用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 07~08年度P1E家長互助站!
樓主: Dennisk
go

07~08年度P1E家長互助站! [複製鏈接]

原文章由 Dennisk 於 08-5-13 01:13 發表

怪?點怪法?講黎聽聽。

我估是港式英語掛!

原文章由 freddielau 於 08-5-13 09:00 發表
just got news from other parents that general result of 1E kids are improving (not for Hayden ) and we have 13 students in the top 20 of the whole P.1 (compared with 9 in the 1st term):loveliness:

嘩! 咁利害! 不過有進步嗰d一定唔係文文

我諗個news 唔係太準確, 因為edison 都係考13名以內, 但名次就跌出左全級20名. , 唔通ms. yip 又講錯左全級名次比我哋知? 因為上次都係講後左個名次, 之後打番電話比我哋再confirm. .

原文章由 freddielau 於 08-5-13 09:00 發表
just got news from other parents that general result of 1E kids are improving (not for Hayden ) and we have 13 students in the top 20 of the whole P.1 (compared with 9 in the 1st term):loveliness:

[ 本文章最後由 midcochow 於 08-5-13 11:51 編輯 ]

原文章由 midcochow 於 08-5-13 11:48 AM 發表
我諗個news 唔係太準確, 因為edison 都係考13名以內, 但名次就跌出左全級20名. , 唔通ms. yip 又講錯左全級名次比我哋知? 因為上次都係講後左個名次, 之後打番電話比我哋再confirm. .

...

hehe....not sure....

我打電話到學校找Miss葉 幾次, 但都找不到她, 留電話但沒回覆, 現應繼續留電話待覆, 或繼續打電話?
請問找Miss葉有什麼更好的方法?

原文章由 ESma 於 08-5-16 13:05 發表
我打電話到學校找Miss葉 幾次, 但都找不到她, 留電話但沒回覆, 現應繼續留電話待覆, 或繼續打電話?
請問找Miss葉有什麼更好的方法?

如果真係有急事,我諗最好都係直接到學校找她最為有效。 因為教員室同校務處(接電話的地方)好像是分開來的,而葉老師又是一位比較忙的老師(好像是每個小息也會到操場看看學生情況),因此也許未必能到校務處看看自己有冇message

搞咗成晚,(應該係搏鬥)温中默,唉!真係吾忍心見佢讀到死吓死吓!

昨日佢地冇得落去操塲小息, 咁我係課室俾IQ題佢地, 就係"L瞓平左係セ嘢字", 佢地有冇叫你地估呀?ManMan 最搞笑, 佢叫埋Mr. Kwok 一齊估.

原文章由 freddielau 於 08-5-19 21:47 發表
搞咗成晚,(應該係搏鬥)温中默,唉!真係吾忍心見佢讀到死吓死吓!
Connie

今朝佢就問佐我呢個IQ題,原來係你...

原文章由 connie0213 於 08-5-20 10:25 發表
昨日佢地冇得落去操塲小息, 咁我係課室俾IQ題佢地, 就係"L瞓平左係セ嘢字", 佢地有冇叫你地估呀?ManMan 最搞笑, 佢叫埋Mr. Kwok 一齊估.

你估到未?

原文章由 蓓蓓媽媽 於 08-5-20 11:01 發表
今朝佢就問佐我呢個IQ題,原來係你...
Connie

ha ha, 我"辦" 估吾到Law... 佢好開心!

唉.. 我咪又係, 前幾日已經同佢溫定晒中英數,(因為我怕我放工後先同佢溫, 已經無乜時間) 剛剛尋日早上quiz 完maths, 晚上又再溫中文同英文, 今晚又要繼續溫英文, (唔知係咪之前未試過一星期有三科要test 同默書), 佢話好辛苦wor. 唉... 我心諗, 好彩佢唔係讀政府學校, 如果唔係.... 我諗佢上年九月講辛苦講到今年放暑假都似.

原文章由 freddielau 於 08-5-19 21:47 發表

[ 本文章最後由 midcochow 於 08-5-20 11:22 編輯 ]

原文章由 connie0213 於 08-5-20 10:25 發表

Manman昨晚有問我, 佢話只係估到個7字, 然後好努力繼續估, 但係都估唔到 ..... 咁Mr. Kwok估唔估到?

星期日直情閉關溫書, 好彩星期四無Spelling ....

[ 本文章最後由 Emailfamily 於 08-5-20 12:08 編輯 ]

Mr. Kwok 聽完之後, 第一時間走開, 下星期一我返去至開估。

原文章由 Emailfamily 於 08-5-20 12:00 發表

Manman昨晚有問我, 佢話只係估到個7字, 然後好努力繼續估, 但係都估唔到 ..... 咁Mr. Kwok估唔估到?
Connie

hehehe, 唔通連Mr. Kwok 都唔知答案, 所以o甘快走人

原文章由 connie0213 於 08-5-20 17:01 發表
Mr. Kwok 聽完之後, 第一時間走開, 下星期一我返去至開估。

It is sad to hear from Hayden that there are 2 classmates in 1E going to leave EC for study abroad....

原文章由 freddielau 於 08-6-11 08:18 發表
It is sad to hear from Hayden that there are 2 classmates in 1E going to leave EC for study abroad....

Hi,

點解要離開 EC 呀?

有一位同學要去美國讀書。

原文章由 mandy_lee 於 08-6-11 10:33 發表

Hi,

點解要離開 EC 呀?
Connie

原文章由 connie0213 於 08-6-11 10:55 AM 發表
有一位同學要去美國讀書。

another one to Singapore
‹ 上一主題|下一主題