用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果小一冇人考直資,會否冇真資學校存在 ...
樓主: lawsonmoon
go

如果小一冇人考直資,會否冇真資學校存在 [複製鏈接]

回復 lawsonmoon 的帖子

lawsonmoon 發表於 12-11-17 15:43
尼D就係正正我講既不公平lucky draw,住名校區當然唔想俾人爭。但我覺得叫得lucky draw就應該係fair play。 ...

唉,Simpleway,算罷啦,唔好浪費時間啦,成人係人地既thread做塘邊鶴,如果你有道理就自己發個thread,大把人覆你啦。我係講緊住天水圍既人自己選擇去唔去九龍塘咁遠讀呀。
想請教你俾EK息屏有乜criteria呀?你比較有經驗呀。I promise,如果EK息我屏,我就唔再上來啦。

simpleway 發表於 12-11-13 15:34
**** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ****
又俾我講中,唉!

回覆:如果小一冇人考直資,會否冇真資學校存在

我只是一名普通的家長,對此題目並不熟悉,但看到大家的討論,令我想到以現時的制度走下去時,將來的教育及社會局面會變成怎樣呢?是整體社會想見到的,還是不想見到的呢?這值得我們冷靜客觀地思索嗎?尤其是我們的從政者。

又可能將會多一間轉直資的傳統名女英中了。

http://news.mingpao.com/20121228/gaa1h.htm

小小媽咪

swmami 發表於 12-12-28 09:34
我只是一名普通的家長,對此題目並不熟悉,但看到大家的討論,令我想到以現時的制度走下去時,將來的教育及 ...

那時相信會競爭比現時更加激烈

swmami 發表於 12-12-28 09:34
我只是一名普通的家長,對此題目並不熟悉,但看到大家的討論,令我想到以現時的制度走下去時,將來的教育及 ...

多謝,一篇很有heart既報導,完全講出我想講既嘢。網上又冇人識我,我只係想講返D自己覺得公道既説話,人地扣我咩帽子都好。我兩個小朋友不是將會考小一,已在國際學校就讀,待他們上high school後舉家也不會在HK生活。我只想講連寒窗苦讀,努力上游既機會都減少而導至既隔代貧窮,係有社會成本,社會代價的,最終係HK人自己受番!林超英反對其母校縮班都係有相似既睇法。我覺得最底限度直資只可以批給新辧既學校。文中提到2010年既直資報告,批評學校批出既助學金額長期偏低,我覺得只有兩個可能:一就如文中所講,草根學生諗都唔敢諗,不會報;二就係學校根據個人资料,做了手腳,只有一個低百分比學額給草根學生。我覺得政府用立税人錢,就應該要立法直资收生用Need-blind admission policy而唔係指引,看看尊貴既教育界有冇人敢犯險。

sheffield 發表於 12-11-12 09:35
對我來說,部份直資的價值不在於成績,而是教學模式,語言發展和資源/設備。部份直資新貴根本連公開試(由自 ...
有些新貴直資雖然有最新的文憑試成績, 但班同學可能唔係由小一開始讀起的, 好多係由傳統津小官小轉過去, 所以, 要等多幾年先知新直資的真正成績, 現在好難有定論.
‹ 上一主題|下一主題