用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 台山陳元喜小學DaddyMami俱樂部
樓主: agneskong
go

台山陳元喜小學DaddyMami俱樂部 [複製鏈接]

Marcus-mama,

我細女係1B,

不如你等開學之後, 睇下學校offer的課外活動有無英文phonic學。

聽講馬鞍山廣場樓下向大街有問學Jolly Phonic的唔錯, 係外籍老師教的。你可去看看。

[ 本文章最後由 LazyBug 於 07-8-21 21:06 編輯 ]

醒目開學勳章

原文章由 LazyBug 於 07-8-21 20:39 發表
我大女轉左校之後, 好耐都重有喊, 好彩黃老師常幫忙開解佢, 重叫佢任何時候想找老師傾計都可以去找佢。

佢而家返學好開心, 所以去妹妹個小一分班試順便參歡學校時, 有位主任問我之前有無參觀過新校, 我都話無 ...

真係唔敢當,我都無乜幫過你囡囡,只係怪我又多咀 又8掛囉 ,如果日後有咩要幫忙,唔洗客氣架,即管開聲  

我…咪肥c9一個囉 31號我都會去架我都要適應呀

[ 本文章最後由 agneskong 於 07-8-21 21:21 編輯 ]

醒目開學勳章

齊齊來倒數…

齊齊來倒數…

仲有五日就返學,各位媽咪,為你的子女準備好了嗎?:loveliness:

醒目開學勳章

齊齊來倒數…

原文章由 agneskong 於 07-8-29 15:36 硐表

仲有五日就返學,各位媽咪,為你的子女準備好了嗎?:loveliness:

Four Days

醒目開學勳章

原文章由 agneskong 於 07-8-30 21:54 硐表

Four Days

仲有三日,今日返學校表演,同d老師校長工友傾o下,返學o既感覺返晒o黎,好開心

Lazybug,

我仔仔讀1A呀!希望升小二有機會同一班啦!

重有,我今日係學校同agneskong相認咗啦! 你有無返適應班呀?

Hi agneskong,

好開心呀!今日好鬼唐突咁同你相認.

今日見到你哋d家長義工,比我嘅感覺家長同學校真係上下一心,你哋好close呀!

你哋d話劇好好睇,好有創意,我較喜歡英文版本的創意部份(雖然我英文唔係好掂,聽唔晒)

你仔仔d英文好勁呀!有咩心得呀?返英文班?定有個工人姐姐同佢講英文真係好d呢!還是你勁d呢?

原文章由 agneskong 於 07-8-31 14:49 硐表

仲有三日,今日返學校表演,同d老師校長工友傾o下,返學o既感覺返晒o黎,好開心

醒目開學勳章

原文章由 Marcus-Mama 於 07-9-1 00:27 硐表
Hi agneskong,

好開心呀!今日好鬼唐突咁同你相認.ops:" />ops:" />ops:" />ops:" />ops:" />

今日見到你哋d家長義工,比我嘅感覺家長同學校真係上下一心,你哋好close呀!

你哋d話劇好好睇,好有創意,我較喜歡英文版本的創意部份(雖然我英文唔係好掂,聽 ...

Hi Marcus-mama,
好開心可以同你見面,如果可以見到LAZYBUG就更加好啦,得閒多d返學校,大家可以交流o下湊仔心得。

學校未轉全日制時(上下午共用校舍時)真係幾慘,完全無地方可以用 哈哈…今時唔同往日啦 由公布轉全日制校長就應承比個地方家長用(直情叫我地d家長送完小朋友返學就唔洗走),可以比家長聚o下腳,校長對我地咁好,你話我地為學校做事係咪都落力d啦

至於個話劇,個劇本都係我地其中幾個家長自己寫對白比小朋友做,講起就失禮,我地也也烏咁只係排o左2次就表演,所以有d甩咀,有d悶場,有d接唔到對白,又無乜道具   ,不過用誠意答夠啦

我個小朋友英文都OK啦,唔係好好炸,對住個槁讀又有其他媽咪指導就真,佢無返乜英文班,淨係靠平日上課學到幾多就係幾多,我屋企有工人姐姐,哈哈,犀利啦…………咪我囉

仲有2日就返學啦,如果有興趣返學校做義工,3/9(星期一)就有o野做啦(我地又有工開啦 )送小朋友返學後就係G05室集合,希望可以見到你地啦

[ 本文章最後由 agneskong 於 07-9-2 01:07 編輯 ]

醒目開學勳章

暑假LASTDAY,明天就要返學啦…

本來想同2個小朋友玩盡去,點知…落大雨o禾,為有o向商場行o下算,點知…又會撞到校長

明天就是開學的大日子,希望明天是一個好好的天氣,讓小孩子安全又舒服地上學:loveliness:

醒目開學勳章

今日第一日返學,見到d老師好緊張,走o黎走去,小朋友對新學校好新鮮,週圍睇週圍望,職工好忙,做到大汗搭細汗(辛苦晒你地呀 ),第一日o向學校做義工,雖然多o野做,但都好開心,一班家長有講有笑,快手快腳,眨眨眼,就放學,聽日又可以返學校"玩" ,好開心呀

我有返適應班呀, 不過星期五果日一話走得, 我就拉住呀女碌到走, 趕住去上跳舞班, 無機會同你地相認添。

agneskong, 若下次忽然有人同你say hi, 你唔使驚驚喎

原文章由 Marcus-Mama 於 07-8-31 23:59 硐表
Lazybug,

我仔仔讀1A呀!希望升小二有機會同一班啦!

