用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟小學 2007年小一, St. Joseph's (wanchai) 的家長,大家一起來 ...
樓主: redmama
go

2007年小一, St. Joseph's (wanchai) 的家長,大家一起來認識一下. [複製鏈接]

原文章由 Jackielee 於 08-3-5 12:45 發表
Hello 各位,

近排好似好靜咁?
我想問下各位有無比小朋友學緊畫畫?
有無啲好嘅畫班可以推介一下?
我覺得亞仔係有興趣畫嘢,但就無セ耐性同心思。
希望搵到啲好嘅老師引導下佢。 ...

我囝由K.3開始學,但VA得C,考慮學唔學,我MISS以前在盧峰教的,現在在家教,不過在九龍的,相信會是太遠,有興趣可介紹給你

我想比佢學小提琴,冇有人學緊??

小提琴就唔知啦,二或三年班好似要學牧童笛, 是嗎? 請問各位學琴有用嗎?

Did anyone find that for this week, our kids spend much more time in their homework?  I mean mine used to spend two hours (by himself) and now he need three+ hours!

Anyone?

原文章由 Aardvark 於 08-3-6 22:13 發表
Did anyone find that for this week, our kids spend much more time in their homework?  I mean mine used to spend two hours (by himself) and now he need three+ hours!

Anyone?

如果要寫生字(中文+英文),多數要一齊做,我囝自巳要求要寫得"靓",做唒所有功課真是要2-3hrs

寫得靚係咪即係生字會攞到甲/A 呀?兩小時都值得喎﹐起碼畀到小朋友滿足感和成功感。好過我個仔, 做得比你們的仔快少少, 個半鐘左右﹐但攞你命-->丙/ C都攞得出﹐死未?
唔好咁介意小朋友做功課快慢﹐最緊要佢識做同埋有心做!有心就萬事妥當。
Cycling :)^ o ^

妳好攪笑,我個仔做親中文生字都嗌救命,最幣係日日都有,所以日日都嗌.

原文章由 cycling 於 08-3-7 14:52 發表
寫得靚係咪即係生字會攞到甲/A 呀?兩小時都值得喎﹐起碼畀到小朋友滿足感和成功感。好過我個仔, 做得比你們的仔快少少, 個半鐘左右﹐但攞你命-->丙/ C都攞得出﹐死未?
唔好咁介意小朋友做功課快慢﹐最緊要佢識做同埋有 ...

原文章由 kerobobo 於 08-3-7 15:12 發表
妳好攪笑,我個仔做親中文生字都嗌救命,最幣係日日都有,所以日日都嗌.

寫得多會好d, 會記得多生字﹐對中文有好處gar!

下星期日是fun day,你們會否到呢?會有遊戲和表現﹐應該精彩啊!any idea??

應該好玩的! 聽講有飲品賣, 玩遊戲攤位同整相架攤位, 每個要比一張至三張"飛". 即之前學校叫買一本d coupon.

Concerning the homework, I found that for this week, the amount and difficulties was much heavier then previous.  Thus, this makes me wonder if other parents have the same feeling  

Hi skyway1668,

Thanks for your reply.
pls check pm.

原文章由 skyway1668 於 08-3-6 01:24 發表

我囝由K.3開始學,但VA得C,考慮學唔學,我MISS以前在盧峰教的,現在在家教,不過在九龍的,相信會是太遠,有興趣可介紹給你

skyway1668,

你囝囝有要求都係好事,我嗰個最緊要快。
啲字真係慘不忍睹!唉!

原文章由 skyway1668 於 08-3-6 23:57 發表

如果要寫生字(中文+英文),多數要一齊做,我囝自巳要求要寫得"靓",做唒所有功課真是要2-3hrs

原文章由 Jackielee 於 08-3-7 18:05 發表
Hi skyway1668,

Thanks for your reply.
pls check pm.

please check pm!!!

原文章由 Jackielee 於 08-3-7 18:16 發表
skyway1668,

你囝囝有要求都係好事,我嗰個最緊要快。
啲字真係慘不忍睹!唉!

我囝之前都是一樣 ,次次只得乙+,有次我督促住要他慢慢寫,有甲- 加粒星,以後都話要寫"靚"
如果唔寫好d,遲d重難,依家"小學雜談"有個topic關於寫字的,可以過去look look

見你們講開囝囝們做功課和寫字,我都我想呻下,我囝囝都係每日做成2粒幾鐘,至於啲字.......次次我都要佢重寫,放完新年假後仲慘到中、英、數都寫到打晒風咁,日日都睇到我 ,後來由上月尾開始,每日寫生字前,我先要佢在白紙上寫到我滿意才讓他寫落功課簿,中英都係咁,數字就每日寫1-10、21、 32、43...........先寫兩篇,又係要寫到我滿意才讓他做功課和作業,終於這個星期有少少成績,就是他已經自己自動自覺把字工工整整的寫好,不用先罰寫,連畤間都縮短到大約1個半鐘內完成,我今個星期日日都贊許他和 ,鼓勵和希望他保持下去。

原文章由 KPB4000 於 08-3-8 19:00 發表
見你們講開囝囝們做功課和寫字,我都我想呻下,我囝囝都係每日做成2粒幾鐘,至於啲字.......次次我都要佢重寫,放完新年假後仲慘到中、英、數都寫到打晒風咁,日日都睇到我 ,後來由上月尾開始,每日寫生字前,我先要佢在白紙 ...

KPB4000,

skyway1668,
其實我一丁點兒也不叻,我只是想用自己的方法去令囝囝做到我自己的要求吧,我想既然要求是我定的,我也有責任提供方法幫他達到。同時我也覺得學校是我替他選的,輔助他去適應和學習,我是責無旁貸的,所以無法子唯有做好這份工好了。

我都有呢個煩惱, 不過係三年級寫毛筆字; 少少16個字, 我哋兩個都用成2粒鐘去寫, 喺報紙試寫靚仔後, 先寫落本部度, 因為無得擦; 如果d 力度唔啱又要教... 我試過一次唔理佢, 攞"丁"; 又有一次由爸爸睇住做, 寫得唔靚兼且攪到隻手黑哂, 唉.... 最後都係由自己睇住先至得...

原文章由 KPB4000 於 08-3-8 19:00 發表
見你們講開囝囝們做功課和寫字,我都我想呻下,我囝囝都係每日做成2粒幾鐘,至於啲字.......次次我都要佢重寫,放完新年假後仲慘到中、英、數都寫到打晒風咁,日日都睇到我 ,後來由上月尾開始,每日寫生字前,我先要佢在白紙 ...

dear all:
學校停課,咁今個sunday個gameday仲舉唔舉行呢,如果舉行又冇人參加呢??假期功課又點安排呢??其餘d課外活動興趣班又駛唔駛去呢???28號復課還是31號呢??
so many questions & take care!!!!!!!!!
‹ 上一主題|下一主題