用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 論壇新手小學老師報到
樓主: 伍sir
go

論壇新手小學老師報到   [複製鏈接]

kwunpa 發表於 18-6-27 18:33
你講呢D,系基本功,系有公認的正確手勢,正如打波,教練教初學者一定要由正確手勢開始。
但系個條數,老 ...

絕對同意。

數學啱就啱,錯就錯,無灰色。唔可以指鹿為馬!

Vanadium 發表於 18-6-28 01:09
你攞傳統中間果80%係唔得架,除非你係同美國(或類以國際學校教育模式國家)既學校比。

我先講係要normaliz ...

我母校,唔通你教過我?

Vanadium 發表於 18-6-28 14:54
我懷疑係有機會有用。

我感覺所有學習都有by-products,如一個小學中文老師執一個小朋友寫字筆順和形態好 ...

你理得人之後點啫。

咁啱就啱,錯就錯,數學就係咁簡單。唔可能啱既就硬要話錯,然後又扮晒關心影響佢未來。個邏輯亂晒龍!

shadeslayer 發表於 18-6-28 21:11
你寫左萬字言,就係講不出寫 30-10+30, 同寫 30+30-10 中數學原則上的分別。
...

佢一早認同左係數學上係無分別。

但做慣老師,覺得學生跟老師果套有優勢,我都認同,但同我地討論既數學無關。

佢只係借勢宣揚下自己對教育籠統既見解,唔係講緊條數學題,因為個女仔既寫法其實係數學上完美,完全講唔到有錯。

kwunpa 發表於 18-6-28 23:12
上網 check 一堆唔知嘜資料,然後就話自己岩曬,人地錯曬!香港中學老師的識見......

本來條加數好簡單, ...

極度同意。根本條數好簡單,唔駛搵咁多資料拋人,又離晒題。

Vanadium 發表於 18-6-29 13:37
見大家回覆係感受幾得意,點解我對學科/教育/對錯既認知,會同呢度部份好自信咁講咩係啱定錯既家長咁唔同?  ...

唔好跳黎跳去,講到人生或教育咁大命題緊係無對或錯啦,緊係選擇問題啦廢話。

但而家討論數學題嘛,數學係有好明確的對與錯,呢樣係數學之美,亦係邏輯思維表現既極致。

你話人計錯時請比理據,無就番屋企,唔好離晒題,仲話自己教過數呀大佬。

如果係中文口語考試,我肥左你啦,老師!

Vanadium 發表於 18-6-29 01:12
你真的好有信心100%肯定正確,係考試中咁樣寫絕無機會被評為"不接受"? 我再回應只係怕有人睇到你咁100%肯 ...

緊係得啦,唔同單位無問題架,你計果時寫清楚,唔好亂左咪得囉。

我真係懷疑你有無教過數?比你教既學生真係慘,咁僵化都得既個老師。。。

同埋自以為是,明明好多路行,硬係要跟足你果套。

考試唔同出黎社會工作,我跟足marking scheme既要求答,你點都扣唔到我分,我講緊理科。Marking scheme 都唔會只係一個方法先得啦!你有無認真去睇?公開資料黎架喎,唔係改卷員先睇到,咪鬼用黎拋人啦!

Olympian 發表於 18-6-29 14:57
不好意思,係我讀書的年代,單位真的不會寫在算式上的。

想請教伍sir 和各位家長。小朋友計乘數,例如:7x8 ,他會唸唸有詞地背乘數表: 七一如七、七二一十四、七三二十一...直到七八五十六,才能寫下答案。想問一般要到那個年級才可以直接說出7x8=56呢?

kwunpa 發表於 18-6-29 02:11
有意義。
10 個杯/5隻貓
= 2杯/貓

絕對同意,唔同單位一齊計有乜問題?仲好常見。

講得一定要同單位先得好奇怪,係唔係真係數學掂架?

只要唔好亂,轉換對板,最後答案個單位自然講到個答案既意思係乜。

Olympian 發表於 18-6-29 17:48
想請教伍sir 和各位家長。小朋友計乘數,例如:7x8 ,他會唸唸有詞地背乘數表: 七一如七、七二一十四、七 ...

無客觀標準架喎。我估介乎小三至小五就會識啦正路。不過呢樣問題不大,起碼佢識計就得,數學唔係鬥快,雖然考試係。。。

dativebond 發表於 18-6-29 17:52

絕對同意,唔同單位一齊計有乜問題?仲好常見。

請示範如何唔同單位一齊計好常見? 唔係講緊 F=ma各自有唔同單位,係講緊同一概念既單位,如重量/質量,然後係科學計算上用唔同單位放係同一條式到,如

4kg X 5g X 6lb X 3Ton = .......  

真心賜教,求你常見既例子。

不過以上係有點誇張,因科學計算我暫諗唔到咩情況下會咁多重量相乘,但以下情況會發生,回應有版友講heat capacity,heat capacity 有唔同單位,取水既heat capacity其中一個單位, 4.2J g-1 K-1

問題: 計算把30lb水升高溫度60F所需能量。

學生答案: E = 30lb X 60F X 4.2J g-1 K-1 = (直接答案無再有中間步驟)

若步驟1分,答案1分,你可以了解下呢題數個學生有無步驟分?

