用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港真光中學幼稚園 大坑真光 派位結果!
樓主: 旦仔
go

大坑真光 派位結果! [複製鏈接]

Hi kelvincheng,

thanks for sharing~

Be honest, TL kinder & primary is not my favourite one, but I like its secondary...
As compared to the current kinder that we're taking N1 in Yuen Long, now one is much better, as this is a private / international kinder...my daughter also loves it so much...

If I give up this chance at TL & keep studying in Yuen Long until Secondary, I'm afraid that she will not has another chance/luck by then...

We applied TL for my daughter becasue my 2 sisters-in-law were graduated from there, my husband loves this school so much..

I'm surprised that my girl was accepted because her performance was so bad during the interview...

Hi mormorchan,

wow, your ultimate target is TL secondary. In this case, definitely choose TL kinder lar.

As mentioned before, try to arrange your home location by then.

回覆 #1 旦仔 的文章

我女都收咗下午班,好開心!

All,
寫信轉AM class轉到嘅Chance有幾大呀?  Thanks
Because今朝十個交表, 9個都有帶信轉AM class的, 睇落轉到嘅機会都唔大, pls advise ~~我就Friday 已courier了比校長directly..唔知会唔会好d呢?  希望轉到啦  

另外, 真係可以直入小学?  我個colleague係十多年前的大坑TL畢业生, 佢話由kindergarten上到secondary school嘅同班classmate..30%都唔知有冇留得低..聽落去都幾scary...有冇咩見解?

跟據真光幼稚園網頁, 在學校簡介內升學概況講明"幼稚園男女畢業生均可直升本校小學部,小學部畢業女生大部分能升讀本校津貼中學部;男生大半升讀著名中學。"

http://www.tlmshkps.edu.hk/kindergarten/
學寫blog, 學影相, 學做體貼的爸爸.
----------------------------------------
http://hk.myblog.yahoo.com/hknl32
http://www.flickr.com/photos/hknl32
----------------------------------------

醒目開學勳章

呢樣我反而唔擔心,跟據找來資料,佢地都唔係逼到小朋友cc下的學校。

最緊要都要讀好書,自然有得上。如果學校係唔好都比佢繼續,跌左band,到時你仲驚呀。
原文章由 bobodog 於 08-1-12 23:04 發表

......另外, 真係可以直入小学?  我個colleague係十多年前的大坑TL畢业生, 佢話由kindergarten上到secondary school嘅同班classmate..30%都唔知有冇留得低..聽落去都幾scary...有冇咩見解?.

[ 本文章最後由 peaceaa1122 於 08-1-13 16:58 編輯 ]

原文章由 momi2008 於 08-1-14 09:23 發表
真光幼稚園的主任同我講了, 幼稚園升小學一定無問題,
但小學升中學就有問題, 因為真光中學己跟小學脫龍了,
係完全沒有關係, 而且全部都係派位. (這已被證實了, 因為
親戚為真光中學主任).
所以我都心大心細是否選 ...

are you serious???

I selected TrueLight kinder just because of its secondary...

原文章由 momi2008 於 08-1-14 09:23 發表
係完全沒有關係, 而且全部都係派位. (這已被證實了, 因為
親戚為真光中學主任).

跟據教育局2007年既資料, 香港真光中學(小學部)既資料, 小學部同真光中學既關係係聯繫, 聯繫既意思係, 該中學經扣除自行分配學位及重讀生學位後,可為其聯繫小學保留最多25%的學位.聯繫學校的小六學生如屬學校網第一或第二派位組別,而又以聯繫中學作為乙部按學校網的第一選擇,便有資格獲派保留學位。簡單d黎講一樣係要經過派位,只不過因為聯繫關係, 所以會比其他學校學生易入d.

如果你擔心升中問題,可以試下搵d一條龍既學校.
http://hk.myblog.yahoo.com/hknl32
http://www.flickr.com/photos/hknl32

回覆 #70 momi2008 的文章

我亦都是為有較大機會升上中學而選真光的,因我係開放日度睇到升學情況(幼稚園畢業生均可直升本校小學部,小學部畢業女生百分之75至80能升讀本校中學,男生亦能升讀著名中學),依家知道只得25%都幾頭痛,有機會轉軚,因為畢境幼稚園課程比其他同區的淺.

As i remember, the open day of TrueLight Kinder was held in mid of Nov....

How come the percentages are so different from TrueLight claimed (i.e. 75 - 80%) & the data from Education department (<25%)?  

Which one is reliable?

醒目開學勳章

momi2008,
脫龍?全部都係派位?唔係掛!
咁點解同真幼講的唔同?請問可否麻煩你幫手問清楚個主任親戚

親戚為真光中學主任).

momi2008請麻煩你幫手問清楚個主任親戚,我唸好多報咗08/09年k1及現就讀真光幼稚園,小學的家長都想知,唔該!

中一派位, 唔同小一, 中一係會睇成績分 band. 數字上係 25% , 不過唔等於只係得 25% 既位分比小學. 小學同中學既關係分4種, 一條龍, 直屬, 聯繫 及冇關係. 以%黎講, 一條龍係 100%, 直屬係 85%, 聯繫係 25%, 冇關係係 0%. 計算方法如下.

香港真光中學,2007/08 既中一學位有160個,當自行收生為30%
(160 - (160 x 30%)) x 25% = 28
姐係有28個位已經分左比小學部. 而跟隨真光小學既網頁度寫明有85個女生入到真光中學, 85 - 28 = 57, 咁個57個女生就係自行派位或政府派位考到入去. 我覺得小學有報告升中派位結果係可以比家長作參考之用, 因為升中派位既結果同學生成績係有關係, 唔似升小咁完全唔睇成績.

我只不過係比較八卦, 唔可以稱得上為專業. 呢2間幼稚園比我既感覺好唔同. 真光幼稚園我覺得係比較重視, 啟發, 品格. 蘇浙我就覺係語言能力. 除左教學方面, 呢2間小學既升中網都好唔同, 真光係灣仔區, 灣仔區名校有瑪利曼, st.paul 等等; 蘇浙係東區, 東區名校有張祝珊, 庇理羅士等等.所以睇你想選邊一間中學. 如果講灣仔區, 唔計自行收生, 想入d同小學有關係既中學會難入d, 因為好多都係直屬, 所以分出黎既學位自然會少, 個人認為如果你選真光既, 就繼續中學都選真光, 因為我覺得扣除所有直屬, 直資, 聯繫之後剩返既學校唔多. 如果你選蘇浙, 咁選中學既時候就可以試入d同小學冇關係既名校, 當然呢2個選擇都要睇返小朋友係咩成績啦. 其實現時將教育局既規則套入去將來升學既情況度, 我覺得只屬參考, 我地唔會知教育局幾時又會轉規則, 或者將來到我地d仔女選中學時,已經完全唔同晒.

原文章由 no32 於 08-1-16 15:17 發表
我只不過係比較八卦, 唔可以稱得上為專業. 呢2間幼稚園比我既感覺好唔同. 真光幼稚園我覺得係比較重視, 啟發, 品格. 蘇浙我就覺係語言能力. 除左教學方面, 呢2間小學既升中網都好唔同, 真光係灣仔區, 灣仔區名校有瑪 ...

no 32講得好啱,我好認同你嘅講法可能到時變咗一條龍或直資呢.
‹ 上一主題|下一主題