用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 91校網結果討論區
樓主: donnelgirl
go

91校網結果討論區 [複製鏈接]

培基派位 其實真係相當唔錯
17 個入呂明才, 應該係除左一呂 4X 沙呂 3X 最多,
12 個入曾肇添, 其他都唔錯
.

可惜地方幾隔涉

第一城胡素貞又派得幾好 !

第一城胡素貞出o左成績啦!

http://www.dcfwmsam.edu.hk/introduction/promotion0910.asp

我認為用推薦就比較正面,是指家長有咁慨意向讀而學校加一把助力幫忙。
推人入“來形容就負面d,有被迫的意思。我近日就聽到我同事講一個推人入的事例同大家分享。

同事仔讀某區直資一條龍小學,成績中游.她打算試下扣門試其他律中博一下.怎料她仔仔視藝不及格令她氣得不得了。同事說學校故意刁難學生, 視藝project不可以帶回家做而題目是設計一件衣服。學校要求同學要完工後要穿上行catwalk。但學校沒有教怎縫衣服,我同事乾著急,個仔怎教也教不來.結果班上多人不及格。我同事直頭說學校有心咁做,令他們成績表見紅叠埋心水升讀它一條龍的中學。大家同事聽完後都鼓勵她即本一試。可是她說d中學見成積表有不及格Form都唔派俾佢.

講番培基書院,我都覺得幾好.而且培基小學的學生萬一不想博派位又或者唔好彩派得差可以扣門培基書院,相信机會大好多.

原帖由 mingb 於 10-7-16 00:37 發表

多謝你講我知呀,搵到07-09既派位成績了,咁我地可以有根有據討論啦~
http://www.pooikei.edu.hk/mainpage/tempfolder/20072009_school_places_allocation.pdf

派往最多既中學係培基書院,有23個,而97人有30人讀直資中學,1 ...

英中%约64%.

现在已知的:
第一城LMC - 79%
第一城胡素贞 - 64%
梁钜镠 - 61%
朱正贤 - 57%

相信沙田围和培基会是第2和第3。若再加上主风,萧汉森,沙循等等,整个list就更会完整。

原帖由 Namson 於 10-7-16 09:29 發表
第一城胡素貞出o左成績啦!

http://www.dcfwmsam.edu.hk/introduction/promotion0910.asp

原帖由 DD仔 於 10-7-16 11:32 發表
英中%约64%.

现在已知的:
梁钜镠 - 61%
朱正贤 - 57%

相信沙田围和培基会是第2和第3。若再加上主风,萧汉森,沙循等等,整个list就更会完整。

...

我覺得OK喎,佢冇連繫,又冇宗教,派到咁算係唔錯。
一呂同沙呂小有聯繫,凈嗰度都好犀利啦。

是的,是很不错。

原来沙田主风都公布了。

现在已知的升英中%:
梁钜镠 - 61%
朱正贤 - 57%
沙田主风- 45%

原帖由 pineapple0983 於 10-7-16 12:07 發表

我覺得OK喎,佢冇連繫,又冇宗教,派到咁算係唔錯。
一呂同沙呂小有聯繫,凈嗰度都好犀利啦。

现在已知的升英中%:
梁钜镠 - 61%
朱正贤 - 57%
沙田主风- 45%
胡下  - 44%

原帖由 DD仔 於 10-7-16 12:17 發表
是的,是很不错。

原来沙田主风都公布了。

现在已知的升英中%:
梁钜镠 - 61%
朱正贤 - 57%
沙田主风- 45%

沙田圍LMC自07/08年有公佈之後就冇再出過d新資料.

原帖由 DD仔 於 10-7-16 11:32 發表
英中%约64%.

现在已知的:
梁钜镠 - 61%
朱正贤 - 57%

...

所以自08年后,沙田卫LMC变成一个谜... 你说它很好也可以,退步了很多也可以,退步了又come back都可以。

原帖由 Namson 於 10-7-16 14:28 發表
沙田圍LMC自07/08年有公佈之後就冇再出過d新資料.

聽一個媽咪講, 佢仔既同學是band1派左去第1x志願band3既"朱x敬", 相反佢個仔屬band3生比佢好好彩拾到靚籌去band2中. 而好多成績好過佢既都派佢仔果間, 其實升中派係咪好睇彩數???填表時2-3志願係咪已經要保守d呢?

