用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 買新琴,唔該比d建議呀?
樓主: 豬豬媽
go

買新琴,唔該比d建議呀? [複製鏈接]

簽名被屏蔽

Hi, Ming2

Thank you. 我想買一個好少少又可以用到八級,budget $40000.00 以下,請俾D意見

琴書而家只係用"John W. Schaum" 因為今年九月十月考二級試

簽名被屏蔽

HI

我买了琴几個月,考虑和选择很久。最后都是要YAMAHA。音色好和可以八九级没有问題

HI

我买了琴几個月,考虑和选择很久。最后都是要YAMAHA。音色好和可以八九级没有问題

HI

Hi ming2,

我打算呢幾日買個鋼琴給小女, 她現在是2級, 個琴可以用到8級, 預算40000元, 打算買Yamaha U1, 現在Tom Lxx 減完都要42600, 睇你之前的Post是否有辦法可以平D?

簽名被屏蔽

想係嘉惠琴行買到全新、平既kawai piano你可以試試以下呢條link,可以平好多架

http://community.she.com/messageboard/music/?action=view.topic&id=1861529

ming2,

如經你買u1, 最平可以幾多錢?  有甚麼禮品送?

其實我重掙扎緊買一個兩萬左右的新琴, 過五年左右, 到時等小朋友自己去選合心意的琴.  還是一次過買個u1一路用算了.  我最怕佢地唔識錫住個琴, 咁成四萬幾的琴就糟蹋了!  而且如果佢地學得幾年, 可能有自己喜愛的touch & 聲, 咁到時換都開心d!  諗到頭都大了, 你有無建議?

如果兩萬左右的琴, 我打算搵韓國琴, 有無推介? 咩model 同幾錢?  thanks so much!

簽名被屏蔽

Hi Ming2,

If I want to buy a new piano for my daugter and I prefer  Kawaii, may I know your suggestion?  She is study G2 now.  My budget is around $20,000.

CHOWCHOWBE

簽名被屏蔽

ming2,

我剛剛到tom lee買左部二手琴係Ottostein OJ-042, 原本打算買新大陸琴, 但係個sales話呢部好底只係$13300, 囡囡只係學了幾個月, 所以唔想買咁貴, 佢話呢個琴係印尼裝都幾好, 但係買完返到屋企見到網上都賣得好平, 請問我係咪買錯左呀!

簽名被屏蔽

ming2,

Hi, my son will join G4 exam this oct/nov, which models are suitable for him and last for G8 or more, it seems that you can buy U1 more cheaper? Please kindly PM me the information, thank you.

簽名被屏蔽

ming2,

Thanks for your reply.

其實我真係無idea, 因為仔仔好懶練琴, 如果唔係要考試, 佢就唔會掂個琴, 但係老師話學左咁耐唔好放棄, 佢既然適合考試, 就繼續考啦, 你覺得呢個concept係咪怪怪地?

朋友話學琴有2種小朋友, 一係好鍾意彈琴、表演, 好享受, 唔一定會考試, 覺得考試歌好boring; 另一種就係為左考級, 好似日常返學咁, 要考試測驗先溫習; 我當然希望二合為一啦, 但係無辦法, 興趣的確迫唔到。

所以我都好矛盾, 買琴當然希望一路用到G8或以上, 但係小朋友可否捱到G8, 確實係一個大問號, 但係而家唔買又應付唔到考試, 考得唔好佢一定唔會再有信心, 買普普通通又怕萬一好彩佢又捱到, 到時個琴唔理想, 影響發展又要換, 到時重煩。

真係唔好意思, 煩到你, 請賜教!

原文章由 ming2 於 08-3-10 00:56 發表

chbk3320

首先..你預左幾多budget買琴??有冇咩牌子/產地(歐洲琴/日本琴)0既喜好??..你俾多少少info.俾我,我可以睇下有咩model你係可以考慮下0既..

簽名被屏蔽

ming2,

You are so kind .因我見你好樂意解答買琴的問題,

小女學了一年多,現在是Grade 3,報八九月考試,現在訂琴室練琴。我想她考到Grade 3後,買番個琴俾她在家隨時可以練,不受琴室開放時間所限。

本人本想買個仿鋼琴的數碼鋼給她,不太阻空間,但怕她練壞手,最後也決定買回鋼琴,屆時再上網問你的意見。
‹ 上一主題|下一主題