用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: mackyfungng
go

09/10 K2L [複製鏈接]

p.1 talk

sorry, can only check the message now.  So is ying wa a very good school? Everyone wants to get in! I have called them but too late, so missed that talk.  Pls share what you have heard from the talk! Thanks a lot!

原帖由 mackyfungng 於 09-8-21 22:36 發表
moonychan & angellychan,

歡迎你地, 日後多啲交流.

我so far只去過英華小一簡介會, 12/9 會去禮賢, 你地會去嗎?

Kuyu0905,

sorry, 我不是話你, 請勿誤會, 其實我而家上班時間都不能上網, 只可晚上同你地傾計,  ...

angellychan,

不用緊張, 你聽明年個talk仲趕得切.  
聽完英華個talk, 覺得好impressive, 尤其他們那句' schools are not designed for boys' 什為認同, 他們會唸一些男仔鍾意嘅題目來引起學生學習嘅興趣, 睇 video 都覺得小朋友好開心, 不過真係好難入, 舊年 1800 人報名只收150人, 仲要部份係必收生.

12/9 仲有禮賢及培橋簡介會, 如有興趣, 不要錯過

原帖由 angellychan 於 09-8-30 17:26 發表
sorry, can only check the message now.  So is ying wa a very good school? Everyone wants to get in! I have called them but too late, so missed that talk.  Pls share what you have heard from the talk!  ...

All,

我今天請了假送囡囡上校車, 幸好她都沒扭計, 希望她能順利過渡, 你們小朋友今天第一日開學如何?

這裡大部份是男生, 不知我們這班K2L的男女比例是多少呢?

kuyu0905,

上次註冊日, 有7-8 個男仔, 但得1個女仔咋, 我估這班都不會太多女仔

見其他班講左好多返學發生嘅事, 但個仔什麼也不講我知, 真比佢激死

我見你係k1F仲有傾計及有 gathering, 真的很羨慕, 舊年我個班因只得3個媽咪 chat, 所以無開topic, 同其他媽咪都唔熟, 所以見到你地甘開心, 真是得個恨字

moonychan,

我而家想安排平日早上比個仔返2 日興趣班, 以你經驗, 小朋友下午返學會唔會覺得好tired呢?

原帖由 kuyu0905 於 09-8-31 17:17 發表
All,

我今天請了假送囡囡上校車, 幸好她都沒扭計, 希望她能順利過渡, 你們小朋友今天第一日開學如何?

這裡大部份是男生, 不知我們這班K2L的男女比例是多少呢? ...

mackyfungng

我仔校車條線係mos線, 唔經沙田呀. 係灰紅車.

mackyfungng

o衣. 英華係直資, 唔係人人平等咁考咩, 點先係必收生呀???? 可能我唔係太熟, 唔係好明白呢 :p

另外, 我 friend 個仔今年考英華, 佢話2000人交表呀.....佢收到通知, 9月19號first in, 7至8個人一group in 先, 跟住就要個別見校長. 嘩, 個校長真係會見晒? 真係口水都乾.

我仔話今日冇寫字, 冇做功課, 只係玩,食完茶點就差唔多放學喇。

仲有一粒糖派左返來。

但你地有冇帶暑期作業返去交呀? 我有放響書包,但冇郁過咁袋返返來。。。。我抽返起,唔交了。

mackyfungng,

唔緊要啦, 有時間在這裡也會知道很多學校發生的事情, 我囡囡上年也不是太肯說學校裡的事的, 今年多了一些時間陪她, 希望有改善.

她說老師昨天已分了組, 看我們的小朋友會不會同一組?

原帖由 mackyfungng 於 09-8-31 21:20 發表
kuyu0905,

上次註冊日, 有7-8 個男仔, 但得1個女仔咋, 我估這班都不會太多女仔

見其他班講左好多返學發生嘅事, 但個仔什麼也不講我知, 真比佢激死

我見你係k1F仲有傾計及有 gathering, 真的很羨慕, 舊年我個班因 ...

moonychan,

暑期作業不用交回, for 自己做完就好.

剛接到學校電話, 校車遲了大半個小時才會到, 你們的校車有遲嗎? 還是我這邊的大車遲...

原帖由 moonychan 於 09-8-31 23:50 發表
我仔話今日冇寫字, 冇做功課, 只係玩,食完茶點就差唔多放學喇。

仲有一粒糖派左返來。

但你地有冇帶暑期作業返去交呀? 我有放響書包,但冇郁過咁袋返返來。。。。我抽返起,唔交了。 ...

hi mackyfungng

你都有去聽呀 ? 係啦, 林校長 talk show 一樣,
有經驗即係有經驗...

'YWPS is a school designed for boys' ...正呀 !

