用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 保良局田家炳幼稚園既家長一齊交流下呀!! ...
樓主: cherry_k
go

保良局田家炳幼稚園既家長一齊交流下呀!! [複製鏈接]

我諗住去反斗城睇下有咩啱, 都係離唔開一個南瓜look!
係呢, 星期六有冇報名去親子日呀?

原文章由 珈如媽媽 於 07-10-17 13:23 硐表
我想將囡囡反串, 扮藍寶可王子呀

我地無報名參加呀, 最近園園唔舒服, 唔食得熱氣嘢.

原文章由 珈如媽媽 於 07-10-15 10:52 硐表

HI

我囡囡係上午 A 班, 佢好鍾意返呢間學校架, 之前返另一間 N1, 都冇咁開心.

你地去不去 27/10 既 BBQ 呀?

你好fatblack

原文章由 fatblack 於 07-10-17 00:01 硐表
歡迎你呀, 你說得對, 我地原來係來自唔同地區既 "保良局田家炳幼稚園".
你小朋友讀緊k2, 咁你對依間幼稚園有咩感覺呢? 係呢, 你要開始諗小學喎, 有無心水呀, 好快就輪到我啦!

...

你好fatblack,我小朋友係兆康幼稚園返學已一年,我覺得佢返得幾開心,又喜歡返學,有時聽老師的話仲多過聽我的話,至緊要係佢鍾意返學,對課堂活動有興趣,自自然學嘢都容易吸收D啦!不過最初都係朋友介紹我小朋友讀依間幼稚園,初初返學時都好似你哋一樣有好多問題,不過到下學期之後,就好好多,小朋友真的要慢慢適應及習慣。關於小學我現在都問緊D朋友,不過多數都會選保良局小學,話晒在屯門區都算名校(人哋話),其實我希望能入到保良局中學就好。你有冇好介紹?知唔知圓玄直資小學如何?好唔好??

hi 各位,

我有2套2手女孩校服(格仔裙 & 黃色恤3) 有興趣請pm 我

裙size : 12吋半, 合k1 ,16k2-k3
黃色3 size : 14,17,19 各一件

1set $50

原文章由 cherry_k 於 07-10-10 19:09 硐表
嗯~我都知架啦!呢兩日我都好平心靜氣甘對佢,平時我好易發脾氣既,可能係受左我地影響啦!我會同囡囡兩個一齊戒發脾氣,希望有D幫助啦!
校服裙就會買兩套囉,因為成日著嘛,而運動衫只會買一套,因為一個星期先著一次返學! ...

我都唔知邊間好, 所以依家攞定料呀.

原文章由 NERAK 於 07-10-18 23:02 硐表

你好fatblack,我小朋友係兆康幼稚園返學已一年,我覺得佢返得幾開心,又喜歡返學,有時聽老師的話仲多過聽我的話,至緊要係佢鍾意返學,對課堂活動有興趣,自自然學嘢都容易吸收D啦!不過最初都係朋友介紹我小朋友讀依間幼稚園,初 ...

我都想買套二手校服做士啤, 不過我要睇下阿囡著咩size先, 遲下再聯絡, Thanks!

原文章由 eemother 於 07-10-19 01:24 硐表
hi 各位,

我有2套2手女孩校服(格仔裙 & 黃色恤3) 有興趣請pm 我

裙size : 12吋半, 合k1 ,16k2-k3
黃色3 size : 14,17,19 各一件

1set $50

點解依到咁少人入黎傾計嘅     :cry:

你地買左冬季校服未呀?我囡囡今日買左啦!!
今個星期五囡囡學校搞萬聖節party,我媽咪買左件南瓜衫比囡囡,但囡囡一見就偏咀,堅持要扮黑天使呀!!

醒目開學勳章

唔好意思我想入黎問D野...

因為我就黎搬去青衣...而仔仔下年就讀書喇...

咁我又想報田家炳...

但我想問下今年既雜費係幾錢?

因我地實在讀唔到太貴的...怕雜費好貴呢...

半日只否只食一次茶點架喳?

佢只有半日咁會否擔心上小學一時間番多咁多個鐘同多左咁多功課會好辛苦呢...

你地覺得間學校感覺怎樣呢?

