用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 港大同學會的家長們請進來傾傾!!
樓主: carltonmama
go

港大同學會的家長們請進來傾傾!! [複製鏈接]

Re: 港大同學會的家長們請進來傾傾!!

HKUGA P1 parents,

Hello    
今個星期三巳經係 x'mas party 了, 你地小朋友有冇份參加表演呢? 我諗佢地一定玩得好開心的

Should be ATV 19:00 播放 25/12/2005

hi P.1 parents,

I was wondering about tmr's lunch arrangement, since there's no ordered lunch. So I called up the general office, the lady told me that each class teacher would take care of it, and we don't have to arrange for the kids. (just to share this piece of info. in case u r all wondering as well!)

sst,

之前我都有諗過佢地明天lunch 唔之點算
今早聽到同校車 1D 班同學仔佢地各人要準備好多食物. 例如: 有人負責 20 份三文治, 有人負責雞脾等, 好似好豐富. 但係相比我地果班,好似mug 都冇, 仲要自己帶自己個份, 而家都唔知帶什麼好

gigibb,

囡囡放學回來說明天party只可帶三文治和水,

sisimummy,

我仔果班(1B)都是帶自己的食物,若是要跟別人分享也可以的.

請問各位,港大同學會小學是不是Authoized IB school?

因我在IBOwebsite找不到港大同學會小學.  謝謝

http://www.ibo.org/ibo/index.cfm?page=/ibo/services/ib_worldschool/school_dir&language=EN

Hello, HKUGA P.1 parents,

請問各位媽咪今天是否都有收到"延伸學習活動--跆拳道"的通告? 於2/11--6/10 上課.
1B 於第一學期在"單元"已上過了.不知是否又會從頭教過呢?
請問"延伸學習活動"與"單元"的內容是否差不多呢?

TKS!

brianli2009,

IB 課程好似係for 中學的.
港大同學會書院將會行 IB 制, 詳情可瀏覽學校website.

brianli2009 寫道:
請問各位,港大同學會小學是不是Authoized IB school?

因我在IBOwebsite找不到港大同學會小學.  謝謝

http://www.ibo.org/ibo/index.cfm?page=/ibo/services/ib_worldschool/school_dir&language=EN

vickylo,

Pls check PM.

gigibb,

TKS!

Hi all mummies/daddies of HKUGA P1 students,

I'm from 1C too. I just would like to ask if any one of you would have recorded the program on ATV that featured about HKUGA about a week ago. I was trying to tape it but my machine was out of order.

It would be great if my girl and myself would have a chance to watch it so may I ask if any one of you has recorded it and would be kind enough to send me a copy please.

Thank you very much.

coolcool,

學校巳經將個program 上載左係學校個website, 你可以上去找找.  

各位 p1 同學仔,

你地好! 有時間上來傾下計喇!  

請問你地的小朋友係咪愉快學習?

請問多數有幾多功課做?

聽朋友話佢朋友個小朋友在港大同學會讀小一, 話有時無功課做! 係唔係呢?

謝謝~
Hei-Hei

Hi Parents,

我女兒現就讀南區一津貼小學的小二,因功課、測驗及考試的壓力頗大,所以希望替她轉一所功課沒那麼緊張的學校,讓她在愉快中學習及成長,而HKUGA便是其中一間心儀的學校。
請問有沒有子女就讀HKUGA P2或以上的家長可以告訴我這學校的hw多不多呢?一般雖要多久才能完成?
因現在那間小學的教學方法實在填鴨得很,就快窒息了!

謝謝各位的幫忙

Sherene 媽咪   
:wave:

對不起!請問有沒有家長可以賜教呢?

Sherene媽咪

Sherene媽咪 寫道:
Hi Parents,

我女兒現就讀南區一津貼小學的小二,因功課、測驗及考試的壓力頗大,所以希望替她轉一所功課沒那麼緊張的學校,讓她在愉快中學習及成長,而HKUGA便是其中一間心儀的學校。
請問有沒有子女就讀HKUGA P2或以上的家長可以告訴我這學校的hw多不多呢?一般雖要多久才能完成?
因現在那間小學的教學方法實在填鴨得很,就快窒息了!

謝謝各位的幫忙

Sherene 媽咪   
:wave:
‹ 上一主題|下一主題