我想講清楚,好多野唔係一定講絕對啱與錯,有好多規則,係唔會有人研究應該點唔應該點,係無咩所謂理據,係約定俗成,而當有人寫一啲同主流不同既野,如以上將不同單位寫埋一齊,唔會話錯與對,只會話接受與不接受,係接受與不接受,而唔係錯與對。

Vanadium 發表於 18-6-29 18:15
請示範如何唔同單位一齊計好常見? 唔係講緊 F=ma各自有唔同單位,係講緊同一概念既單位,如重量/質量,然 ...
Vanadium

你又搞错了。
你所講的單位是Specific Heat Capacity。
不是Heat Capacity。
先搞清楚兩者的分別。

1234ats 發表於 18-6-29 18:27
Vanadium

你又搞错了。

Sorry,我已脫離了學校一段時間,謝更正,你正正指出中學真係答卷就一個細節字都不可輕率,但其他場合可能無問題。

Heat Capacity (Specific Heat)
https://www.engineeringtoolbox.com/specific-heat-capacity-water-d_660.html

但你回就好了,你看似專家,煩請賜教,我以上例子把不同單位放在同一式上,有沒有問題。

謝謝。

想請教伍sir 和各位家長。小朋友計乘數,例如:7x8 ,他會唸唸有詞地背乘數表: 七一如七、七二一十四、七 ...
基本上要快d就要操,但只需每日幾題抽問,我仲會解釋跟著諗唔係唔得,事實上諗都唔使,每次加都得,慢之嗎。之後就要操 7 x ? = 56

kymkym 發表於 18-6-29 10:31
伍sir, 你好。請教一下,
小女今年插班考小三,九龍塘華德同九龍灣聖若翰都收。小女舊校係粵教中,全級30 ...

可否問問什麼原因需要轉校?資料不足,我又不熟悉那兩小學

poonmiss 發表於 18-6-29 12:56
呢道係小學版,大家都想問伍sir問題,不如我係初中教育開返版啦

我絕唔介意一齊回覆,有時d交流討論自己都獲益良多!
主題有無得改嫁?

一般小三小四都可以,不過都唔係個個得,但你想小朋友一背就要到位,講唻講去都係夠熟,點先熟?
可以同佢玩下比賽,當親子活動,呢招非常有效,記住適當時候要輸下,配合奬勵應該好快見到進步

Vanadium 發表於 18-6-29 18:15
請示範如何唔同單位一齊計好常見? 唔係講緊 F=ma各自有唔同單位,係講緊同一概念既單位,如重量/質量,然 ...

重量既四次方係乜,我唔知,但都可以照計架,將四個轉換成同單位,然後照乘,咪果個單位既四次方囉。第一步行唔同單位啫,但你有得轉架嘛。

計能量一樣,lb 變g,F變K,然後照乘,就有答案,最後單位由於g 和g-1、K 和K-1互相抵銷,答案單位只有J,我都懶得計,做乜唔比個細路比多個步你先?

意思無論第一步單位幾亂都好,你可以自己換算架嘛。咁既唔同單位既計法常見到不得了。我唔明有乜好挑戰。

你仲未答我呀,唔好轉移視線,講其它野呀。

數學上加減數亂掉個問題係邊先(每個數字只要痴住前面個正負數就任掉黎掉去架啦,好似積木咁)?紅黃色掉轉有乜明題?

點解個小朋友掉轉加黃紅就有問題先?掉轉加個總數會唔同咩?數學上係一模一樣。咁扣分有乜根據?除左顯示老師威權外。。。

伍sir 發表於 18-6-29 19:47
我絕唔介意一齊回覆,有時d交流討論自己都獲益良多!
主題有無得改嫁?
...

伍sir,其實我同其他版友一樣,未上網睇資料前,覺得加數同乘數互換計算係無問題,都唔明點解會有乘數和被乘數之類既名稱,我實在距離小學太遠,連自己加減乘除既概念點黎都毫無印象。

但上網睇左一啲資料又覺得小學係加數或乘數上執前後規距,係有少少意思。

我好奇想問下,以你地學校老師大家傾出黎個數學評核準則計,你估你地學校接唔接受學生考試有以下答案:

1) 初小數學: 1班房有30個男生,後來有2個女生入了這班房,這時班房男生和女生共有多少人?

學生答: 2 + 30 = 32

2) 初小乘數題:  哥哥有6元,妹妹是哥哥的3倍,妹妹有多少元?

學生答: 3 x 6 = 18

3) 多不多學生以上寫法的?

純想了解下小學情況,希望其他版友高抬貴手唔好批評伍sir之回覆,若有其他小學老師都可以給小小意見。先感謝。

若不方便公開講,PM我也可以,我淨想知香港小學依家會點睇呢個問題。

‹ 上一主題|下一主題