用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2014沙田升中的媽媽入
樓主: candyhmama
go

2014沙田升中的媽媽入   [複製鏈接]

ekfam 發表於 14-1-2 21:20
咁你諗下點解當初唔諗tst 同呂記?

我從來都冇奢望佢讀曾記、呂中,當然開心,只不過需要d時間適應。
你呢?揀好未(還是你仔女升左中?)

yukimum  试下问问老师,之前的师兄师姐考头几名的排左去边,做个参考都好重要。  發表於 14-1-3 14:24
如今常存的有信,有望,有愛,這三樣,其中最大的是愛。

candyhmama 發表於 14-1-2 18:18
今日阿囡向miss表示想讀蘇浙,miss叫囡囡可以揀呂中/曾記,我念系唔系1.呂中2.蘇浙 呢?天日可交表,仲有20 ...
我朋友囡囡讀緊沙蘇,見佢讀得幾開心,呢開學校成績唔錯,好活動唔係死讀書...

引用:Quote:ekfam+發表於+14-1-2+21:20+咁你諗下

原帖由 candyhmama 於 14-01-02 發表
曾記,我地學校好少人讀,呂記兩間聯繫小,沙田圍果間系正樓下,深知水平。我只好講一句「我敢咩?」:igive ...
其實唔係敢唔敢嘅問題,而係合唔合适,如果小朋友係接近B1A學生,係要搏呢兩間學校。

candyhmama 發表於 14-1-2 21:33
我從來都冇奢望佢讀曾記、呂中,當然開心,只不過需要d時間適應。
你呢?揀好未(還是你仔女升左中?)
...

無記錯你小朋友應該係B1C學生,老師叫你搏曬2間B1A好危。曾記shortlist學生,上年度約220人有得面試,呂中人人有份(消息可能有錯)。如我是你,想試高一線都只會試一間,蘇浙會係機會較貼近的一校。

candytl 發表於 13-12-29 16:21
有家長昨天間校長今年入三大的百分率, 校長答唔記得. 但10前年的事又記得.
...

簡介會最令我失望就係呢樣。見到沙祟個校長係實幹型,一直好努力去提升學校而且好成功,但答唔記得就確實有點肉酸,好有報喜不報憂既感覺(個人認為)

jennyjenny 發表於 14-1-3 10:47
無記錯你小朋友應該係B1C學生,老師叫你搏曬2間B1A好危。曾記shortlist學生,上年度約220人有得面試,呂中 ...

呂記全部見咩

DFSON 發表於 14-1-3 11:05
呂記全部見咩

上年小六家長講既,唔知係咪真。我個小朋友唔係今年升中,所以未去呂中簡介會,希望有去呂中簡介會既家長可以提供最新消息。

jennyjenny 發表於 14-1-3 11:09
上年小六家長講既,唔知係咪真。我個小朋友唔係今年升中,所以未去呂中簡介會,希望有去呂中簡介會既家長 ...

佢自行form入面有寫入選準則, 應該唔係全部in.

http://blmcss.edu.hk/downloads/2014_Annual_Discretionary_places_to_Apply.pdf

jennyjenny  已修改帖免誤導jm們  發表於 14-1-3 11:34

candyhmama 發表於 14-1-2 18:18
今日阿囡向miss表示想讀蘇浙,miss叫囡囡可以揀呂中/曾記,我念系唔系1.呂中2.蘇浙 呢?天日可交表,仲有20 ...
你女女成績應該好好吧! 如果有前1,2,3老師才會叫揀呂中/曾記
阿女總平95分應該都有B1A....問老師意見時佢即叫不要選曾記(太強),讀得太辛苦.!!!
或許佢覺得我女女是hea既人瓜....

其實自己幾多分都好, 都是要比較其他同學的, 好似亞女咁, 平均分增咗 2分幾, 但都退咗兩名. 但仍然KEEP 在全級頭十名內. 所以你不停講 AABB, ABBA, 都無用, 老師無話大概全級名次給你知嗎? 1-5, 6-10 ???? 還有相信老師都好難估你們今屇的 BANDING, 因為我睇哂你既POST, 你們今屇得60人 (無記錯既話), 去年百幾人, 你話老師點估呢? 我自己覺得保守些少好些囉!

candyhmama  我都系甘念,唔會報d地區名校架喇我念(可能小女較能忽悠人  發表於 14-1-3 17:50

candyhma發表於 14-1-2 18:18

我囝囝上年自行都係揀曾肇添同呂明才,囝囝三次呈分試都是全級前五名,老師都建議兩間揀其一,最後都係報咗曾&呂,其後兩間都有得面試,結果慶幸入咗曾肇添,剛剛聖誕前考完試,啲試題都出得好深,囝囝勉強都能應付到,希望唔使墊底喇!!!!!!

