用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 循道學校 2010~2011 小一家長請進!
樓主: aquarius828
go

2010~2011 小一家長請進! [複製鏈接]

loveAM:

有多時間梗係好d啦, 不過, 我就覺得要有藝術天份重要d啦.. 哈哈哈 (而我同仔仔就無e方面嘅料子了 )

原帖由 loveAM 於 11-2-15 18:11 發表
小鄧:我去唔倒,睇下daddy趕唔趕到去。
依家越來越多親子活動,又要作,又要畫,好攰,又唔想佢慣左唔參予,所以好羨慕全識媽咪,可以有多d時間。 ...

我都覺得越來越多親子咩咩咩, 我已經冇咩時間睇個細, 有時真係只能遠觀, 想抱下玩下的機會都好少, 越來越唔夠時間用...嗚嗚嗚.....!畫幅畫成2粒鐘, 真係冇咁多兩粒鐘, 所以有時有idea就畫好少少, 冇idea就交俾daddy, 因為可以好快收工, 哈哈。
請問星期一21/2返學定放假?我唔知點解mark左放假?

21號果日係假期, 唔使返學! 果個故事小王國都停一次!

d親子設計, 我反而唔係次次都參加, 撰嚟參加 正如你所講, 真係要用好多時間呢!

原帖由 小鄧 於 11-2-17 11:43 發表
我都覺得越來越多親子咩咩咩, 我已經冇咩時間睇個細, 有時真係只能遠觀, 想抱下玩下的機會都好少, 越來越唔夠時間用...嗚嗚嗚.....!畫幅畫成2粒鐘, 真係冇咁多兩粒鐘, 所以有時有idea就畫好少少, 冇idea就交俾daddy, ...

Dear aquarius828
故事小王國係埋抽籤參加?我地好似上下學期都抽唔中。

小鄧:個月曆設計我都係交俾daddy,昨晚,三個先你一畫我一畫畫好,簡簡單單,志在參予。

另昨天中文好似派左本粉紅色閱讀冊,用廣東話or普通話讀呢?

LoveAM,
粉紅色的書仔我用普通話讀呀, 因為見其中有一課是上學期的課文, 自然就用晒普通話。

aquarius828,
我都想選擇性參加, 網上功課智愛中文台, 佢地舉辦左個咩朗誦演講比賽, 我地當然冇時間參加, 冇打算理佢, but昨日收到老師一份資料, 仔仔話老師叫要參加, 仲要星期五在學校錄音, 救命呀, really very very short notice 啦, 昨晚做功課做到成10:30pm, 練左少少, 我今晚仲要開會, 成11:00pm才回家, 點同佢練呀, 仲有就係我都唔知用中文定係普通話...叫仔仔返去問下老師, 佢話自己唔知認唔認得個老師, 佢唔識個老師的, 哈哈。我上網check, 原來個比賽已經deadline左好耐, 而交錄音deadline就係21/2,完全明白, Try my best la, 我會選最短的一份同佢死過。

loveAM,

故事小王國我仔仔上學期都抽唔到丫, 下學期先抽到的, 仔仔話好好玩喎...

果本粉紅色嘢, 我都唔知丫, 老師話要朗讀, 我用咗廣東話同仔仔讀咋... 我都唔係好清楚

原帖由 loveAM 於 11-2-17 13:50 發表
Dear aquarius828
故事小王國係埋抽籤參加?我地好似上下學期都抽唔中。

小鄧:個月曆設計我都係交俾daddy,昨晚,三個先你一畫我一畫畫好,簡簡單單,志在參予。

另昨天中文好似派左本粉紅色閱讀冊,用廣東話or普通話讀呢?:qu ...

小鄧:

交乜錄音丫  我地無叫喎...

原帖由 小鄧 於 11-2-17 14:10 發表
LoveAM,
粉紅色的書仔我用普通話讀呀, 因為見其中有一課是上學期的課文, 自然就用晒普通話。

我都想選擇性參加, 網上功課智愛中文台, 佢地舉辦左個咩朗誦演講比賽, 我地當然冇時間參加, 冇打算理佢, b ...

錄音唔係個個要交, 也是在學校做的。故事小王國, 我地冇人送返學, 冇參加添。

小鄧:

今晚見到你嗎?

