用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 優才書院家長分享站 - Part 4
樓主: edea
go

優才書院家長分享站 - Part 4 [複製鏈接]

信報月刋一篇使人反省及不安的文章

信報月刋今期十月號有一篇有關小學教育的文章。
題為"何處有仁?何處有義?-香港资優教育服務的再思"
論及聖公會聖米迦勒小學如何處理一件原本為"小事"的過程,一期講唔完,還要下期再續,值得找來讀讀。
讀名校不容易啊!

原帖由 中天英 於 08-10-8 01:24 發表

論及聖公會聖米迦勒小學如何處理一件原本為"小事"的過程,一期講唔完,還要下期再續, ...

可否POST出來^8^吓?

吉祥三寶,

many thanks ah..

[
quote]原帖由 吉祥三寶 於 08-10-6 23:36 發表

Hi, GuGu,

No need to worry la! Please check the intranet two weeks before the examination, the teachers will announce the details of the test. [/quote]

上網search唔到, 是否最新一期月刋?

原帖由 中天英 於 08-10-8 01:24 發表

論及聖公會聖米迦勒小學如何處理一件原本為"小事"的過程,一期講唔完,還要下期再續, ...

原帖由 靚咪媽 於 08-10-8 17:09 發表
上網search唔到, 是否最新一期月刋?

[2007-05-04] 家長投訴 學校不懂辨識資優生
 【本報訊】資優生家長都渴望孩子獲得最適切教育,雖然政府近年已漸漸加強有關方面的培訓,可是學校配套卻仍須加強。一位資優學童父親王先生昨日致電電台節目指,懷疑兒子就讀小學的老師「打壓」其子,導致孩子出現情緒困擾,迫使他要為兒子轉校。學校回應稱,當校方知道該學生是資優兒童時,已與老師開會商討處理方法。 文章富深度 被誤是抄襲 王先生昨日致電港台節目《千禧年代》,指其10歲兒子智商達137,而且於寫作上具創意,但學校老師卻並不賞識。他形容兒子的文章描述一名老教授到警局自首,稱自己「殺了人」,原來是該教授教學十多年後,感到自己「扼殺了香港學子的創意」,文章深度超越小學生水平,但卻遭老師指責為抄襲之作。他表示,該老師恫嚇其子導致他出現情緒困擾,「嚇到他怕黑、尿床」。 校長稱曾開會商討處理 而過後王先生也曾請大學友人上網搜尋,並沒有與上述文章相關的發現,證明文章是其子自行創作。他不滿學校缺乏辨識資優學生的能力,現已為兒子轉校。 王同學原就讀於聖公會聖米迦勒小學,校長林結儀回應稱,並沒有懲罰該學生,而當學校知道該學生是資優兒童時,也有召開會議,與老師開會商討處理方法。教局加強培訓教師識別 教統局總課程發展主任(資優教育)陳沛田表示,據他了解,學校因最初不察覺該學生是資優生。他指出,部分資優生因已懂得上課內容而感到沉悶,令老師誤會他們「搞搞震」,也有老師會誤以為資優生是「樣樣皆精」,未能適當協助,所以當局日後將加強有關方面教師培訓。
引用:

中兄,
謝謝你post上來.

原帖由 中天英 於 08-10-9 00:59 發表

[2007-05-04] 家長投訴 學校不懂辨識資優生
 【本報訊】資優生家長都渴望孩子獲得最適切教育,雖然政府近年已漸漸加強有關方面的培訓,可是學校配套卻仍須加強。一位資優學童父親王先生昨日致電電台節目指,懷疑兒子就讀 ...

香港地都唔知有幾多叻既學生, 被傳統 [名校] 打壓下 , 失去左學習既興趣同動机。

信報月刊既原文, 仲提及另外一間熱門直資小學, 同樣被批評為 [貨不對辨], 值得一看。

原帖由 靚咪媽 於 08-10-9 02:30 發表
中兄,
謝謝你post上來.

呢點絕對認同,沒有了,幾叻都無用.
希望本地的教育不斷進步.

我以前不太懂從什麼方向於網上搜尋資料認識教育,在這裏(BK)幸得你和其他熱心家長的指引和分享,加深對學界的認識和了解,獲益良多. 謝謝分享!

原帖由 中天英 於 08-10-9 02:43 發表
香港地都唔知有幾多叻既學生, 被傳統 [名校] 打壓下 , 失去左學習既興趣同動机

信報月刊既原文, 仲提及另外一間熱門直資小學, 同樣被批評為 [貨不對辨], 值得一看。

...

中生,
可否pm另一間熱門直資小學[貨不對辨]篇文章給我,Thx!

原帖由 中天英 於 08-10-9 02:43 發表
香港地都唔知有幾多叻既學生, 被傳統 [名校] 打壓下 , 失去左學習既興趣同動机。

...

原帖由 跳跳虎 於 08-10-9 22:32 發表
可否pm另一間熱門直資小學[貨不對辨]篇文章給我,Thx!

跳跳虎,

我search唔倒呢篇文章, 妳想睇既話, 就要花30蚊, 買本信報月刊10号( 最新一期 ), 慢慢睇吓。

想問下大家舊年有冇訂啟思語文隻普通話CD架?? 或是今年第一次訂呢?? 唔該

原帖由 littlesister 於 08-10-15 15:29 發表
想問下大家舊年有冇訂啟思語文隻普通話CD架?? 或是今年第一次訂呢?? 唔該

舊年好似冇訂。

今年有訂, 但係仲末收倒。

想八卦下....下個月頭有成個禮拜假期,你地會不會去旅遊多呢!?

Thanks.

原帖由 中天英 於 08-10-17 00:30 發表

舊年好似冇訂。

今年有訂, 但係仲末收倒。

會呀

原帖由 Hello-Hi 於 08-10-17 13:39 發表
想八卦下....下個月頭有成個禮拜假期,你地會不會去旅遊多呢!?

唔洗搵信報月刊十月號啦.我由9號開始出去搵, 搵到而家都買唔到.

要睇既請去圖書館睇啦.

原帖由 ngkf 於 08-10-17 23:12 發表
唔洗搵信報月刊十月號啦.我由9號開始出去搵, 搵到而家都買唔到.  

信報月刊都好少咁搶手喎

咁下一期要早D去買喇。

呢排個市咁,都要係時候要搵下明燈.

今期有林森池的跌市投資法...

原帖由 ngkf 於 08-10-18 17:05 發表
呢排個市咁,都要係時候要搵下明燈.

今期有林森池的跌市投資法...

其實逢大跌市先至係入市既時候既講法, 係老生常談, 好多人都知道, 股神畢菲特都成日咁講。

但係眞係要做就唔容易, 一來驚住低處未算低; 二來何來咁多 Cash 去買呢。

講開畢菲特, 佢入股個隻 BYD, 係我公司既主要客户, 今年經濟咁差, 我都係靠 BYD 先至頂得住; 畢菲特眞係有眼光。

所以咪要分注入.我都用完彈藥.今年年頭開始月供.我月月都有買貨

畢菲特當然有眼光,佢而家無沽美玩,係咁買野,真係好野. 唔知Obama有冇本事請佢replace paulson?

我地有小朋友在優才,更加需要理財
‹ 上一主題|下一主題