太多問題,謝謝

cherry ma ma:我地星期六先做校服, 而萬聖節party就係31/10星期三開, 你地咁早既? 我囡囡買咗件蝙蝠袍, 蜘蛛頭篩同埋南瓜棒棒, 加埋買咗$70.00有找.

原文章由 cherry_k 於 07-10-24 22:26 硐表
你地買左冬季校服未呀?我囡囡今日買左啦!!
今個星期五囡囡學校搞萬聖節party,我媽咪買左件南瓜衫比囡囡,但囡囡一見就偏咀,堅持要扮黑天使呀!!

原文章由 kawai928 於 07-10-26 15:37 硐表
唔好意思我想入黎問D野...

因為我就黎搬去青衣...而仔仔下年就讀書喇...

咁我又想報田家炳...

但我想問下今年既雜費係幾錢?

因我地實在讀唔到太貴的...怕雜費好貴呢...

半日只否只食一次茶點架喳?

佢只有半日 ...

KAWAI928,

學費個度你又可以放心喎, 我都係無能力比囡囡去讀個D私人幼稚園, 所以就選田家炳, 因為佢係非牟利又係政府資助的, 用左學券後一個月只係交3百幾蚊!亞女返左差不多兩個月,間學校比我既感覺係一般囉, 而返學時間就太遲, 上午8點45分先開門,我要返工都送唔到囡囡返學要搵屋企人代勞!而且囡囡太細(細B), 好多時問佢返學D野,佢都唔答我令我好難知道佢返學既情況!仲有一樣野,雖然可能唔算得係D咩問題,但都想講下,就係呢間幼稚園夏天著白鞋,冬天就要著黑鞋, 甘開學既時候買既白鞋著左3個月左右又要買對黑鞋, 等到冬天過左再轉夏季, 開學個陣買既白鞋又可能唔岩著啦,到時又要買過,如是者就成日都要買鞋(因我囡囡對腳都大得幾快架)!半日班係食一次茶點架咋!

係喎~今個星期日(28/10)係青衣田家炳既開放日呀!10AM-15PM

FATBLACK,

我囡囡最終自己揀左要扮公主呀!
我媽咪話見到大個D既小朋友扮得好靚架!
囡囡話下年要扮猫猫,因為佢見到有同學仔扮喎!

醒目開學勳章

原文章由 cherry_k 於 07-10-27 11:18 硐表

KAWAI928,

學費個度你又可以放心喎, 我都係無能力比囡囡去讀個D私人幼稚園, 所以就選田家炳, 因為佢係非牟利又係政府資助的, 用左學券後一個月只係交3百幾蚊!亞女返左差不多兩個月,間學校比我既感覺係一般囉, 而 ...

CHERRY_K,

唔該晒你呀~
其實難唔難入架?
因我27號伶左報名表...3號in...
但我成日見人地話面試係會問下個仔你叫咩名呀?幾多歲呀?
我仔...唔肯講架...但佢知自己叫咩野...人地叫佢佢會應囉...但佢唔肯講...
而且佢一見到有玩具就會發傻...
唔知會唔會失分tim呀...

唔知你有冇研究過青衣重有咩野學校好呢?
我聽人講保良局曹金霖夫人幼稚園就比較淺...

同埋K1係咪已經日日有功課架喇?

我有搵過近自己...直頭樓下果間女青年會幼兒學校...不過人地話...
嘩...o係社區中心入面都唔方好啦...重有一間路德會的...嘩好舊呀!!

所以我真係好煩惱...我又唔識分邊d學校叫做好...哈哈~~

唔知你果時搵學校有咩心得呢?可唔可以教下我呀? :loveliness:

[ 本文章最後由 kawai928 於 07-10-29 09:44 編輯 ]

我囡決定左扮一個好娘既白雪公主, 昨日試造型真係好娘, 冇計啦, 佢都不肯穿其他衫.

最緊要佢鍾意.

原文章由 珈如媽媽 於 07-10-29 12:08 硐表
我囡決定左扮一個好娘既白雪公主, 昨日試造型真係好娘, 冇計啦, 佢都不肯穿其他衫.

Hi!請多多指教~~

我囡囡係李文琪老師個班,我好想知23/11有無嘢要留意?

我囡囡讀上午K1!

In my opinion. I think 班主任 is so cool.....
I need to go to work, so my 99 is responsible for pick my BB to school....

Nice to meet you here

‹ 上一主題|下一主題