用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2017中學文憑試成績及入大學率 (更新1392 1/1/2019 1 ...
樓主: greenapple1093
go

2017中學文憑試成績及入大學率 (更新1392 1/1/2019 11:05)   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 17-9-19 13:04
以JUPAS offer計, 全級應有112人 (91人為81.25%), 但用112人去乘番D百份比, 部份數字計唔出整數

以中文科 ...
83.33% = 5/6....即係6既倍數 ~~~

嘩! 玩埋呢D統計偽術...... 想點呀?

百分比嘅嘢好簡單,分子/分母 *100%。 學校邊有人咁得閒,去做呢啲濕濕碎碎嘅統計偽術。學校只是唔知民間有人睇佢啲報告,睇到咁興奮入心而己。

lojo11    發表於 17-9-20 09:03
ppmmbb    發表於 17-9-19 13:42

judy 發表於 17-9-19 13:31
百分比嘅嘢好簡單,分子/分母 *100%。 學校邊有人咁得閒,去做呢啲濕濕碎碎嘅統計偽術。學校只是唔知民間 ...
簡單一點, 中文3+只有83.3%, 但3322率有89.5%, 一般對DSE有少許認知既家長都會覺得唔合理吧!

如果連呢D基本認知都無, 相信個位真係純正"文書處理員", 好快可以被 AI 取代
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

百分比嘅嘢好簡單,分子/分母 *100%。 學校邊有人咁得閒,去做呢啲濕濕碎碎嘅統計偽術。學校只是唔知民間 ...

而且, 坑真用統計偽術都唔係第一次, 每年簡介會, 都會大字標題話3大比例4X%/5X%.... 但其實從來無試過咁高喎?

原來個份母係以"取得學位人數"去計而唔係全級人數去計.

當然, 呢D嘢又係無準則既, 我可以抽10個Best 5攞到35分以上既學生去計都得, 咁呢100%入3大不是夢

其實只要學校大大方方公開多D資料, 邊個咁得閒鑽研佢D報告吖, 但問題係本人地睇完覺得無問題呢一點最基本既嘢都做唔到 (點解3322率會高過中文科達3率呢?), 人地想唔研究佢都唔得啦!

lojo11    發表於 17-9-20 09:04
Hoba15    發表於 17-9-19 23:45
Ktfk    發表於 17-9-19 17:01
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

MSS destinations  of graduates (2017)

http://www.mss.edu.hk/Achievemen ... 17/graddest1617.htm

mother904 發表於 17-9-19 17:09
MSS destinations  of graduates (2017)

http://www.mss.edu.hk/Achievement/destination/GradDest1617/gr ...
咦..... MSS過往有將太空個D分出嚟個喎, 今次幅圖無既?

hkpapa852 發表於 17-9-19 17:14
咦..... MSS過往有將太空個D分出嚟個喎, 今次幅圖無既?
咩叫「太空個d分」?
細心睇番,連DSE成績都由早輪既實際數字換左圖表。以前MSS數據會遲差不多一年先post,今年早左好多,但轉了presentation, 可能新人事新作風。

mother904 發表於 17-9-19 17:27
咩叫「太空個d分」?
細心睇番,連DSE成績都由早輪既實際數字換左圖表。以前MSS數據會遲差不多一年先post, ...
太空: SPACE

明白嗎? 睇吓上年份校務報告 (PDF P.15), 應該會清楚D

咁都錯得, 如果做会計, 肯定過唔到 Probation... 83.3% 同 89.5%, 差好遠禾!!!
不過会唔会其實系两个人(或以上)做嫁? 大家冇溝通清楚, 而為對方都系用自己用果个做分母, 結果唔 consistence 囉!!! 我估都有甘既可能嫁

hkpapa852 發表於 17-9-19 17:14

有多少percent 讀U

回覆 twhkleung 的帖子

唔好意思, 純粹提供資料, 我都唔肯定 Band 幾?

回覆 idachen 的帖子

唔好意思, 唔識計, 請參考 hkpapa852 解釋.

b3410 發表於 17-7-14 17:57
協恩http://www.hys.edu.hk/2017-hkdse-examination-results/
HYS 未對外公佈, 135 / 176 人有Degree, 其中93人入三大, 即有52%入三大

tonyip 發表於 17-9-20 00:29
HYS 未對外公佈, 135 / 176 人有Degree, 其中93人入三大, 即有52%入三大

入U率比去年有少少上升,但好似平均只有2.6 個5,比去年差了些。

回覆 tonyip 的帖子

Why use no. of applicant but not no. of graduates?

SPC 出了 2017 升學人數,希望可多了解早前入三大百分比如何計算出來。

http://www.spc.edu.hk/content.php?id=82&mid=8-126

Manwingtak 發表於 17-9-20 10:17
回覆 tonyip 的帖子

Why use no. of applicant but not no. of graduates?
No. of  applicant <= No. of graduate

X / No. of  applicant >= X / No. of graduate

manmonster 發表於 17-9-20 10:22
SPC 出了 2017 升學人數,希望可多了解早前入三大百分比如何計算出來。

http://www.spc.edu.hk/content.ph ...
上年中五160人不知道今年考DSE 有多少人。
如果估計~10人離開 ~145-150人考DSE
三大64人
大概=43-44%
大家應該比較清楚。

73662710 發表於 17-9-20 10:49
上年中五160人不知道今年考DSE 有多少人。
如果估計~10人離開 ~145-150人考DSE
三大64人

睇圖數到132人。其實可以上校網有classlist對。另外,幅圖係pathway,唔係jupas results,可能有人有jupas offer最終揀左去外國升學,所以先前既百分率都係冇得求證。
‹ 上一主題|下一主題