有可能是他的学校在这一年,band1%下降了,本来以为是band1的,实际是band2,填表时又比较进取,填很多band1学校,就很容易跌到band3学校去,反而他的学校的band2%扩阔了,本来以为是band3的,原来也进入到band2%范围里,所以可以和其他同属band2的同学进到同样中学。
不知道是不是有这个可能呢?

原帖由 EMMA88 於 10-7-16 15:29 發表
聽一個媽咪講, 佢仔既同學是band1派左去第1x志願band3既"朱x敬", 相反佢個仔屬band3生比佢好好彩拾到靚籌去band2中. 而好多成績好過佢既都派佢仔果間, 其實升中派係咪好睇彩數???填表時2-3志願係咪已經要保守d呢? ...

咁即係都要睇佢係邊間小學啦喎

原帖由 DD仔 於 10-7-16 15:50 發表
有可能是他的学校在这一年,band1%下降了,本来以为是band1的,实际是band2,填表时又比较进取,填很多band1学校,就很容易跌到band3学校去,反而他的学校的band2%扩阔了,本来以为是band3的,原来也进入到band2%范围里,所以可以和其他 ...

原帖由 EMMA88 於 10-7-16 15:29 發表
聽一個媽咪講, 佢仔既同學是band1派左去第1x志願band3既"朱x敬", 相反佢個仔屬band3生比佢好好彩拾到靚籌去band2中. 而好多成績好過佢既都派佢仔果間, 其實升中派係咪好睇彩數???填表時2-3志願係咪已經要保守d呢? ...

你係咪講緊沙田中學呢?
好似未聽過有"朱X敬"喎?
反而"朱敬X"就有。

YES, 我打錯了.
原帖由 pineapple0983 於 10-7-16 21:30 發表

你係咪講緊沙田中學呢?
好似未聽過有"朱X敬"喎?
反而"朱敬X"就有。

原帖由 DD仔 於 10-7-16 14:37 發表
所以自08年后,沙田卫LMC变成一个谜... 你说它很好也可以,退步了很多也可以,退步了又come back都可以。

沙呂小呢幾年一啲都無退步,今年派位重勁,全部粒粒皆星,最新得到鮮熱辣資料如下:

皇仁書院           1    沙田呂明才中學    39
男拔萃書院        1    沙田曾肇添中學      3
女拔萃書院        1    沙田官立中學         
瑪利諾修女中學   1    沙田循道衛理中學    4
聖保羅書院        3    沙田聖羅撒書院       5
聖保羅男女中學   2    沙田崇真中學         6

聖保祿書院        2    沙田培英中學          6
華仁書院(九龍)1    五旬節林漢光中學    4
聖士提反書院      2    沙田蘇浙公學         
伊利沙伯中學      2    沙田聖心書院         
協恩中學           2     沙田郭得勝中學      5
英華書院           2     賽馬會體藝中學      4
------------------   神讬會培基書院     
                    20     培僑書院              
                            浸大附王錦輝中學   
                            德信中學               7

林大輝中學            1
                           ----------------------

原帖由 Andywoofung 於 10-6-10 09:41 發表

其實小學一路無界定分band,中學至有分band.
我分band原因是等媽咪可以清楚知道間學校程度水平,
點界定band頭尾?只可以講從其他媽咪或曾在該校就讀
既人口中得知屬於好與壞!
當然有好成績自然派得理想!!
一呂本身巳 ...

原文中:
“我明白沙呂校長喜歡接觸新事,學生是白老鼠.”

這句話我覺得甚為荒謬,難道因循守舊的才是好校長?敢於創新的反而說成將學生當做白老鼠?
簡直怪論連篇!

原帖由 KW 於 10-7-16 10:21 發表
我認為用”推薦”就比較正面,是指家長有咁慨意向讀而學校加一把助力幫忙。
用 “推人入“來形容就負面d,有被迫的意思。我近日就聽到我同事講一個推人入的事例同大家分享。

同事仔讀某區直資一條龍小學,成績中游.她 ...

讀一條龍既學生,唔係因為鍾意佢一條龍唔使煩先入去讀既?係咪佢成績太好?
‹ 上一主題|下一主題