x 1
黑鞋 x 1
運動鞋 x 2 (一
Chavezpoon

chavezmama :

要買書包呀.買咩書包?我個女好細粒架,佢點揹書包呀?可以係邊度買?
‹ 上一主題|下一主題