如果亞仔考到, 真 Thanks God ! (發住夢先)

原帖由 mackyfungng 於 09-8-30 22:04 發表
angellychan,

不用緊張, 你聽明年個talk仲趕得切.  
聽完英華個talk, 覺得好impressive, 尤其他們那句' schools are not designed for boys' 什為認同, 他們會唸一些男仔鍾意嘅題目來引起學生學習嘅興趣, 睇 video  ...

my son Jason Cheung is 星星組 (即係獅子組woh)....

原帖由 kuyu0905 於 09-9-1 16:35 發表
mackyfungng,

唔緊要啦, 有時間在這裡也會知道很多學校發生的事情, 我囡囡上年也不是太肯說學校裡的事的, 今年多了一些時間陪她, 希望有改善.

她說老師昨天已分了組, 看我們的小朋友會不會同一組?

...

mooychan,

如有兄長就讀, 或 daddy 係舊生, 收機會都好大, 係校長自己講, 校長話會見哂, 她說不用參加面試班, 最緊要平日訓練, 講明要收面試時聽話學生, 另要小朋友帶書講故事

原帖由 moonychan 於 09-8-31 23:48 發表
mackyfungng

o衣. 英華係直資, 唔係人人平等咁考咩, 點先係必收生呀???? 可能我唔係太熟, 唔係好明白呢 :p

另外, 我 friend 個仔今年考英華, 佢話2000人交表呀.....佢收到通知, 9月19號first in, 7至8個人一group  ...

alberychu,

我都希望囝囝可以入讀, 同你小朋友做同學

原帖由 alberychu 於 09-9-1 17:21 發表

你都有去聽呀 ? 係啦, 林校長 talk show 一樣,
有經驗即係有經驗...

'YWPS is a school designed for boys' ...正呀 !

如果亞仔考到, 真 Thanks God ! (發住夢先)

...

我囝囝話佢係白免組, 不知真定假,
我見第二班攪旅行, 有興趣可去k2O  forum 睇睇

係呀, 昨天校車大遲到, 原來4點20分到, 變左5點才到!!! 我估都係岩岩開學, 會亂點啦.

我仔仔 daniel 係獅子組.

哎呀, 我1仔1女, 都好頭痛呀.

k2O 攪旅行?? 我地都可以啦, 不過, 真係要等涼D先. 去D假日農莊都OK!!

今日仔仔又係話"返到去, 玩好耐, 食完茶點就放學喇..." 仲未洗篤住做功課.

我唸無甘快要做功課啩

原帖由 moonychan 於 09-9-1 21:54 發表
係呀, 昨天校車大遲到, 原來4點20分到, 變左5點才到!!! 我估都係岩岩開學, 會亂點啦.

k2O 攪旅行?? 我地都可以啦, 不過, 真係要等涼D先. 去D假日農莊都OK!! ...

HI,

係呀! 自己攪都唔係好難,
我地上過學期都攪過一次,
大家總算開心!
你想想要資料的話我可以比你地架!

原帖由 moonychan 於 09-9-1 21:54 發表

k2O 攪旅行?? 我地都可以啦, 不過, 真係要等涼D先. 去D假日農莊都OK!! ...

我以為你想仔仔讀沙田區果間名小, 你都有興趣呀, 好呀, 不過我估亞仔入唔到, 因佢禮貌真差, 教極都唔聽, 林校長說禮貌好重要, 我聽完後, 心裡打了輸數

昨日亞仔回來跟我說 : 我終於見到吳 x 希係第2個班房, 佢剪左頭髮....
我問佢那麼你地有無打招呼, 佢答無, 因你仔仔見唔到佢喎....哈!都唔知真定假

原帖由 mackyfungng 於 09-9-1 21:20 發表
alberychu,

我都希望囝囝可以入讀, 同你小朋友做同學

回覆 78# alberychu 的文章

大家好,

真開心大家可以一齊交換吓心得,我哋都未開始去小學的講座,我相信今年我哋都會幾煩惱!

我是Part-time Mom,我會同姐姐輪流接送囡囡 (朱恩祈)。我仲有一個BB,一歲左右,生活都好忙碌(同大家一樣),如果您哋會接送小朋友的話,我哋可以相認一吓!

最後,祝大家都有一個快樂的學年(我哋最大的心願!)

kuku0905,
好開心,依度見到K2L的女同學,我囡囡叫恩祈 (Karissa),您好!
Karissa was born on 5th April, 2005

原帖由 alberychu 於 09-9-2 09:19 發表

我以為你想仔仔讀沙田區果間名小, 你都有興趣呀, 好呀, 不過我估亞仔入唔到, 因佢禮貌真差, 教極都唔聽, 林校長說禮貌好重要, 我聽完後, 心裡打了輸數

昨日亞仔回來跟我說 : 我終於見到吳 x 希係第 ...
Hello 2 Issac mami, may I know what size in summer PE uniform for Issac wearing now, I want to see how big is size 116 or even size 122, please reply me thru blog and I will check from here. thank you.
‹ 上一主題|下一主題