重有,我今日係學校同agneskong相認咗啦! 你有無返適應班呀?

醒目開學勳章

原文章由 LazyBug 於 07-9-4 23:42 硐表
我有返適應班呀, 不過星期五果日一話走得, 我就拉住呀女碌到走, 趕住去上跳舞班, 無機會同你地相認添。

agneskong, 若下次忽然有人同你say hi, 你唔使驚驚喎

...

Lazybug,
你唔係由暗角忽然跳出o黎HI我,我應該唔驚o既 ,我尋日都見到你個工人姐姐湊你2個小公主放學呀,阿妹無乜o野呀,適應o左未呀

Dear all,

可否講多d學校的情況? 我想幫亞仔揀此校!

Thanks!

LazyBug,

咁你下次記得碌慢d,我有近視驚睇你唔切.

原文章由 LazyBug 於 07-9-4 23:42 硐表

...

我個仔好搞笑,我日日問佢返學開唔開心,佢話開心,咁我都好放心.
之後我同佢講,學校下星期開始會正式上堂,要帯書,跟住佢好大聲話"吓!而家唔係返緊小學咩?
原來佢以為返小學就係好似返適應期咁,又唔洗帯書,唔洗上堂,有得玩,有得食...係就好囉!:tongue:

重有呀!佢無啦啦用普通話同我講"你是誰?",一時間我都唔識答佢,佢話陳主任教架!

所以我一路都認為,老師嘅質數同教學嘅方法最重要.希望我仔仔每日都將學到嘅嘢同我分享就好囉!:loveliness:

agneskong,

收到你pm啦!唔該晒,好詳盡.

Thanks

醒目開學勳章

原文章由 Marcus-Mama 於 07-9-8 01:21 硐表
我個仔好搞笑,我日日問佢返學開唔開心,佢話開心,咁我都好放心.
之後我同佢講,學校下星期開始會正式上堂,要帯書,跟住佢好大聲話"吓!而家唔係返緊小學咩?
原來佢以為返小學就係好似返適應期咁,又唔洗帯書,唔洗 ...

陳淑英主任教中文,你同你個仔都有福啦,我等o左幾年都仲未輪到我個小朋友呀

醒目開學勳章

原文章由 Kiel 於 07-9-6 18:38 硐表
Dear all,

可否講多d學校的情況? 我想幫亞仔揀此校!

Thanks!

KIEL,
你想知d咩情況?
新學年,學校剛合併,運作還OK,但學生要適應新環境,我o地d家長都要適應環境,連課室、洗手間、圖書館都要搵係邊。學生都對新環境好好奇,見d學生都好喜歡學校環境,因不知道你想了解什麼情況,所以未能詳細答覆你的問題

Marcus-Mama, 咁我下次慢動作咁碌啦

我囡囡話要帶錢返學, 話有其他同學都有帶, 乜唔係小一唔準帶$咩 ?

Agnes, 我細女好獨立架, 幼稚園第一日同佢返學, 佢竟然在學校門口同我講: 媽咪你咁忙咁多野做, 你返工先啦, 我自己入去得架啦。  我O哂咀, 個心諗, 得兩日可以陪咋, 你都比個機會我。佢同家姐係兩種性格黎架,所以我一d都無擔心佢唔適應。

原文章由 Marcus-Mama 於 07-9-8 00:38 硐表
LazyBug,

咁你下次記得碌慢d,我有近視驚睇你唔切.

[ 本文章最後由 LazyBug 於 07-9-8 21:02 編輯 ]

醒目開學勳章

原文章由 LazyBug 於 07-9-8 21:00 硐表
Marcus-Mama, 咁我下次慢動作咁碌啦

我囡囡話要帶錢返學, 話有其他同學都有帶, 乜唔係小一唔準帶$咩 ?

Agnes, 我細女好獨立架, 幼稚園第一日同佢返學, 佢竟然在學校門口同我講: 媽咪你咁忙咁多野做, 你返工先 ...

LAZYBUG,

帶$$返學?你個囡真係好獨立喎 ,小一就識得處理$$同買賣,咁遲d數學科遊戲"購物樂",你個囡實贏晒d大哥哥大姐姐啦 不過通常低年班唔見$多過買o野食o左 (學校曾經一年內執到過千元零錢)。我自己2個小朋友到E+都冇比$佢o地帶返學,怕佢o地亂咁買o野食,又怕佢o地唔知o羅d$$o黎做乜,我每日為佢o地準備小食,SO FAR佢o地都冇意見:loveliness:
‹ 上一主題|下一主題