原帖由 小鄧 於 11-2-23 14:31 發表
錄音唔係個個要交, 也是在學校做的。故事小王國, 我地冇人送返學, 冇參加添。

miss your message tim, 我有返呀, 都講得幾好, 有得著。學校其實都幾好, 中文會有d課外文章俾小朋友讀 學粉紅色書仔), 英文功課又會加入叫你讀下書, 聽下課文...得閒又有講座講解下一d事, 好似昨晚的講座, 我都學左d技巧呢, 好實用呀, 唔知邊d同學才可以參加佢所講的訓練呢?

昨晚冇見到你, 星期日見啦, 你應該坐1號車呢?

小鄧:

星期日果個function我無join到丫!!!

其實, 我都想知乜人先可以訓練, 同埋我隻仔真係講故事麻麻地, 叫佢講, 佢又成咁話: 咁呢, 然後咁呢, 之後咁呢, 咁呢, 總之就成日咁呢.. 所以我都想學校教下佢e方面嘅嘢...

原帖由 小鄧 於 11-2-24 14:44 發表
miss your message tim, 我有返呀, 都講得幾好, 有得著。學校其實都幾好, 中文會有d課外文章俾小朋友讀 學粉紅色書仔), 英文功課又會加入叫你讀下書, 聽下課文...得閒又有講座講解下一d事, 好似昨晚的 ...

原來你冇join到旅行? d小朋友玩到傻左。

講故事方面你可以試下找那個尹姑娘問問, 我估係老師協助發現有需要幫忙的同學, 再由尹姑娘邀請囉。

昨天收到張紙仔, 冇細心睇, 大概話咩活動關於學習困難, 跟老師商量後, 小朋友冇需要, 留返位置俾其他小朋友等等, 所以我覺得no news is good news.

各位早晨丫!

我地無收過果張紙仔丫, 不過我都想睇定少少先, 睇下自己train唔train到仔仔先我e家係圖書館借多咗d只有幾幅圖果d書, 如:牛仔果d, 慢慢同佢試下練.

其實, 我係家長日(上星期六)都同老師講過e個問題, 佢叫我可以直接揾黃姑娘喎... 講起果日家長日, 真係唔係嚇你地, 我足足等咗個幾鐘先見到丫, 爭d連仔仔學嘢果度都遲到埋 (我估我地班d家長實在太熱誠了, 講到唔願走 )

原帖由 小鄧 於 11-3-2 17:29 發表
原來你冇join到旅行? d小朋友玩到傻左。

講故事方面你可以試下找那個尹姑娘問問, 我估係老師協助發現有需要幫忙的同學, 再由尹姑娘邀請囉。

昨天收到張紙仔, 冇細心睇, 大概話咩活動關於學習困難, 跟 ...

上次家長日我都等左成粒鐘,不過ok la,同d家長傾下講下,時間好快過!

咁又係丫, 哈哈... 直頭都唔知自己已經等咗咁耐

原帖由 loveAM 於 11-3-3 17:11 發表
上次家長日我都等左成粒鐘,不過ok la,同d家長傾下講下,時間好快過!

SAT見家長好順利,早d去好d,又可以同各家長交流。不過沒有排全級名次,我見其它學校有排,下年全日制4班,唔知會唔會排呢?

原帖由 loveAM 於 11-3-7 15:56 發表
SAT見家長好順利,早d去好d,又可以同各家長交流。不過沒有排全級名次,我見其它學校有排,下年全日制4班,唔知會唔會排呢?

有排名次的,而且科科排。現在還沒update,遲些你可上eclass 查看。

前兩個星期上 iportfolio 堂的時候老師話會有級名次.  而每科亦都有名次之分.  但上星期六班主任話只有班名次..唔會有級名次..  咁究竟係點樣??? 有冇媽咪可以解答...

各位早晨丫!

我地果個班主任無講話無級名次喎... 反而一入到課室, 老師叫我地唔好太著重個名次, 名次唔代表d乜嘢, 要睇個平均分, 同嘅要同自己比較, 要進步, 我都覺得好啱... 不過, 人多數都會睇下個名次嘅

原帖由 hellokitty2002 於 11-3-7 21:52 發表
前兩個星期上 iportfolio 堂的時候老師話會有級名次.  而每科亦都有名次之分.  但上星期六班主任話只有班名次..唔會有級名次..  咁究竟係點樣??? 有冇媽咪可以解答... ...

我都係問考第一平均分係幾多,唔係比較,只係想知相差幾遠,其實每個名次都相差好小,如果唔係平均分都唔會有小數後兩個位la!不過競爭都幾大,班內小朋友都真係幾叻!
咁即係遲d可以係e-class睇到。好高科技啊!
‹ 上一主題|下一主題