用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒學校 聖羅撒小學 PART II
樓主: BBChu
go

聖羅撒小學 PART II [複製鏈接]

冬季校服

各位家長們要留意last year 已經可以着dark blue長筒襪,
Lok Fu Jusco 有得賣好抵,好似19.9

原文章由 wtmaggie 於 07-10-9 18:59 硐表
慢慢就慣,我個女好多時坐最後,功課簿有時冇傳比佢,又或者隔離同學攞咗,佢又唔得醒,所以我通常的做法是在家中遍尋不獲時,就用紙做咗先,如果係作業,我會寫一張memo紙比班主任,比老師知,咁就得,不用太擔心。

我相信如果老師圈咗錯 ...

同意wtmaggie的講法啊!真係慢慢就慣,雖然今次係老師大意,但有時亦有機會係班長大意漏派,有時又真係隔離位拎左(我女經常係咁)~
我女無簿就一定係用紙做,無作業就吩咐佢校車一到校即搵老師講!
其實當小朋友習慣左就問題不大嘞,因為每個崗位都有機會錯,包括內聯網的功課亦有錯有漏,唯一避免方法都係小朋友細心執好功課,兼爭取小息午膳時間去再三檢查功課袋!
老實講,我女已經三年級,佢重未可以做到"細心執好功課"更唔覺佢"小息午膳去再三檢查功課袋",但佢就已學識隨機應變,無簿就用紙做,無作業就打電話俾另一同學仔問一問人地有冇!只少知道個個都無咁佢咪無咁驚囉hahaha~
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

早晨呀咁多位.

想問 1A 班家長, last night 手冊到有 - "常識, 1 工六 (1至8)" 係嘜嚟+?  因我同個囡搵咗好耐都唔見, 問親啊囡就 of course 話, "我唔知呀, 係咪交咗+啦?  今日功課嚟+?"  真係比佢激c.  

原文章由 大彤彤 於 07-10-9 23:40 硐表
bb chu,

我都係今日派返小測卷返嚟先知數學在4/10測驗左.  

我都係琴日先知佢地數學小測完咋..
仲有我想問你地係5係都係琴日先收到22/10 個英文測驗範圍ar?
佢d 生字真係好多, 都唔知點同佢溫好, 有冇其他媽咪有d 建議呀?

大彤彤,
係啦.另外,last week呀囡bring左張maths速測1回來,我記得ms ho係家長會時提過會有這樣的堂上小測,幾快yesterday已經bring速測2回來了.
原文章由 大彤彤 於 07-10-9 23:40 硐表
bb chu,

我都係今日派返小測卷返嚟先知數學在4/10測驗左.  

shanshan,
我尋日最初又係找不到,她在手冊寫常工6(1-8)課本"x"睇唔到最後這個字因寫到好迫,跟住問heihei係咪無派呢樣功課,點知佢話mug無呀咪係呢到law!完來是在課本後面有工作paper的.

原文章由 ShanShan 於 07-10-10 09:20 硐表
早晨呀咁多位.

想問 1A 班家長, last night 手冊到有 - "常識, 1 工六 (1至8)" 係嘜嚟+?  因我同個囡搵咗好耐都唔見, 問親啊囡就 of course 話, "我唔知呀, 係咪交咗+啦?  今日功課嚟+?"  真係比佢激c.   ...

聖羅撒小學 PART II

多謝kellyho123 同 cameo.

之前末睇到cameo提點話去馬莎買襪褲, 我今啱去左買一pack, D size 真係细d, 雖然已經買6-7YRS既size, 但都比較緊同短, 可能亞囡比較肥 , 所以依家要有去換 , 價錢係 HKD125/兩對, 我自己覺得D料幾好, 各位媽咪可以考慮下.

其實初步既測驗範圍係25/09-13A背頁通告有提過下, 當日已知道到時 .

BBchu,
last night 係有派數學quiz改正同簽名, 但好似之前唔覺有通知數學幾時會quiz , 唔知係自己睇漏, 定係老師覺得數學無得溫習呢

原文章由 heiyan.mami 於 10/10/07 11:54 AM 硐表
shanshan,
我尋日最初又係找不到,她在手冊寫常工6(1-8)課本"x"睇唔到最後這個字因寫到好迫,跟住問heihei係咪無派呢樣功課,點知佢話mug無呀咪係呢到law!完來是在課本後面有工作paper的.

...

heiyan.mami
哎呀, 咁啊囡又冇功課交啦.   唔該哂你呀.

吾該晒1c班家長, 其實我發現我囡無帶返屋企!

果日咁多工課, 我都唔得閒上網check家課冊,點知出事la, 我連張工作紙都搵唔到 等住簽欠交工課都得啦.

原文章由 ShanShan 於 07-10-10 16:42 硐表

heiyan.mami
哎呀, 咁啊囡又冇功課交啦.   唔該哂你呀.

原文章由 kellyho123 於 07-10-10 10:55 硐表

我都係琴日先知佢地數學小測完咋..
仲有我想問你地係5係都係琴日先收到22/10 個英文測驗範圍ar?
佢d 生字真係好多, 都唔知點同佢溫好, 有冇其他媽咪有d 建議呀? ...