moniquechoy  你仔仔都是崇小的?  發表於 14-1-3 14:23

我囡囡band1c只系自己估佢第二次英文雖然失左手,但數學&常識搏命拉高,所以冇跌反升(好好彩呀!通識急救果part我囡系幾乎全對(redcross member)老師叫choice一間。因為當初老師系講:蘇浙?我覺得可以再高d,不宜試下呂明才,又問阿囡系唔系真係甘鐘意沙蘇。可惜佢冇乜興趣,應該唔會報。

回覆 jennyjenny 的帖子

我囡老師只系叫一間(呢個班主任系教開六年班),不過應該唔會博喇,讀唔上仲慘我讀書果陣邊有甘多複雜野呀…林漢光miss叫抽獎先揀,時間無多,你地念好未?

咁其實你女級名次是多少先?

candyhmama  全級6-10  發表於 14-1-4 08:57

moniquechoy 發表於 14-1-3 22:56
咁其實你女級名次是多少先?

我囡唔系最叻果10%,所以冇能力應付曾記呢d頂尖學校。再者資優也未必系好事。我已經回復左你我囡系6-10名(全級),其實都有小小牙煙…對於我黎講band1都係好學校,也無謂再去討論d地區名校,就算入左都讀得好辛苦。甘又系何謂呢?

gracetyn  唔好意思, 我有個疑問, 你囡囡全級6-10名, 你估佢係BAND 1C, 你會否太過保守呀! 我諗係1A呀! 否剛BAND 2A果D, 全級幾名呀???  發表於 14-1-5 01:41
gracetyn  請別介意我咁講, ...我覺得你囡囡全級6-10名, 已經好叻啦! 老師叫你報呂中/曾記都好正常, 如果你報沙蘇, 即係報低左, 咁收嘅機會甚高, 甚至必入。  發表於 14-1-5 01:25

如果小學突然少左咁多人, BANDING 是比較難估計. 但在老師立場, 當然想學生去好些既學校. 但只有家長先知小朋友既能力, 讀書, 溫習麵係亞媽睇得最清楚, 希望你入到心儀既學校!

candyhmama 發表於 13-10-28 14:29
jennyjenny:
thank you so much!!!
上年有fd仔仔,BBAA系band1c
你好! 我都想請教下, 我住荃灣區, 想報郭得勝, 仔仔成績屬band 2 頭, 無特異功能, 有機會嗎? 因荃灣區選擇同學位都好少, 到沙田區會好些嗎?

moniquechoy 發表於 14-1-4 09:26
如果小學突然少左咁多人, BANDING 是比較難估計. 但在老師立場, 當然想學生去好些既學校. 但只有家長先知小 ...

老師當然系甘念,但系唔排除有d學校老師為左升首三志願架同學多d,而專燈話同學差。但就我所見,我地老師冇甘架情況出現……
蘇浙系我唔會放棄架一間好學校,我親眼看見老師能把小朋友教好,相信呢個選擇唔會錯(其實也是阿女的選擇)

BonBon0524 發表於 14-1-4 11:18
你好! 我都想請教下, 我住荃灣區, 想報郭得勝, 仔仔成績屬band 2 頭, 無特異功能, 有機會嗎?荃灣區選擇同學位都好少, 到沙田區會好些嗎?

肯定有機會喇,郭得勝屬Band1C,而你仔仔系Band2A,當然有機。最緊要唔好比仔仔架成績跌Band。如果仔仔在interview時表現唔錯,都可能收(郭中年年都有B2學生架啦)。B1C/B2A都唔系差好遠咋。
荃灣到沙田會唔會跌Band?你仔仔有可能自行已收,有必要甘大陣仗咩?當然,你自己考慮下,真係好想入先好轉(B1生擺佢第一實抽中,B2可能有d LUCKY NO.好架會抽中,相比之下你轉和不轉冇乜唔同吧?)
當然,這也不是必然。你還是咨詢下Ohnono/khmama好D吧
祝你仔仔入到心儀中學

回覆 candyhmama 的帖子

謝謝你, candyhmama, 其實除左郭得勝之外, 我都有考慮葵青全完, 佢係新晉band 1中學, 估計收band 2學生都會好多, 那間的機會高些呢? 請指教!
‹ 上一主題|下一主題