其實睇你小朋友英文科程度啦,因為我地同一級的有時傾開,真係各有各煩,有d小朋友反而英文記得好過中文,咁媽咪反而花時間去同佢認中文字,認中文字其實都好辛苦,因為真係要寫出嚟,寫到手仔軟呢!
我個女就英文能力較低,小一時Ms Tin好好,佢教我d方法,小朋友認字唔係唔得,係佢無心去認,一個小遊戲,將佢所學過的英文字做成多張細卡,放入盒仔,set好時間(一分鐘又得,三分鐘又得),要佢一邊抽出字卡一路讀字,限時內睇佢讀到幾多張,效果係我個女會心急讀出字卡上的英文生字,所以認字專心左!
平時溫習唔可以"一步登天",我而家幫個女溫英文都只會一步步,第一輪溫習就好似教書咁,一邊講書本內容,一邊輕鬆咁問吓佢,到下一次溫習就問番上一次的問題,叫佢讀吓俾我聽,第三次溫習先串生字!當然,若果可以每天抽到15分鐘去讀英文一定有好大幫助,但我每星期只見到個女兩天,所以呢點我而家已經做唔到lu!(佢小一時可以每日陪佢讀英文書課文,真係效果唔錯)
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

BBCheryl, ShanShan,
唔怕,尋日無常識堂所以完來唔使交常工和做在書本上的這兩樣功課,不會簽交的.不過,雖然知無堂但我就係怕要交所以最終都要呀囡bring埋本常識書入school bag到,結果係個school bag又重d得個bring字.anyway,經過呢一個月既"chuen"摸,依家我都明白"汁"school bag既過中"撓們",hope唔使囡囡常常bring多左野因她們個school bag真係好重好重呀,我地細個讀書時bin有咁重架.
嘩!講開tue果日d功課真係多到呀....14樣,雖然有d是correction很簡單但同時有很多是要做的,仲要上埋"侮"日一編,呀囡果日仲要係放5:00pm,果日真係好似打仗咁呀.
不過,提外話,果日綱上家課冊只是寫常工6(1-8),我們家長沒有上堂是不明的,所以一定要囡囡她們自己先知道做在bin到的.

原文章由 BBCheryl 於 07-10-11 00:27 硐表
果日咁多工課, 我都唔得閒上網check家課冊,點知出事la, 我連張工作紙都搵唔到 等住簽欠交工課都得啦.

原文章由 cameo 於 07-10-11 03:13 硐表

其實睇你小朋友英文科程度啦,因為我地同一級的有時傾開,真係各有各煩,有d小朋友反而英文記得好過中文,咁媽咪反而花時間去同佢認中文字,認中文字其實都好辛苦,因為真係要寫出嚟,寫到手仔軟呢!
我個女就英文能力較低, ...

唔該曬你呀!!CAMEO..
我個女認字就冇問題,不過串字真係嘥好多時間,
我有個朋友話如果想佢串字可以快D,就應該先讀好D拼音之後佢串字就會快好多,不唔知係唔係呀??
唔知各位媽咪有冇D 串字既好方法可以大家交流下...

原文章由 BBCheryl 於 11/10/07 12:27 AM 硐表

BBCheryl
係呀, 個日真係好多功課呀, 唔好話佢要做呀, 我只係 check 都 check 到c.

原文章由 heiyan.mami 於 11/10/07 11:28 AM 硐表
BBCheryl, ShanShan,
唔怕,尋日無常識堂所以完來唔使交常工和做在書本上的這兩樣功課,不會簽交的.不過,雖然知無堂但我就係怕要交所以最終都要呀囡bring埋本常識書入school bag到,結果係個school bag又重d得個bring字 ...

heiyan.mami
係呀, 個日真係好彩呀, 否則就又要比寫手冊欠交功課+啦.

到 last night 我叫 hubby 同佢做返佢都重係話, "唔洗做呀, 不過你叫做就做啦."  唉!你話係咪比佢激c. :D

阿囡真係頂吾順啦!  佢一落車, 臉都青晒同姐姐講想嘔, 我真係好心痛, 因為我自己都好易暈車(船)浪, 真係好辛苦.  所以我決定放學叫姐姐接佢, 而朝早就如常坐校車返學(因為20mins車程就到)!

you are right!  check到要好耐!  

原文章由 ShanShan 於 07-10-11 15:37 硐表

BBCheryl
係呀, 個日真係好多功課呀, 唔好話佢要做呀, 我只係 check 都 check 到c.

heiyan.mami
係呀, 個日真係好彩呀, 否則就又要比寫手冊欠交功課+啦.

到 last night 我叫 hubby 同佢做返佢都重係話, ...

原文章由 kellyho123 於 07-10-11 11:34 硐表

唔該曬你呀!!CAMEO..
我個女認字就冇問題,不過串字真係嘥好多時間,
我有個朋友話如果想佢串字可以快D,就應該先讀好D拼音之後佢串字就會快好多,不唔知係唔係呀??
唔知各位媽咪有冇D 串字既好方法可以大家交流下.. ...

其實佢地都有教phonies,總有少少幫助,我女小一時我就引導佢自己去搵方法,例如yesterday,叫佢試吓用鉛筆間個音俾我睇,佢都會識得yes/ter/day.....慢慢會識得分埋ter同ther呢類分別,當佢默書唔太肯定時,會識得望住老師個咀,,,,hahaha
我自己無俾個女喺出面學拼音呀,但就覺得平日一定要執正佢地英文發音,因為對佢地串字絕對有影響啊!

‹ 上一主題|下一主題